Siemens představuje na MSV v Brně nejnovější digitální technologie, například digitální dvojče

Pokročilá řešení společnosti Siemens obsahují prvky umělé inteligence.

Pokročilá řešení společnosti Siemens obsahují prvky umělé inteligence.

Ředitel obchodní jednotky Motion Control společnosti Siemens Tomáš Duba Pokročilá řešení společnosti Siemens obsahují prvky umělé inteligence. Pokročilá řešení společnosti Siemens obsahují prvky umělé inteligence. Pokročilá řešení společnosti Siemens obsahují prvky umělé inteligence. Pokročilá řešení společnosti Siemens obsahují prvky umělé inteligence. Pokročilá řešení společnosti Siemens obsahují prvky umělé inteligence. Pokročilá řešení společnosti Siemens obsahují prvky umělé inteligence.

Nejnovější technologie a řešení pro průmyslovou digitalizaci jako digitální dvojče, edge, cloudová řešení nebo využití umělé inteligence ukazuje na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně společnost Siemens.

Do moravské metropole přijela firma po roční covidové pauze, pro letošní veletrh si vybrala motto Neomezené možnosti nekonečných dat. Ředitel obchodní jednotky Motion Control Tomáš Duba v Četkastu Pro Business vysvětluje, jak data a jejich analýzy nabývají v poslední době na významu.

"Sběrem dat a jejich vyhodnocováním jsme schopni analyzovat, co se děje ve výrobě a na základě toho lépe pochopit jednotlivé stavy a děje a v jejich důsledku ovlivnit vlastní výrobu a dosáhnout vyšší produktivity a efektivity,“ řekl v podcastu ČTK Duba.

Siemens je podle něj typickým příkladem firmy, která byla úspěšná na cestě k digitalizaci. „Pandemie přispěla k tomu, že ve vnitrofiremních procesech, v mezilidské komunikaci, v osobním životě jsme digitalizovat museli. Zvykli jsme si, že komunikujeme on-line, že výuka probíhá na dálku, a to je pozitivní věc. Pokud se chceme podívat na průmysl, tak vidíme řadu českých firem, které se do digitalizace pustily, řadu firem, které se teprve chystají, ale řekl bych, že cesta je ještě dlouhá,“ míní Duba, který v digitalizaci vidí velkou možnost především pro exportéry.

Odborníci ze Siemensu nabízí na brněnském veletrhu rady a konzultace, kde s digitalizací začít a jak efektivně využít zdroje podniku. Do Brna přivezl například své digitální dvojče pro obráběcí stroje. Jedná se v podstatě o repliku existujícího stroje ve virtuálním světě.

„Když to zjednoduším – máme virtuální stroj, máme virtuální obrobek a máme i virtuální výrobu. Potom jsme schopni rozeběhnout virtuální výrobu virtuálního obrobku na virtuálním stroji a v důsledku toho koncový uživatel, který chystá investici stroje, si může ověřit, zda se mu stroj vyplatí a zda vůbec vyhovuje jeho požadavkům,“ vysvětlil Duba. Výhody digitálního dvojčete tak vidí jak pro výrobce stroje, tak pro jeho provozovatele nebo koncového uživatele.

Letošní účast je podle Duby pro firmu zlomová. „Nevystavujeme na vlastním stánku, ale rozhodli jsme se ukázat digitalizaci v praxi. Jsme součástí stánku Digitální továrna 2.0, kde na společné expozici nejen Siemens, ale i řada jiných firem ukazuje na názorných příkladech z praxe , jak digitalizace skutečně vypadá,“ uvedl zástupce jedné z největších elektrotechnických firem v Česku. Digitální továrnu 2.0 najdou návštěvníci veletrhu v pavilonu F.

V Četkastu Pro Business mluví Duba také o výhodách softwarového řešení COMOS, o možnostech průmyslové automatizace nebo o datové analytice v oblasti servisu a údržby. Zvláštní pozornost věnuje Siemens i vzdělávání a rozšiřování digitálních kompetencí.

Celý rozhovor najdete v Četkastu Pro Business v aplikacích Spotify, Apple a Google Podcasts nebo na webu podcasty.cz.

Kontakt:

Mariana Kellerová, externí komunikace/média

mariana.kellerova@siemens.com

Klíčová slova ČR-stroje-počítače-Siemens

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
IT, telekomunikace
Auto-moto, doprava a stroje

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.