Poslední rozloučení se Žbirkou bude kvůli pandemii jen pro pozvané. Ostatní ho můžou sledovat online

Poslední rozloučení s muzikantem Miroslavem Žbirkou bude ve strašnickém krematoriu v pátek 19. listopadu od 14.00. V pátek to za organizátory sdělila Simona Andělová. Známý zpěvák a skladatel zemřel 10. listopadu ve věku 69 let. Z důvodu platných nařízení bude vstup na rozloučení umožněn pouze pozvaným osobám.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve věku 69 let zemřel hudebník a skladatel Miro Žbirka

Miroslav Žbirka | Foto: Jan Zátorský | Zdroj: MAFRA / Profimedia

Veřejnost se bude moci s Mekym rozloučit v prostoru před obřadní síní, kde bude kondolenční kniha. Přenos z obřadu bude zajištěn prostřednictvím obrazovek a přímého přenosu na oficiálním facebookovém profilu Žbirky.

‚Svůj příběh znám, ale nenudil jsem se.‘ Připomeňte si Žbirkův loňský rozhovor s Lucií Výbornou

Číst článek

Legendární slovenský zpěvák, skladatel a kytarista Miroslav Žbirka se proslavil jako autor melodických písní jako Biely kvet, Atlantída, Nemoderný chalan, Katrin či Čo bolí, to prebolí. Za dobu svého více než čtyřicetiletého působení na hudební scéně získal slávu jako sólový interpret písní, které si ale také sám skládal.

Koncertoval po celém světě

Vydal přes tři desítky desek v Česku, na Slovensku a v Německu, koncertoval téměř po celém světě a se slovenskou zpěvačkou Marikou Gombitovou si zahrál také v muzikálu Neberte nám princeznu. S Gombitovou ho pojilo také celoživotní přátelství, byl jí oporou po jejím těžkém úrazu, který ji doživotně upoutal na invalidní vozík.

Duet s Gombitovou V slepých uličkách patří k jedné z nejoblíbenějších Žbirkových písní. Po letech na něj navázali písní Nespálme to krásne v nás.

Hudební publicista: Žbirka byl gentleman, na jehož písních vyrostla celá generace muzikantů

Číst článek

Žbirka pocházel ze slovensko-britské rodiny, jeho celoživotní láskou byla slavná britská skupina The Beatles. Bez jejich vlivu by se možná zpívání a hraní na kytaru nikdy nevěnoval, jak připomínal v rozhovorech.

S legendárním bývalým zpěvákem kapely Paulem McCartneym se Žbirka osobně sešel před Britovým koncertem v Praze v roce 2004, kdy mu bývalý člen Beatles zahrál v šatně svou novou píseň Follow Me. Meky poté tuto skladbu zařadil na svoji desku Live.

Čtyřicet let úspěchů

Žbirka se narodil 21. října 1952 v Bratislavě. Koncem 60. let stál u zrodu bratislavské rockové skupiny Modus. Svůj první hit Zažni nahrál v roce 1977 a o čtyři roky později založil s Lacem Lučeničem skupinu Limit a vydal se na vlastní dráhu. Jeho debutové sólové album se jmenovalo Doktor Sen.

Přestože na vrcholu popularity stál Žbirka v 80. letech, úspěchy slavil i v posledním desetiletí. Před dvěma lety oslavil 40 let na hudební scéně velkolepým koncertem v zaplněné pražské O2 areně. Žbirku tehdy doprovodila skupina složená z uznávaných britských hudebníků a jako host vystoupil v písni 22 dní v roli bubeníka bývalý fotbalový brankář Petr Čech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme