Česká Lípa: Odhalení hrobu válečného veterána

12.11.2021 16:43 | Tisková zpráva

Bylo mu 23 let a vařil ve vojenské kuchyni torpédoborce Wildfang rakouskouherské armády. V noci ze 3. na 4. června 1917 zahynul ve vodách Jaderského moře, když jeho loď šla ke dnu po zásahu utrženou minou.

Česká Lípa: Odhalení hrobu válečného veterána
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Jmenoval se Rudolf Engelhart, pocházel z České Lípy a spolu s ním našlo smrt v hlubinách dalších 24 mužů z pětašedesátičlenné posádky torpédoborce. A právě jeho poničený hrob na městském hřbitově v Moskevské ulici v České Lípě byl obnoven a slavnostně odhalen ve čtvrtek 11. listopadu symbolicky na Den válečných veteránů.

Tento významný den si Česká Lípa tradičně připomíná na náměstí Osvobození a nejinak tomu bylo i letos. Letošní pietní akt však doplnilo slavnostní odhalení upraveného a obnoveného hrobu českolipského válečného veterána. Na jeho příběh město upozornili členové místního Klubu vojenské historie. Město se poté postaralo o obnovu hrobu, která vyšla na zhruba sto tisíc korun. Nově tak na hrobě můžete vidět i improvizované molo, které připomíná, že v hrobě leží námořník.

„Při pohledu na utrpení minulosti bychom měli dospět k přesvědčení, že bolest a soužení se dotýkaly všech a všem má záležet na tom, aby válečné strasti byly převráceny v trvalou radost. I Čechy musely projít „údolím stínů smrti“ a mír byl vybojován za cenu velkých lidských obětí. Váleční veteráni nám připomínají, že nic není na světě tak křehké jako mír. Je proto důležité na jejich oběť nezapomínat. Obnovený hrob českolipského válečného veterána Rudolfa Engelharta tak navždy bude krásnou vzpomínkou na velké oběti všech, kteří za nás ve válkách bojovali,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová.

V rámci letošních oslav Dne válečných veteránů také byly v obřadní síni českolipské radnice uděleny výroční medaile Československé obce legionářské, a to dlouholetým spolupracovníkům či členům obce. Medaile předával předseda českolipské Jednoty Československé obce legionářke Břeněk Henke. Oceněnými byli pánové Stanislav Voržáček, Arnošt Borůvka, Michal Virák a českolipská starostka Jitka Volfová. Pátým oceněným měl být českolipský historik Ladislav Smejkal, který se ale předání bohužel nedožil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…