"Zlatá medaile za útisk." Aktivistům se nelíbí, že sponzoři OH mlčí o porušování práv

ČTK ČTK
12. 11. 2021 11:04
Organizace Human Rights Watch (HRW) vyzvala sponzory zimní olympiády v Pekingu, aby vysvětlili, proč i přes porušování lidských práv v Číně hry nadále podporují.
Olympijské hry, ilustrační foto.
Olympijské hry, ilustrační foto. | Foto: Reuters

Zástupci HRW kvůli tomu před šesti měsíci kontaktovali přední sponzory Mezinárodního olympijského výboru a majitele vysílacích práv stanici NBC. Odpověděla jim pouze společnost Allianz s tím, že ideály MOV bude i nadále podporovat.

"Do olympiády zbývají tři měsíce a sponzoři stále mlčí o tom, jak využívají svůj vliv k tomu, aby upozornili na otřesnou situaci s lidskými právy v Číně," citovala agentura AP ředitelku HRW pro Čínu Sophii Richardsonovou.

Čína, která mimo jiné čelí obvinění z genocidy Ujgurů, se proti tvrzení HRW ohradila. "Politizovat sport pomocí lží a podrývání olympijského hnutí nikdy neuspěje," uvedl mluvčí čínské diplomacie Wang Wen-pin.

HRW s výzvou sponzorům vystoupila jen tři dny poté, co mezinárodní odborářská federace zveřejnila kritickou zprávu s názvem "Čína: Zlatá medaile za útisk". V ní se opět upozorňuje na genocidu Ujgurů, což Čína označila za "lež století" s tím, že muslimské menšiny shromažďuje v táborech kvůli vzdělání a ne kvůli převýchově.

MOV v reakci na zprávu odborů zopakoval, že nemůže zasahovat do vnitřních záležitostí států. "Lidsko-právní organizace respektujeme, ale naše zodpovědnost je oslavovat olympiádu jako společnou oslavu lidskosti přes všechny naše rozdíly," řekl Juan Antonio Samaranch mladší, který za MOV dohlíží na organizaci her v Pekingu.

 

Právě se děje

Další zprávy