Jabůrek, Novák a Kachlíková. Tři autoři Českého rozhlasu získali Česko-německou novinářskou cenu

Mezi letošními laureáty Česko-německé novinářské ceny jsou tři autoři z Českého rozhlasu. Cenu získali zpravodajové Václav Jabůrek a Ladislav Novák a redaktorka zahraničního vysílání rozhlasu Markéta Kachlíková. Česko-německý fond budoucnosti v pátek večer v Brně ocenil celkem 13 českých a německých autorů.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Jabůrek (vlevo) a Ladislav Novák na předávání Česko-německé novinářské ceny

Václav Jabůrek (vlevo) a Ladislav Novák na předávání Česko-německé novinářské ceny | Foto: Filip Nerad | Zdroj: Český rozhlas

Jabůrek s Novákem zaujali reportáží „Zaostřeno na uzavřené česko-saské hranice“. V době, kdy byl pohyb na hranicích omezený kvůli pandemii koronaviru, zjišťovali, jaký dopad má toto opatření po stránce lidské, politické i právní.

„Pro nás to bylo zvláštní nahrávání, protože i my jsme byli odděleni uzavřenou hranicí. Byli jsme ve spojení jenom telefonicky a pořad i ve fázi střihu vznikal na dálku. Ani jednou jsme se nepotkali,“ popsal pro Radiožurnál Novák. 

Vítězná reportáž z hranic: Německé firmy udělají cokoli pro to, aby od nich čeští pendleři neodešli

Číst článek

„Natáčeli jsme letos v únoru krátce po tom, co se zavřely hranice. Každý jsme tak mohli pracovat vždy jen na jedné straně – já na německé a Ladislav zase na české. Tím pádem byly rozhozené i ty role. Zatímco v Česku jsme hledali pendlery, kteří najednou nemohou dorazit do práce, v Německu to zase bylo o firmách, kam ti pendleři nedorazili,“ vysvětlil Jabůrek.

Radost z výhry ale zároveň doprovázely částečně rozporuplné pocity. „Trochu smutné na celé výhře je, že se to téma znovu stalo aktuálním, protože Česko se dnes večer vrátilo na seznam rizikových zemích a hlavně neočkovaní tak budou mít už od neděle opět výrazně ztížené cestování,“ dodal. 

Podle Libuše Černé z Německého svazu novinářů Brémy autenticky ukázali, jak hustě propletené jsou česko-německé vazby v pohraničí.

Redaktorka Markéta Kachlíková ze stanice Radio Prague International získala cenu za rozhlasový feature „Sancta Familia vánoční dárek po osmdesáti letech“. Sleduje v něm osudy židovské rodiny Welsovy.

Česko-německou novinářskou cenu uděluje od roku 2016 Česko-německý fond budoucnosti společně s Německým svazem novinářů a Syndikátem novinářů ČR. 

Laureáti letošní Česko-německé novinářské ceny

  • Kategorie Text
    • Renate Zöller za svůj článek Prags Großstadtwinzer der Gründerzeit (Pražský velkoměstský vinař z období průmyslové revoluce) v magazínu Kulturkorrespondenz östliches Europa
    • Tomáš Lindner za svou reportáž Zvládli to? v týdeníku Respekt
  • Kategorie Audio
    • Markéta Kachlíková za svůj rozhlasový feature Sancta Familia: Ein Weihnachtsgeschenk nach 80 Jahren (Sancta Familia: vánoční dárek po osmdesáti letech) odvysílaný Radio Prague International
    • Václav Jabůrek a Ladislav Novák za reportáž Zaostřeno na uzavřené česko-saské hranice Českého rozhlasu Plus
  • Kategorie Multimédia
    • Danko Handrick a Christian Gramstadt za reportáž Obchod se závislostí – Česko bojuje s pervitinem pro MDR
    • Vít Poláček a Matthias Schmidt za dvoudílný dokument Odsun – Vertreibung (v koprodukci České televize, MDR, ORF a Arte)
  • Zvláštní cena Mileny Jesenské
    • Karolína Kripnerová, Janek Rous a Vojtěch Sigmund ze studia artyčok.tv a spolku Architekti bez hranic za příspěvek Architektura soužití 
  • Zvláštní ocenění za dlouhodobou vynikající novinářskou činnost
    • Steffen Neumann 

Helena Berková, Vojtěch Bidrman, ern Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme