Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Předaukční výstavě Galerie Kodl dominuje unikátní cyklus kreseb Františka Kupky

Předaukční výstavě Galerie Kodl dominuje unikátní cyklus kreseb Františka Kupky

12.11.2021 17:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Předaukční výstava uměleckých děl, které dominují kresby Františka Kupky a obrazy z významné Borovičkovy sbírky, probíhá v prostorách Galerie KODL do 27. listopadu. Samotná aukce pak proběhne na pražském Žofíně v neděli 28. listopadu. Zájemci budou mít příležitost dražit i online na aukčním portálu Artslimit.com.

Covidová pandemie přispěla k velkým změnám i v aukčním světě. Jeho běžnou součástí se stávají online dražby, které umožní nákup uměleckého díla z pohodlí a bezpečí domova. Již v loňském roce připravila Galerie KODL aukční portál artslimit.com, který uživatelům dokáže zprostředkovat maximální komfort a současně i jedinečné kouzlo aukcí. Zájemci o koupi mohou také již tradičně pověřit plnou mocí zástupce galerie a podat pevný limit nebo dražit po telefonu. Připraven je i přenos z aukce.

A jaká díla tentokrát čekají na sběratele nebo zájemce o investici do umění? Nádhernými a skutečně vzácnými obrazy je zastoupeno 20. století. Kolekci otevírá naprosto unikátní cyklus 106 kreseb Františka Kupky nazvaný Člověk a Země, který vznikl na počátku 20. století jako doprovod ke stejnojmenné encyklopedii. Představuje bezpochyby nejrozsáhlejší a nejucelenější Kupkovu ilustrátorskou práci. Vyvolávací cena souboru je dvacet pět milionů korun.

1 

František Kupka - Člověk a Země

V letošní aukčním souboru se velmi raritně sešlo několik významných děl ze slavné sbírky Dr. Jaroslava Borovičky, která jsou bezpochyby jeho hlavní ozdobou. Máme tak vzácnou příležitost nahlédnout do jedné z nejvýznamnějších českých sbírek. Čtyři vynikající plátna reprezentují tvorbu Václava Špály z 20. let. Dva akty „Jaro“ a „Léto“ představují téma ročních období, jež na sebe berou podobu ženských postav. Dalším skvostem je barevně nádherně zpracované plátno „Na Vltavě“. Krajinná panoramata a zejména řeky byly jeho oblíbeným motivem, na kterém mohl experimentovat se zachycením světla a jeho odrazů. Čtvrtým Špálovým dílem je pak oboustranné plátno: „Krajina u Veltrus / Koupající se žena“, které spojuje obě uvedená témata.

2b 

2a 

Václav Špála - Krajina u Veltrus / Koupající se žena

Unikátní kolekci, rovněž ze sbírky Dr. Jaroslava Borovičky, tvoří i tři malby Emila Filly, jež průřezově představují vývoj Fillovy předválečné tvorby. Nejranější je plátno „U zrcadla“ z roku 1907. Umělcovo kubistické období reprezentuje obraz „Hlava starého muže“, který vznikl za Fillova rotterdamského exilu, kdy malíř rozvíjel svou inspiraci díly kubistických velikánů Picassa a Braquea. V nabídce je ale také dramaticky pojaté plátno „Zápas“ z roku 1938 z cyklu Bojů a zápasů.

3 

Emil Filla - Hlava starého muže

Vynikající malby prezentují také tvorbu Františka Foltýna. Krásná abstraktní „Kompozice“ z roku 1927 ukazuje, jak vysoké úrovně moderní malby dosáhl umělec během pobytu v Paříži, kdy byl jedním z členů uskupení Abstraction-Création.  Surrealismus Františka Janouška je zastoupen dílem „Španělské zdi“.

4 

František Foltýn - Kompozice

Z poválečného období se skrze díla Františka Hudečka, Bohumíra Matala a Kamila Lhotáka představuje malba generace umělců ze Skupiny 42. Výjimečnou kolekci tvoří ovšem především tři práce teprve nyní doceňované Běly Kolářové.

5 

Michael Rittstein - Stroj času

Soudobé umění prezentuje raná práce nejdražšího žijícího autora Theodora Pištěka s názvem Věže, současnější polohu jeho tvorby pak plátno „Rozmluva s Hawkingem 1a“. V posledních letech na trhu s uměním stále oblíbenější hyperrealistická tvorba Zdenky Reinerové je zde zhmotněna v obraze „Tančící dům“, sběratelsky zajímavé je ale také plátno Jana Pištěka „Voda“. Expresívní figurální malbu předvádí dílo Stroj času Michaela Rittsteina. Mladší střední generace autorů je na výstavě zastoupena například díly Ondřeje Basjuka, Vladimíra Houdka, Alžběty Jungrové, Jana Kalába či Pasty Onera.

6 

Theodor Pištěk - Rozmluva s Hawkingem 1a

 

Titulní obraz: František Kupka - Člověk a Země

(Komerční sdělení)

 
 
 
 
 
 

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.