Ústav Akademie věd odvolal manažera Hrubce. Působí v čínském institutu podezřelém ze špionáže

Vedení Filosofického ústavu Akademie věd ČR odvolalo Marka Hrubce z funkce šéfa podřízeného Centra globálních studií, které zastřešuje mimo jiné nezávislé bádání o Číně a Rusku. Hrubec vyplácel z veřejných peněz Ladislava Zemánka odsouzeného v roce 2016 za podněcování nenávisti vůči Židům a společně s ním pod hlavičkou prestižní státní instituce pořádal konference o Číně či Rusku, napsal v pátek server Aktuálně.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akademie Věd na Národní třídě v Praze

Podle vedení ústavu Hrubcovy aktivity vážným způsobem poškozují dobré jméno organizace. Ilustrační foto | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Hrubec i Zemánek také podle serveru působí v čínské organizaci podezřívané ze špionáže. Hrubec se k věci nevyjádřil.

Důvodem k odvolání jsou pochybnosti o tom, zda jsou Hrubcovy aktivity slučitelné s etikou práce vědeckých pracovníků Akademie věd.

„Zejména s povinností dbát za každých okolností na nestrannost a vyváženost bádání, která nesmí být ovlivňována žádnými politickými či jinými tlaky nebo soukromými vztahy,“ cituje Aktuálně.cz mluvčí Filosofického ústavu Janu Říhovou.

Čína se postavila proti návštěvě tchajwanského ministra v Česku. Hrozí ‚nezbytnými kroky‘

Číst článek

Podle vedení ústavu Hrubcovy aktivity vážným způsobem poškozují dobré jméno organizace, píše server.

Ústav podá podnět k nezávislému posouzení případu etickou komisí Akademie věd, dodala Říhová. Předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová minulý týden prohlásila, že navrhne Hrubcovo odvolání z čela programu zkoumajícího mimo jiné Čínu.

Hrubec je podle serveru členem akademické rady organizace China-CEE Institute se sídlem v Budapešti, kterou experti označují za projekt čínských zpravodajců.

Jako reprezentant Akademie věd také pravidelně vystupuje v čínských propagandistických médiích. Peking ho mimo jiné využil k obhajobě zákona, který zvláštním orgánům umožňuje bez soudu, právníka či vědomí rodiny zadržet kohokoliv označeného za korupčníka, píše Aktuálně.cz.

Vystrčilova cesta na Tchaj-wan neohrozila čínské investice. Dopady jsou zanedbatelné, tvrdí CzechInvest

Číst článek

Centrum globálních studií pod Hrubcovým vedením externě spolupracovalo s analytikem institutu China-CEE Zemánkem. Někdejší místopředseda krajně pravicové Národní demokracie Zemánek vystoupil třeba na demonstraci podporující ruskou anexi části území Ukrajiny. Byl také pozorovatelem voleb v mezinárodně neuznané Doněcké lidové republice odtržené od Ukrajiny, za což ukrajinská vláda na Zemánka uvalila sankce. Zemánek naznačoval, že cestu platilo Rusko, uvedl server.

Vztahů mezi českými vědci a Čínou se týkají také dřívější informace serveru, podle kterých posílala čínská ambasáda na konference na Univerzitě Karlově peníze firmě, kterou založil bývalý tajemník Česko-čínského centra UK Miloš Balabán. Univerzita přitom podle auditu svého účetnictví peníze nepřijala.

Balabán předloni v říjnu na funkci tajemníka rezignoval a odešel i z Fakulty sociálních věd UK. Česko-čínské centrum pak zrušil rektor univerzity Tomáš Zima.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme