V Plzeňském kraji pět let ubývají zaměstnanci v zemědělství, lesnictví a rybářství

V Plzeňském kraji se už pět let snižuje počet zaměstnanců v zemědělství, lesnictví a rybářství, jejich podíl je 3,9 procenta. Podíl pracovníků v průmyslu a stavebnictví kolísá a převyšuje 41 procent. Jen u zaměstnanců ve službách za tu dobu vzrostl o jedno procento. Sektor služeb se na zaměstnanosti v kraji podílí 55 procenty, republikový průměr je o šest procent vyšší. Vývoj do roku 2020 zveřejnila pobočka Českého statistického úřadu (ČSÚ) v Plzni.

V Plzeňském kraji, kde aktuálně žije přes 591.000 obyvatel, může pracovat 301.000 lidí, za pět let je to o 0,7 procenta víc. Změna vzdělanostní struktury se nejvíce projevila u středoškolsky vzdělaných s maturitou, jichž je 35,4 procenta, meziročně o 1,1 procentního bodu více. O 0,1 procentního bodu se za pět let zvýšila skupina vysokoškoláků, kteří se na pracovní síle podílejí 15,5 procenta. O 0,7 bodu na 13,7 procenta se meziročně zvýšil podíl obyvatel se základním vzděláním a bez vzdělání, od roku 2015 ale toto číslo mírně kleslo.
"Ve věkové struktuře došlo za pět let ke změně u ekonomicky aktivních nad 60 let, kdy na začátku sledovaného období bylo v této skupině osm procent ekonomicky aktivních, zatímco na konci loňského roku to bylo už 9,1 procenta. Změna souvisí s prodlužováním věku odchodu do důchodu," řekl ředitel pobočky ČSÚ Miloslav Chlad. Výraznější pokles, o 4,2 procenta, zaznamenala věková kategorie 30 až 44 let, která tvořila přes 38 procent.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down