Ševci absolvovali vyšetření prostaty a varlat. Chtějí inspirovat další muže

Fotbalisté Zlína Tomáš Poznar, Martin Fillo a Václav Procházka absolvovali v nemocnici Tomáše Bati preventivní vyšetření prostaty a varlat. Foto: FC Fastav Zlín
ZLÍN – Jdou příkladem. Fotbalisté Zlína coby profesionální sportovci dobře vědí, že o zdraví a své tělo se musí pečlivě starat. Nejen proto trojice zkušených hráčů Fastavu v úterý absolvovala ve zlínské nemocnici Tomáše Bati preventivní vyšetření prostaty a varlat.

Jako první se do tradiční kampaně Movember, která má upozornit zejména muže na rizika onemocnění rakovinou, zapojili kapitán Tomáš Poznar a další mazáci Martin Fillo s Václavem Procházkou. Ti si také nechávají narůst kníry. „Věříme, že tím inspirujeme další muže,“ vzkázal útočník Zlína Tomáš Poznar. Další Ševci budou své kolegy následovat příští týden. Bát se ale nemusí.

Doktor byl výborný a vše nám krásně vysvětlil. Samozřejmě je možnost absolvovat běžné vyšetření, popřípadě hloubkové, které jde přes konečník. Já jsem zvolil to normální, kdy lékař sonograficky zkontroluje ledviny, prostatu a varlata. Pokud by se něco nezdálo, jde se na odběr krve,“ přiblížil průběh prohlídky na klubovém webu Poznar, který už podobné vyšetření jednou zažil, když absolvoval operaci třísel. „Tehdy jsme museli vyloučit i rakovinu varlat,“ vysvětluje.

Pro zlínské fotbalisty bylo vyšetření zajímavou zkušeností. Budou rádi, když se připojí i ostatní.

S doktorem jsem si o problematice povídal a mimo jiné nám řekl, že nejčastěji to, že je „něco špatně“, pánové zjišťují od svých partnerek při orálním sexu,“ říká Poznar. „Doporučuji tedy všem ženám, aby své muže pořádně prohmátly a případně je co nejrychleji poslaly na vyšetření. Není se čeho bát, díky profesionálnímu přístupu pana doktora i sestřiček tady,“ ujišťuje zkušený forvard.

Podle primáře urologického oddělení zlínské nemocnice Martina Kučery je rakovina prostaty nejčastějším zhoubným nádorem u mužů. V České republice jím každý rok onemocní téměř sedm tisíc mužů, což je třikrát více, než tomu bylo před dvaceti lety. „Podobně jako u jiných typů rakoviny je i u této zcela zásadní, aby byla zachycena co nejdříve. Pokud se to podaří v počátečním stádiu, je velká naděje, že se pacient zcela vyléčí,“ uvedl Kučera.

A kdy je možné přijít do Krajské nemocnice Tomáše Bati na preventivní vyšetření?

* čtvrtek 18.11. 13.30-14:30 (kapacita 5 zájemců)

* pondělí 22.11. 12.30-13.30 (kapacita 5 zájemců)

* středa 24.11. 13.30-14:30 (kapacita 5 zájemců)

* čtvrtek 25.11. 13.00-14:30 (kapacita 10 zájemců)

* pátek 26.11. 13.30-14.30 (kapacita 5 zájemců)

Vyšetření bude v těchto termínech zdarma. Zájemci se mohou hlásit na telefonním čísle 577 552 858. Urologická ambulance se nachází v přízemí budovy č. 24 v areálu Baťovky.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x