Jiří Paroubek: Překvapivá zpráva z Glasgow - USA a Čína mají společný plán snížení emisí

11.11.2021 20:04 | Komentář

26. klimatická konference o změně klimatu (COP26), která probíhá v Glasgow od 1. do 12. listopadu, včera přinesla překvapivý výsledek.

Jiří Paroubek: Překvapivá zpráva z Glasgow - USA a Čína mají společný plán snížení emisí
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Americký vyjednavač John Kerry a čínský vyjednavač Xie Zhenhua včera vyhlásili, že Spojené státy a Čína podepsaly společnou deklaraci o boji proti emisím.

Tato deklarace obsahuje vymezení klíčových oblastí vzájemné spolupráce, což jsou zejména snížení produkce metanu a dále emisí z dopravy, energetiky a průmyslu. Obě země vyjádřily v deklaraci zájem v příštích deseti letech spolupracovat na snižování emisí skleníkových plynů. Protože se jedná o státy, které jsou největšími emitenty skleníkových plynů na světě, je tento projev společné vůle velmi významný. Je vlastně klíčový pro snahu o snížení globálního oteplení v příštích deseti letech o 1,5 stupně celsia.

Jak řekl americký vyjednavač Carry, obě země „…souhlasily pracovat společně na emisích v této rozhodující dekádě. Toto je „cestovní mapa“ pro naše země a budoucí spolupráci…, …Toto je o vědě…“.

Jak sdělili představitelé obou zemí, spolupráce na deklaraci probíhala mezi týmy obou zemí od února t.r., přičemž se uskutečnilo cca 30 virtuálních či osobních jednání.

Čínský reprezentant Xie sdělil, že: „Klimatická změna přichází jako rostoucí urgentní výzva. Doufáme, že tato společná deklarace pomůže dosáhnout úspěchu Glasgowské konference (přesněji: COP26)."

Ještě minulý týden se obě mocnosti kritizovaly. Prezident USA Biden, který se zúčastnil konference osobně, kritizoval neúčast čínského prezidenta Xi na konferenci. Naopak čínský prezident mu vrátil tento atak, když v interview pro britský list The Gardien řekl: „Nejsme jako některé země, které vystoupily z Pařížské dohody…“.

Jinak řečeno, pokud budou oba dva hlavní emitenti skleníkových plynů ve světě postupovat podle této dohody, mají i oběti (zejména finanční nároky, vyplývající z plánu Green Deal), které chce přinést v této oblasti Evropská unie, smysl.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty