Reklama:

Rozhovory s medailisty MS v klasickém (RAW) bench-pressu 2021

Ronnie.cz > Powerlifting > Soutěže

MS v klasickém (RAW) bench-pressu 2021 - výsledky

Ve dnech 25. - 31. října v litevské metropoli Vilnius proběhlo Mistrovství světa v klasickém (RAW) bench-pressu 2021. Soutěž navazovala na mistrovství světa v bench-pressu v dresech. V předchozích rozhovorech mi odpovídali na otázky Zdeněk Tuháček, Jaroslav Šoukal, Martin Prokop a Jan Pinc. Tentokrát jsem vyzpovídala Denise Kurečku, Davida Horníka, Pavola Demčáka a Jakuba Sedláčka.

Denis Kurečka

Denis reprezentuje oddíl Colbert club SSK Vítkovice v nejvyšší váhové kategorii nad 120 kg juniorů, ve které soutěžil i na MS, jak v disciplíně RAW, tak s dresy. Z RAW si odvezl stříbro a z disciplíny s dresy získal bronz.

Soutěžil jsi v Litvě jak RAW, tak v dresech, v jaké disciplíně ses cítil lépe?

To je těžko říct, v dresech se mi moc nedařilo, protože jsem dal jen základ a ten jsem jel po domluvě s Petrem Slaničkou RAW, ale celkově mi dresy přijdou zajímavější kvůli náročnosti v ohledu techniky a manipulace s dresem a váhou, kterou má člověk v rukou. Naopak v RAW jsem nazvedal nějaký ten osobák, o kterém jsem třeba čtyři roky zpátky neměl ani představu, že někdy zvládnu mít vůbec v rukách. Kdybych to shrnul, tak je to nastejno, neúspěch v EQ mi vynahradila pomoc Petra a podpora za mě největšího srdcaře v EQ bench-pressu Jardy Šoukala a RAW jsme s Jirkou Práškem a Pavolem Demčákem nějak nakalkulovali slušný výkon.

V dresech jsi raději zakládal RAW, kdyby se něco nepodařilo, což bylo nakonec dobře. Co se stalo, že jsi jednu ruku nemohl dotlačit? Jak dlouho jsi dresy vlastně trénoval?

To, že jsem ten poslední pokus nedokončil, mě hodně mrzelo, protože by to byl velký osobák, za který bych si odvážel z MS stříbro. Dres jsem tak nějak průběžně s pauzami trénoval cca od ledna.

V disciplíně RAW jsi dal výborný výkon 207,5 kg, kolik jsi kdy zvedl nejvíce? Bylo nyní 207,5 kg strop? Na zlato totiž chyběl jen kousek, 2,5 kg.

Nejvíce oficiálně jsem dal ve Vítkovicích na trojboji a to bylo 202,5 kg celkem na krev, ale zkoušel jsem i tréninkových 205 kg, které nebyly úplně slavné, 207,5 kg asi nebylo podle pocitu ani podle záznamu nejspíš strop, ale bylo to volené, abych dal pokus na 100 %, i když se teď můžu přiznat, že když to číslo ze mě vypadlo, myslel jsem, že se nakopu do zadku, protože nesnáším 2,5 a 7,5. To je pravda, že na zlato chybělo kousek, těch 210 kg bych zvedl, ale nesmělo by se nic pokazit. Nikdy ale nejde počítat s tím, že v takovém stresu neudělám žádnou chybu. Dobře jsem věděl, že Nazar má natrénováno více než jen 210 kg, což se u jeho posledního pokusu potvrdilo.

Jak sis i mimo soutěž užil pobyt v Litvě? Líbilo se ti tam?

Byl jsem v Litvě poprvé v životě, takže jsem si to užil, a pokud bych tam jel znova, tak snad s přítelkyní, která se o mě poslední dva roky největšího progresu stará. Ale bylo by fajn, kdyby vyšlo hezčí počasí a dostal se více do města.

Jak jsi zvládal tréninky na oba typy bench-pressu, bylo to náročné?

Náročné to bylo hodně, protože jsem to jel už od loňska metodou pokus-omyl, skončil jsem u toho, že jsem trénoval bench-press 3 - 4krát týdně. Nejtěžší v pondělí, kdy jsem každé liché pondělí jel RAW, a každé sudé ve dresu, zbylé dny to už byly nějaké variace, technika nebo manipulace s objemem.

Budeš ještě letos někde soutěžit? A jaké jsou plány na příští rok?

Letos jsem chtěl ještě do Ruska na ME, ale to bohužel padá kvůli znovu zhoršující se covid situaci, ale určitě si zajedu zazávodit do Rakovníka, tentokrát v kategorii open, protože chci porovnat sílu s chlapy, kteří u nás zvedají opravdu nejvíc. Příští rok je můj poslední juniorský, tak si pořád pohrávám s myšlenkou, že bych se zkusil dostat na mezinárodní závody i v celém trojboji, ale prioritou je pro mě pořád bench-press, ve kterém, doufám, že bude velké zlepšení, abych se mohl porovnat se světovým špičkami a potom plynule přejít do kategorie open.

Na závěr musím poděkovat rodině, přítelkyni a přátelům za podporu. Velké poděkování dlužím Martinovi Turkovi za to, že jsem měl přes covid kde trénovat.

Moc děkuji, že jsi mě oslovila s rozhovorem.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho dalších úspěchů.


David Horník

David je všeobecně nadaný sportovec, reprezentující oddíl SK Horník PWL. Soutěží v kategorii dorostenců do 74 kg. Na mistrovství světa v Litvě získal stříbro v divizi s dresy za 152,5 kg, v divizi RAW pak páté místo výkonem 125 kg.

Litva pro tebe také znamenala dva starty, jak RAW, tak equipped. Na co ses těšil více? A co se nakonec zdařilo lépe?

Vždy se snažím podat maximální výkon, kterého jsem daný den schopný. První závod byl EQ, který vyšel skvěle, a získal jsem stříbro. Druhý závod RAW po pěti dnech jsem zvedl hraniční váhu, která stačila na 5. místo.

Soutěžil jsi jak ty, tak děda (Jiří Horník - dvě stříbra), trénujete společně nebo každý zvlášť?

Někdy cvičíme společně, někdy zvlášť, záleží na časových možnostech.

Kolikrát týdně trénuješ a jak šlo skloubit RAW i dres?

Trénuji přibližně pětkrát týdně a atletické tréninky na sportovním gymnáziu.

Dodržuješ zdravou stravu nebo jíš všechno? Používáš nějaké suplementy?

Jím všechno a snažím se zdravě. Občas si umíchám proteinový koktejl.

Letos máš ještě v plánu někde soutěžit?

Letos již mnoho soutěží není a ve škole mě čeká řada povinných soustředění, což je náročné sladit.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho dalších úspěchů.


Pavol Demčák

Pavol je dlouholetý reprezentant oddílu TJ Sokol Nymburk a medailista z mnoha národních i mezinárodních šampionátů. Stabilně soutěží v kategorii do 120 kg, ve které závodil i na MS v masters I. Dokázal zvednout 220 kg v divizi RAW a získal tím stříbro.

Jak jsi spokojený se svým výkonem na MS? Chybělo kousek zvednout 235 kg.

S výsledkem jsem celkem spokojený. Chtěl jsem si pohlídat druhé místo a zabojovat o první. Bohužel domácí závodník byl silnější.

Bude v plánu přiblížit se světovému rekordu? Vítěz tvojí kategorie ho zvedl na hodnotu 240,5 kg, což mi nepřijde nereálné, abys to dal. Kolik máš vlastně osobní rekord?

Vlastní osobní rekord mám 230 kg. Budu se i nadále snažit stále se zlepšovat.

Kde a s kým nejčastěji trénuješ? Jak vypadá tvůj tréninkový plán?

Nejčastěji trénuji s Karlem Rusem a Miroslavem Vackem. Využívám jejich dlouholeté zkušenosti a velkou podporu při svém sportovním úsilí. Za toto všechno bych jim chtěl moc poděkovat.

Musel jsi do váhové kategorie hubnout nebo si tuto váhu držíš konstantně?

Nemusel jsem hubnout, váhu si držím stabilní.

Budeš ještě letos někde soutěžit a máš už nějaké plány na příští rok?

Letos budu ještě závodit na Mistrovství České republiky v RAW bench-pressu v Rakovníku. Budu se připravovat na mistrovství světa v Kazachstánu, jestli epidemická situace a zdraví dovolí.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho dalších úspěchů.


Jakub Sedláček

Jakub je velice talentovaný závodník, reprezentuje oddíl PWL Vision Nutrition v kategorii do 93 kg. Již v minulosti jako junior získal medaile na mezinárodní scéně. Nyní soutěžil na mistrovství světa v Litvě v divizi RAW v kategorii open mužů do 93 kg. Obsadil třetí příčku výkonem 215 kg.

Jak bys zhodnotil svůj výkon v Litvě?

Na podmínky, které panovaly v Litvě, jsem s výsledkem závodu velice spokojený.

Trénoval jsi cíleně přímo na tuto soutěž? Kde a s kým nejčastěji cvičíš?

Na soutěž jsem trénoval dvakrát týdně ve sportovní hale v Rokytnici nad Jizerou. Převážně trénuji s tátou, který se taky věnuje silovému trojboji. Poslední měsíc před závody jsem se zaměřil hlavně na bench-press.

Dodržuješ nějakým způsobem jídelníček? Můžeš popsat, co vše přes den sníš?

Jídelníček specifický nemám, jím hlavně, co mi chutná, i sladké potraviny, sušenky, colu. Na zlepšení výkonu a zvýšení energie používám doplňkovou stravu, například BCAA, kreatin, protein, které mám od firmy Vision Nutrition, zatím nejlepší, co jsem měl.

Jaké máš ambice do dalších soutěží?

Jednoduše bych rád pokračoval ve zvyšování výkonu.

Uvidíme tě ještě letos někde závodit nebo až příští rok?

Letos budu ještě závodit v bench-pressu RAW, který se bude konat v Rakovníku 28. listopadu 2021, a zároveň to jsou poslední závody v tomto roce.

Rád bych poděkoval tátovi a Honzovi Filovi, kteří mě hodně podporují a pomáhají i organizačně.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho dalších úspěchů.


Fotografie:
Petr Slanička



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie