Rádio Dada a Večerní škola pro pokročilé uvádí existenciální kuchařku Václava Kahudy a Igora Malijevského: Svíčková na každý den
Hovězí maso, špek, kořenová zelenina, máslo, smetana, divoké koření, Kuna.
Existuje všední den? Nádherné hovězí maso prošpikujeme čarokrásným špekem a obložíme nakrájenou nebeskou kořenovou zeleninou, pokropíme trochou vína nebo pokapeme citrónem. Připravíme si šaty na slavnostní všednodenní večeři. Pokropíme horkým máslem (maso) a dáme do chladu 24 hodin odležet. Než maso zkřehne, máme dost času zajít ke kadeřnici a necháme si udělat hlavu. Druhý den zprudka krátce opečeme maso ze všech stran na pánvi, podlijeme a dáme spolu se zeleninou péct do trouby na cca dvě hodiny. Po upečení maso vyjmeme a do výpeku se zeleninou přidáme smetanu a ponorným šikulou extra namixujeme omáčku do krémové konzistence. Nakrájené maso ponoříme do omáčky a rtěnkou si lehce přemázneme rty. Svíčkovou podáváme ve volných domácích šatech (člověk) s houskovým knedlíkem a brusinkami. Pozveme Karla Kunu a jeho právě vycházející Agenturu (a jiné povídky).
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.