Hlavní obsah

Osvobození Rittiga a Dvořáka v jízdenkové kauze je definitivní

– Praha • Aktualizováno

Osvobození bývalého šéfa pražského dopravního podniku (DPP) Martina Dvořáka, lobbisty Iva Rittiga a deseti obžalovaných v takzvané jízdenkové kauze je definitivně pravomocné. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž nepodá dovolání, informovala Česká televize. Obžaloba původně tvrdila, že 17 haléřů z každé jízdenky vyrobené pro DPP končilo přes zahraniční firmy právě u Rittiga a Dvořáka.

Foto: Petr Horník, Právo

Ivo Rittig na chodbě Městského soudu v Praze. Archivní snímek.

Článek

Obžalované osvobodil již loni na podzim Městský soud v Praze, ale státní zástupce se odvolal k Vrchnímu soudu v Praze. Podle soudce Petra Hovorky nebyl žalovaný skutek trestným činem.

Klíčovým důkazem, který změnil právní názor vrchního soudu, byl nový posudek znaleckého ústavu Equita Consulting. „Na počátku byl znalecký posudek, který naprosto neobstál, protože měl věcné chyby. Pokud tehdy orgány činné v trestním řízení neměly jiný posudek, tak se nedivím, že tu obžalobu podaly. Ale divím se, že ji podaly pro tuto právní kvalifikaci,“ uvedl v září soudce Luboš Vlasák.

Soud definitivně očistil Rittiga s Dvořákem v jízdenkové kauze

Krimi

Podle Equita Consulting nelze určit takzvanou obvyklou cenu jízdenek, a tedy ani to, zda byly předražené.

Soudce míní, že manažeři neměli být stíháni za zpronevěru, ale případně pro možné porušení povinností při správě cizího majetku. „Jízdní doklady byly objednány, dodány a uhrazeny. Gros ve vztahu k managementu dopravního podniku spočívalo v tom, zda jste za tyto jízdní doklady nezaplatili víc, než jste měli. Zkratka, že to mohlo být o 17 haléřů míň, je nesmyslná. Ten znalecký posudek je v tomto jednoznačný,“ zdůraznil.

Firma blízká Rittigovi má podporu od Prahy, většina živnostníků ostrouhala

Domácí

Papírna Neograph platila z každé vyrobené jízdenky 17 haléřů karibské společnosti Cokeville Assets Petera Kmetě. Podle obžaloby takto Neograph nezákonně vyplatil nejméně 40 milionů korun, které pachatelé legalizovali přes další firmy. Obžalovaní manažeři ale uváděli, že šlo o standardní provizi za zprostředkování zakázky u DPP.

„Chápu, že sdělovací prostředky může iritovat skutečnost, že 17 haléřů z jedné jízdenky odjíždělo někam do Karibiku. Ovšem nebylo to na úkor dopravního podniku, ale na úkor zisku společnosti Neograph, která se dost značné části zisku vzdala ve prospěch zprostředkovatele, který jí dohodil velice lukrativní, prestižní obchod,“ řekl novinářům Vlasák.

Podotkl, že zakázka Neographu otevřela dveře na mezinárodní trh. Soudce také připomněl, že za vedením DPP přišla policie s tím, že dříve používané jízdenky jsou cílem padělatelů. „Dopravnímu podniku hrozila velká škoda, pokud by na to nereagoval. Naopak se projevili v tomto směru jako řádní hospodáři,“ řekl o manažerech a jejich záměru objednat nové jízdní doklady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám