Proti loňskému roku podle dnešních údajů zdražilo především bydlení. Nájemné bylo v říjnu o 3,5 procenta dražší než před rokem, vodné a stočné zdražilo o 5,5 procenta. Ceny za dopravu se zvýšily o 11,6 procenta, za alkohol a tabák pak o 8,6 procenta. O více než deset procent zdražily oděvy a obuv. Více lidé platili také za stravovací služby a některé potraviny. Například trvanlivé mléko bylo dražší o 13,1 procenta, oleje a tuky o 15,9 procenta a cukr o 17,4 procenta.

Zdražuje nejen jídlo a elektronika, ale také energie
PŘEHLEDNĚ: Jak snížit drastické účty? Jedna žárovka ušetří i čtyři stovky ročně

ČNB dnes upozornila, že k rychlému a plošnému růstu domácích spotřebitelských cen nadále nejvíce přispívá jádrová složka, v níž se na růstu významně podílejí náklady vlastnického bydlení, tedy tzv. imputované nájemné. "Ty mají v tuzemském indexu spotřebitelských cen – na rozdíl například od eurozóny – poměrně vysokou váhu a odrážejí déletrvající rychlý růst cen nemovitostí a cen ve stavebnictví," uvedl ředitel sekce měnové ČNB Petr Král.

V meziměsíčním srovnání ceny rostly téměř ve všech oddílech spotřebního koše. Výjimkou byly pouze nižší ceny potravin. Například proti letošnímu září zdražily pohonné hmoty o téměř šest procent.

Inflace ještě stále není na vrcholu

Podle ekonomů inflace ještě poroste a zároveň očekávají, že ČNB bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. Říjnová inflace byla o 0,3 procentního bodu vyšší, než centrální banka očekávala v nové prognóze. Tu představila minulý týden. ČNB dnes uvedla, že zveřejněná data potvrzují existenci silných a plošných inflačních tlaků z domácí i zahraniční ekonomiky, které opodstatňují dosavadní zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB.

"Inflace vyšplhala na dlouho nevídané hodnoty kvůli souhře nabídkových a poptávkových faktorů. Na začátku příštího roku dostane další impuls v podobě výrazného zdražení zemního plynu a elektřiny a nejspíše přesáhne sedm procent," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Majitel společnosti Bohemia Energy Jiří Písařík vystoupil 8. listopadu 2021 na tiskové konferenci v Praze
Banky nás odmítly financovat, zdůvodnil Písařík konec Bohemia Energy

I analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht očekává, že inflace ke konci roku stoupne na 6,6 procenta a v lednu by mohla být poblíž sedmi procent. Následně by během první poloviny roku měla zůstat na vysokých úrovních a začít klesat až ve druhé polovině příštího roku. "ČNB je nucená vzhledem k další akceleraci inflace pokračovat ve zvyšování sazeb. Již na prosincovém zasedání očekáváme zvýšení o 0,75 procentního bodu na 3,5 procenta a v únoru 2022 na 3,75 procenta," odhadl.

Statistici dnes zároveň v rámci údajů o indexu cen vývozu a dovozu informovali, že téměř o 90 procent se v Česku letos v září zvýšily dovozní ceny paliv a energií. O třetinu pak zdražily v dovozu třeba kovové rudy či dřevo a kovové polotovary o více než desetinu.