Zde může být vaše reklama.

Historie olomouckých staveb: Husův sbor

Historie olomouckých staveb: Husův sbor

foto: Pavel Jedlička

12. 11. 2021 - 12:30

Olomouc jako historické město nabízí návštěvníkům i obyvatelům obrovské množství příběhů a pohledů zpět do historie. Nejinak je tomu u historických budov, které se v hanácké metropoli nacházejí. Pojďte se spolu s námi podívat do historie některých z nich.

Díl 23.: Husův sbor

Husův sbor, který dnes stojí v průhledu třídy Svobody u olomouckého historického centra, projektoval mezi lety 1924 a 1925 architekt Hubert Aust. Hned mezi lety 1925 a 1926 se ho podle projektu podařilo postavit Františkovi Petříkovi. Základní kámen stavby byl položený 6. července 1925 při výročí 510 let od Husovy smrti. Stejný architekt, tedy Hubert Aust v roce 1938 vyprojektoval také kolumbárium. Pod Husovým sborem ho v letech 1940 až 1942 vystavěl Jam Komrska, rodák z Olomouce-Lazců.

Architekt měl při práci na návrhu stavby těžkou práci, protože sakrální architektura doznala během dvacátého století velkých změn v rámci koncepce chrámového a profánního prostoru, které se začaly integrovat do jednoho stavebního celku. Z olomouckého Husova sboru se tak stal typický příklad tohoto vývoje, kdy budova dokázala splnit nesnadné požadavky a architekt propojil funkci liturgickou, provozní, bytovou, administrativní, kulturní a osvětově-přednáškovou do jednoho celku.

Kolumbárium, ve většině případů samostatná stavba, někdy jen stěna, která zpravidla stojí na hřbitově, ale může být také součástí chrámů, slouží jako uložiště pohřebních uren. K těmto účelům slouží výklenky se zamykatelnými dvířky, které obvykle obsahují pamětní nápis a také portréty zesnulých. 

V antickém Římě to byla pohřební komora, která měla ve stěnách výklenky. Do výklenků se ukládaly pohřební schránky s popelem zemřelých, otvor se zazdíval a do vyzdívky mohl být vsazen skleněný terč s tváří zemřelého či nápisem. Jindy byla vyzdívka vyzdobena rytým motivem. Tajná kolumbária prvních křesťanů byla v římských katakombách.

V Husově sboru v centru města je kolumbárium umístěné pod kostelem a je ve stejném architektonickém stylu jako budova nad ním. Urny s popelem jsou umístěné ve stěnách z červeného mramoru a chrání je desky ze slovenského travertinu. Leží zde několik významných osobností, například architekt kostela Hubert Aust, ale také Jindřich a Karel Lenhartovi, Barbora Zápotocká, Josef Rostislav Stejskal a Bohumír Cigánek.

V Olomouci jsou kromě Husova sboru ještě další liturgické stavby Církve československé husitské. V Hodolanech byla postavena v roce 1927 podle návrhu Rudolfa Drobníka modlitebna střední velikosti s farním zázemím, která taktéž nese jméno Husův sbor a stala se centrem druhé samostatné olomoucké náboženské obce. Další náš sbor nalezneme na Frajtově náměstí ve čtvrti Černovír a nese jméno po vojenském veliteli husitských vojsk.

Další články