Oratorium de Passione Domini nostri Jesu Christi. Světová premiéra skladby neznámého českého autora Václava Horálka

12. listopad 2021

Neznámá a neprovedená skladba zazněla poprvé 13. září 2021 v rámci festivalu Klášterní hudební slavnosti v Šumperku. Poslechněte si záznam koncertu po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Sóla přednesli Michaela Šrůmová, Aneta Petrasová, Martin Javorský a Miloš Horák
Účinkoval sbor Collegium Floreum a orchestr Musica Florea
Nastudoval a řídil Marek Štryncl
Záznam koncertu připravila a slovem provází Daniela Čermáková

Své síly k jeho provedení spojily soubory Musica Florea a Collegium Floerum, sólové party zpívali Michaela Šrůmová, Aneta Petrasová, Martin Javorský a Miloš Horák. Ti všichni pod taktovkou Marka Štryncla nabídli opravdu skvělý umělecký zážitek. Mikrofony Českého rozhlasu byly u toho a vy se tak můžete spolu s námi vrátit do neopakovatelné atmosféry premiérového večera a poslechnout si záznam.

Oratorium de Passione Domini nostri Jesu Christi, sóla přednesli Michaela Šrůmová, Aneta Petrasová, Martin Javorský a Miloš Horák, dále účinkoval sbor Collegium Floreum a orchestr Musica Florea

„Duchovní skladba z 18. století v češtině se jen tak neslyší. Hudba je v mnoha místech velice překvapivá, jak svou úrovní, tak i instrumentací,“ nešetřil nadšením ředitel festivalu Roman Janků. Horálkovo oratorium tu ale zároveň sehrálo roli předskokana, neboť po jeho doznění bylo provedeno Requiem Wolfganga Amadea Mozarta, které se stalo opravdovou korunou festivalového večera.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.