Nová opatření proti covidu: pravidelné testování pracovníků nemocnic a respirátory pro studenty

Ministr zdravotnictví z ANO Adam Vojtěch ve středu představil další opatření v boji proti koronaviru. Nově se budou muset pravidelně testovat pracovníci všech nemocnicích a dalších lůžkových zařízeních, kteří nejsou očkováni proti covidu-19. A ochranu dýchacích cest budou muset nosit všichni studenti v učebnách, pokud tam bude více než 50 lidí. Opatření míří podle Vojtěcha zejména na žáky vysokých škol.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 9:59 10. 11. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Vojtěch na tiskové konferenci na Ministrestvu zdravotnictví.

Adam Vojtěch na tiskové konferenci na Ministrestvu zdravotnictví. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Od 15. 11. bude povinně testován každý zaměstnanec v lůžkové péči. Nejen jako doposud léčebny dlouhodobě nemocných, ale i jednodenní péče, akutní lůžková péče, intenzivní, standardní. Každý, kdo přichází do kontaktu s pacienty a není očkován proti covidu-19, tak bude povinně jednou za sedm dní otestován,“ upřesnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. První testy musí být provedeny nejpozději do 22. listopadu.

Česko má za úterý 14 539 nově nakažených koronavirem. Je to nejvíce od poloviny března

Číst článek

Studenti v učebnách nad 50 lidí budou od 15. listopadu muset nosit respirátory i v rámci výuky. Aktuálně mají studenti vysokých škol povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorech v případě, že nejsou usazeni.

Rozhodnutí zdůvodnil tím, že na rozdíl od nižších typů vzdělávání jsou na vysokých školách smíšené kolektivy, a hrozí tak vyšší riziko přenosu nákazy mezi více lidí.

Cizinci, kteří dlouhodobě legálně pobývají na území Česka, také budou mít očkování proti covidu-19 hrazeno z rozpočtu ministerstva zdravotnictví. Režim samoplátců byl podle ministra komplikovaný, cizincům nebylo hrazeno očkování z veřejného zdravotního pojištění.

„V tuto chvíli každý, kdo legálně pobývá na území České republiky dlouhodobě, bude moci být očkován v zásadě zdarma, na základě úhrady očkování ze státního rozpočtu. Bude si hradit pouze výkon, to znamená aplikaci daného očkování,“ sdělil Vojtěch.

Nově také bude povinné vyšetřit 30 procent pozitivních vzorků takzvaným diskriminačním PCR na přítomnost mutací koronaviru, nikoli všechny jako dosud. Podle Státního zdravotního ústavu v Česku dominuje varianta koronaviru delta. Podle odborníkům by to mělo být dostatečné, odlehčí to kapacity zdravotníkům, aby se měli možnost věnovat standardnímu vyšetřování,“ dodal ministr.

Babiš: Lockdown nebude

Premiér Andrej Babiš (ANO) také na středu svolal vládní radu pro zdravotní rizika, která má projednat další opatření, o kterých by pak měla v pátek jednat vláda.

„Situace není dobrá. Apelujeme na všechny občany, aby se očkovali. Jediné řešení je očkování,“ uvedl také premiér. „Nebude žádný lockdown,“ ujistil Babiš.

Vojtěch doplnil, že vláda nemůže nařizovat uzávěry bez nouzového stavu, proto volí režimová opatření, která chce dále zpřísňovat.

Neočkovaní bývají agresivní, popisuje primářka v Karlových Varech svou zkušenost s pacienty

Číst článek

Laboratoře v Česku potvrdily během úterý 14 539 nových případů nákazy nemocí covid-19. Jak ukazují data ministerstva zdravotnictví, je to téměř o polovinu víc než před týdnem a je to nejvyšší denní přírůstek od 12. března.

Roste také počet lidí, kteří kvůli koronaviru potřebují péči lékařů v nemocnicích. Po celém Česku je teď 3295 hospitalizovaných. Z toho 486 je ve vážném stavu.

Na 16.00 si pak naplánovala historicky první tiskovou konferenci skupina MeSES, kterou vede epidemiolog Petr Smejkal.

„Představíme stanovisko k páté vlně epidemie covid-19 a nastíníme návrhy opatření a postupů, které by umožnily šíření nákazy omezit,“ přiblížil imunolog a člen skupiny MeSES Zdeněk Hel.

ako, pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme