Jihlava: Zdeněk a Bohuslav Skořepovi mají v Malátově ulici novou pamětní desku

11.11.2021 21:21 | Tisková zpráva

Náměstek jihlavské primátorky Martin Laštovička a předseda krajského Sdružení válečných veteránů Jan Frenc ve středu 10. listopadu 2021 slavnostně odhalili pamětní desku štábního kapitána Bohuslava Skořepy a jeho syna Zdeňka Skořepy, letce RAF.

Jihlava: Zdeněk a Bohuslav Skořepovi mají v Malátově ulici novou pamětní desku
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Váleční veteráni, hrdinové druhé světové války, mají na domě v Malátově ulici č. 8, ve kterém v Jihlavě žili, novou pamětní desku. Vyrobit jí nechalo město Jihlava na základě návrhu a iniciativy Martina Laštovičky.

Podplukovník Zdeněk Skořepa jako příslušník britského královského letectva RAF, navigátor 311. československé bombardovací perutě, se nevrátil spolu s celou posádkou z operačního letu v noci 21. ledna roku 1942. Jeho tělo nikdy nevydaly vody Severního moře, do kterého se zřítil s letounem jen 65km od anglického pobřeží.

Jeho otec, štábní kapitán Bohuslav Skořepa, byl jako příslušník štábu odbojové skupiny Obrana národa zatčen v Jihlavě v roce 1941 a po věznění a mučení na různých místech, byl popraven 26. března 1943 ve Vratislavi. Pohřben je neznámo kde.

Pamětní desku nechalo město vyrobit už v minulém roce, kdy se však její slavnostní odhalení kvůli pandemii koronaviru nemohlo uskutečnit. Slavnostního odhalení desky se letos při příležitosti Dne válečných veteránů chopili náměstek primátorky Martin Laštovička a předseda krajského Sdružení válečných veteránů ČR Jan Frenc. Na akci promluvil o smyslu a významu československých letců ve službách RAF také radní Kraje Vysočina Karel Janoušek. Armádu ČR zastupoval na akci plukovník generálního štábu a ředitel Krajského vojenského velitelství Jihlava Ladislav Sekan. Účastnili se další váleční veteráni, vojáci, policisté, studenti i obyvatelé Jihlavy

„Nevíme, jestli byl tatínek Zdeňka Skořepy Bohuslav ve vězení informován o smrti svého syna, popraven byl až za rok a půl po jeho smrti. Čest Vaši památce, hrdinové! Jste naším příkladem a jsme na Vás hrdi. Nezapomeneme,“ uvedl s viditelným dojetím ve tváři při odhalení pamětní desky Martin Laštovička. Pěvecký sbor Foerster Sokola Jihlava uzavřel celou slavnost zpěvem státní hymny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.