Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřel Miroslav „Meky“ Žbirka

    Foto archiv

    Miroslav „Meky“ Žbirka

    21. 10. 1952 Bratislava – 10. 11. 2021 Praha

    Slovenský zpěvák pop music, kytarista a skladatel, spoluzakladatel skupin Modus a Limit.

    Byl synem Slováka Šimona Žbirky z Trnavé Hory a Angličanky Ruth Galeové z Londýna, kteří se seznámili v roce 1943 v severolondýnské čtvrti Muswell Hill. O rok později se vzali a po skončení 2. světové války se usadili v Bratislavě. Matka učila Mira anglicky a podporovala ho i v hudbě, k níž ho přivedli starší bratři Jason a Tony, kteří se velmi dobře orientovali v nových zahraničních hudebních směrech. Oba často hráli skladby svých oblíbených interpretů, což silně ovlivnilo a nasměrovalo i jejich mladšího bratra.

    Začínal ve skupině Modus, v níž se sešel s Jankem Lehotským a Marikou Gombitovou. V roce 1977 získali společně zlatou Bratislavskou lyru za písničku Úsměv. O čtyři roky později založil s Lacem Lučeničem skupinu Limit a vydal se na sólovou dráhu. Stal se jedním z nejvýraznějších představitelů československé populární hudby. Byl autorem písní jako Biely kvet, Atlantida, Čo bolí to prebolí, Balada o poľných vtákoch nebo Leň s ňou. V roce 1982 stal prvním slovenským Zlatým slavíkem a po Waldemaru Matuškovi byl druhým, kdo dokázal porazit Karla Gotta. Jeho vzorem byla anglická skupina Beatles. Kdybych jako chlapec neslyšel písničky Beatles, tak bych asi v populární hudbě nepůsobil. Byl bych možná fotbalistou nebo něčím podobným, říkal.

    Za dobu působení na hudební scéně mu vyšly desítky LP´s a CD´s v Česku, na Slovensku a v Německu. Koncertoval téměř po celém světě a s Marikou Gombitovou si zahrál také v muzikálu Neberte nám princeznu. Své poslední CD Double Album vydal před třemi lety. Nahrávka vznikla v legendárním londýnském Abbey Road, ve Studiu 3. Spolupracoval na něm s producentem Robem Cassem a hvězdnými britskými muzikanty včetně kytaristů Robbieho McIntoshe a Hamishe Stuarta, kteří spolupracovali s Paulem McCartneym.

    Na počátku devadesátých let moderoval TV pořad Rhytmick. V roce 2015 měl v pražském divadle Kalich premiéru muzikál Atlantida doprovázený Žbirkovými písněmi.

    Novinář Honza Vedral o něm napsal biografii Miro Žbirka – zblízka. Loni o něm režisér Šimon Šafránek natočil dokumentární film Meky.

    V září 2021. Foto Alexandr Malachovský

    Se svou první manželkou Helgou (1972–1987) měl dceru Denisu, s druhou manželkou Kateřinou (od roku 1988) pak dceru Lindu a syna Davida. Žil se svou rodinou v Praze.

    Na jednom ze svých posledních koncetů v září 2021. Foto David Kundrát

    Dva týdny před smrtí při oslavách svých 69. narozenin. Foto Instagram

    Zemřel na komplikovaný zápal plic (dle oficiálních informací nešlo o covid 19). Úmrtí potvrdil jeho PR manažer Rado Messa, kterého informovala Žbirkova manželka Kateřina. Zdravotní problémy provázely zpěváka už čtyři roky, poprvé zkolaboval v Londýně. Dýchací potíže se pak ozývaly opakovaně a letos na podzim kvůli nim zrušil několik koncertů. Meky měl už osm let hodně slabou imunitu a prodělal několik zápalů plic. Vždycky to dal. Tentokrát ne, oznámila novinářům Kateřina Žbirková, která se svým mužem byla do posledních chvil. Na konci října spolu ještě stihli oslavit jeho 69. narozeniny.

    /Pro i-DN zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 11. listopadu 2021

    Komentáře k článku: Zemřel Miroslav „Meky“ Žbirka

    1. DN

      Avatar

      Poslední rozloučení
      se uskuteční v pátek 19. listopadu ve strašnickém krematoriu v Praze. Dovnitř bude vstup jen pro pozvané. Přenos obřadu bude možné sledovat na Facebooku a na velkoplošné obrazovce před síní. Žbirkovi fanoušci se budou moci na místě zapsat do kondolenčních knih.

      12.11.2021 (17.24), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,