Areál podolské porodnice zdobí další bronzové dílo. Autorkou je česko-kanadská sochařka Lea Vivot

411

Zahradu porodnice pražského Ústavu pro péči o matku a dítě (ÚPMD) zkrášlilo sochařské dílo známé kanadské sochařky českého původu. 
V areálu ÚPMD se nově vyjímá bronzová Lavička nekonečná, jejíž autorkou je Lea Vivot. Pacientky, návštěvníci porodnice, ale i zdravotnický personál si tak budou moci odpočinout a posedět ve společnosti dvou soch symbolizujících mateřství. Jedná se již o druhou sochu-lavičku, kterou půjčila Lea Vivot porodnici jako vděk zdravotníkům za jejich práci prostřednictvím kliniky Canadian Medical. Ústav pro péči o matku a dítě 
s Canadian Medical spojují roky vzájemné spolupráce.

Námět bronzového sousoší přímo vystihuje podstatu mateřství. Zachycuje těhotnou a kojící ženu sedící na kulaté lavičce v družném rozhovoru. Z díla vyzařuje pohoda a klid, která vždy naladí kolemjdoucí na pozitivní notu. Jeden z citátů autorky, který je na lavičce vyrytý, zní: „Když tě držím v náruči, objímám budoucnost.“ (When I hold you in my arms, I embrace the future).

„Myslím si, že Ústav pro péči o matku a dítě je pro tak symbolické dílo nejvhodnějším místem, nový život se tu bez nadsázky rodí každý den,“ komentovala slavnostní odhalení sochy-lavičky MUDr. Barbara Taušová, MBA, zdravotní ředitelka a vedoucí lékařka pediatrie prémiových klinik Canadian Medical, která její umístění v areálu ÚPMD zprostředkovala.

„Svými půvabnými projekty Lea Vivot často vzdává hold mateřství a jedinečnému vztahu mezi matkou a jejím čerstvě narozeným dítětem. Proto jsme rádi, že návštěvníci ÚPMD mají nyní možnost obdivovat hned dvě autorčina díla,“ dodává MUDr. Taušová.

První bronzová socha-lavička ženy kojící své dítě umístěná u vstupních prostor areálu byla ÚPMD společností Canadian Medical a paní Vivot zapůjčena již v roce 2018.