Ztráta pro hudební svět: Ve věku 80 let zemřel bubeník The Moody Blues Graeme Edge, jehož bubny jsou slyšet v hitech Night in White Satin či Go Now. Jeden z původních členů a spoluzakladatel této slavné rockové kapely se více než 50 let objevoval na koncertních pódiích. V roce 2018 jeho úspěšné působení ve světě hudby i vzdor pokročilému věku musel ukončit, byť nedobrovolně - kvůli mrtvici, která ho postihla. Edgeova rodina potvrdila jeho smrt, příčina jeho skonu je ale dosud veřejnosti neznámá.

The Moody Blues prožili zlatou éru hlavně v letech 1967–1972, a během pěti desetiletí prodali asi 70 milionů alb. Frontmanem a hlavním skladatelem kapely byl Justin Hayward (75), jenž se po skonu svého kolegy podle deníku Daily Mail nechal slyšet, že jeho „zvuk a osobnost jsou přítomny ve všem, co spolu dělali“.

„Graeme byl jednou z velkých postav hudebního byznysu a nikdy tu už nebude někdo takový, jako byl on. Upřímnou soustrast jeho rodině,“ smutnil.

VIDEO: Zemřel hudebník Miro Žbirka: Jaký byl jeho životní příběh?

Video
Video se připravuje ...

Zemřel hudebník Miro Žbirka: Jaký byl jeho životní příběh? Videohub

Edge se narodil v Rocesteru ve Staffordshire 30. března 1941 a podle oficiálních stránek The Moody Blues se s rodinou krátce poté přestěhoval do Birminghamu. Jeho matka byla klavíristkou němých filmů, zatímco jeho otec, dědeček a pradědeček byli všichni hudební zpěváci. I proto byl k hudební kariéře doslova předurčen. Sám o sobě říkal, že je fanouškem plachtění, golfu a sci-fi a byl „oficiálním Trekkiem“, tedy fanouškem seriálu Star Trek. Než začal hrát s The Moody Blues, pracoval pro skupinu Blue Rhythm Band jako manažer. Bubeníkem se stal poté, co původní bubeník v kapele skončil a někdo za něj musel zaskočit. Edge na bubny hrál, ale až do té doby ne profesionálně.

V roce 1964 se spojil s Rayem Thomasem (†76) a Michaelem Pinderem (79) a založili The Moody Blues. V roce 1974, během přestávky v nahrávání kapely a turné, Edge vydal svou první sólovou singlovou nahrávku s názvem We Like To Do It/Shotgun. Následující rok vydal své první sólové album Kick Off Your Muddy Boots spolu se singlem The Tunnel/Bareback Rider. S The Moody Blues vystupoval až takřka do konce. „Když mi Graeme řekl, že odchází do důchodu, věděl jsem, že bez něj už to nemohou být Moody Blues. A to se také stalo. Je pravda, že po celou dobu držel skupinu pohromadě právě on. To proto, že ji miloval,“ povzdechl si truchlící Hayward.

Fotogalerie
10 fotografií