Hlavní navigace

Další rána pro neočkované? Vláda jim zřejmě zakáže vstup do hospod a na stadiony

11. 11. 2021

Sdílet

11.11.21 /1x/ Ticho, mlčet, odpor Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed

Zřejmě od 29. listopadu se výrazně zpřísní další mimořádná opatření. Kvůli sílící epidemii vláda uvažuje o zavedení tzv. rakouského modelu. Podle něj by měli mít neočkovaní a ti, co prokazatelně neprodělali covid, zakázán vstup např. do restaurací nebo na stadiony. 

Test nově stačit zřejmě nebude

Test by nově již nestačil. Vláda o případném zpřísnění opatření rozhodne v pátek, potvrdil to dnes premiér v demisi Andrej Babiš. Zásadní opatření avizoval v rozhovoru pro deník Blesk. Zároveň také zopakoval, že žádný lockdown není na pořadu dne. 

Jsme zodpovědní vůči občanům ČR, protože situace s covidem se dramatizuje a je to v pohybu, řekl Babiš pro Blesk. Jak ale píše ČT24, při neuznávání či uznávání testů by se mělo podle možného kandidáta na nového ministra zdravotnictví Vlastimila Válka postupovat jednotně. 

Podle právníků by nová a tvrdší opatření měla být za nouzového stavu

A jak doplňují Novinky.cz, některá opatření, především ta související s lockdownem pro neočkované vycházející z rakouského modelu, by mohla narazit na české zákony. Podle ústavního právníka Ondřeje Preusse, sice taková opatření protiústavní nejsou, ale měla by se zvážit diskuze, zda by tato razantní opatření neměla podléhat vyhlášení nouzového stavu.

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 11. 2021 8:48

    Dana Mihulkova (neregistrovaný)

    Se zdravými lidmi, kteří se o sebe starají, se vůbec nepočítá. Ti musí z kola ven. Tohle nesmyslné přitvrzeni, které nefungovalo ani vloni, mi připomíná tvrdošíjné vaření vajec naměkko: jenomže jsou po 6 minutách stále tvrdá. Tak se vaří dál, 10 minut, půl hodiny- ale ne a ne změknout. S restrikcemi je to stejně: ministerstvo zdravotnictví si nadutě myslí,:že poručí viru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).