Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Vesmír fotografy fascinoval i za socialismu. Nová výstava ukáže i to, jak toho režim využíval k propagandě

Katarína Poliačiková, The Way Geologists Liberated in Time, She Thought, Astronomers are Freed by Space, 2013/2021, fotografická instalace, archivní digitální tisk, foto: FOTOGRAF GALLERY

Dobové snímky vesmírné oblohy, sériografie nebo Vladimír Remek, jak jste ho ještě neviděli. Výstava Československá astrofotografie v pražské Fotograf Gallery proběhne od 19. listopadu do 23. ledna.
  16:00

Vesmír je daleko a dlouhou dobu se zdál nedosažitelným. Možná proto fascinoval lidstvo už od nepaměti. Jeho pozorování se ale opírá o člověka, který vždy žil v určité době, s přesně danými technologiemi i politickým zázemím.

Jiří Kruliš, Vladimír Remek, Hvězdné městečko, SSSR, 1978, zdigitalizované...
Rudolf Sikora, PF 1982, 1981, serigrafie, Galerie Artandconcept.

„Fascinace noční oblohou je pravděpodobně starší než lidstvo samo. Za určitých předpokladů by bylo možné tvrdit, že fotografie noční oblohy jsou starší než fotografie. Louis Daguerre prý pořídil snímky noční oblohy ještě před oficiálním vyhlášením vynálezu,“ vysvětluje v průvodním textu výstavy kurátorka Hana Buddeus. Pozornosti kurátorky neuniká ani snaha různých politických režimů téma využít ve prospěch vlastní ideologie.

Prostor v Jungmannově 7 od druhé poloviny listopadu zaplní díla osmi českých a slovenských autorů a autorek. Mezi díly jsou zastoupeny jak archivní fotografie, tak díla současná.

Výstava nabídne díla Richarda Loskota, Stana Filky, Jiřího Kruliše, Zbyňka Baldrána, Kataríny Poliačikové nebo Rudolfa Sikory. 

Autor: