Počty nakažených rostou. Úřad vlády nabídne zaměstnancům, aby pomáhali s trasováním

Zaměstnanci Úřadu vlády opět dostanou možnost se zapojit do projektu Chytré karantény. Dobrovolníci mohou pomoci pracovníkům krajských hygienických stanic, kteří z důvodů vysoké přetíženosti call center nestíhají trasovat kontakty osob s prokázaným onemocněním covid-19. Serveru iROZHLAS.cz to napsala mluvčí vlády Jana Adamcová. Vládní zaměstnanci se do projektu zapojili už v minulém roce.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telefon v Českém rozhlase

Dobrovolníci z řad pracovníků Úřadu vlády pomáhali s trasováním rizikových kontaktů už minulý rok v září. Ilustrační foto | Foto: Khalil Baalbaki

„Můžeme potvrdit, že Úřad vlády opět oslovil zaměstnance s dotazem na možnost zapojení trasování kontaktů v rámci tzv. Chytré karantény,“ uvedla mluvčí vlády Adamcová. Následně dodala, že začátek zapojení pracovníků se předpokládá od konce listopadu 2021.

Dzurilla: Kvůli konci Bohemia Energy chybí lidé na trasování. Externí dodavatelé neplní dodávky

Číst článek

Pomoc dobrovolníků přetížená call centra státní správy uvítají. Šéf Národní agentury pro komunikační a informační technologie Vladimír Dzurilla v rozhovoru uvedl, že za enormním zájem o call centra externí může i krach energetické společnosti Bohemia Energy.

„Je to obrovský dopad a z toho důvodu nám někteří subdodavatelé, skoro všichni, neplní dodávky, jak by měli,“ řekl.

Stanice pomoc aktivně shánějí

S trasováním státu momentálně pomáhají i některé vysoké školy. Do Chytré karantény se zapojila například Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, jejíž pomoc si sama zajistila tamní krajská hygienická stanice.

Aplikace eRouška, která varovala před rizikovými kontakty, končí. Podle ministerstva už není potřeba

Číst článek

„To znamená, že hygienické stanice taky nečekají, kde jim kdo pomůže, ale aktivně vyhledávají buď univerzity, nebo úřady,“ uvedl Dzurilla.

Dobrovolníci z řad pracovníků Úřadu vlády pomáhali s trasováním rizikových kontaktů už minulý rok v září, kdy se do projektu v rámci Prahy a Středočeského kraje zapojilo 60 lidí, kteří pracovali z domova. Tehdy přibývalo každý den kolem 2000 nových případů covidu-19.

Momentálně je ale situace odlišná a epidemie sílí. Více než 10 tisíc nově nakažených přibylo v tomto týdnu třikrát. Hospitalizovaných je 3557, před rokem ve stejný den v nemocnici leželo 7202 infikovaných.

Tehdy však nebylo dostupné očkování, populací se šířila méně nakažlivá varianta viru a druhá vlna epidemie byla na ústupu.

Timon Láska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme