1:9 s Američany. Úplně jiný level, nezastírá Petr po debaklu osmnáctky

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Reprezentace do osmnácti let druhé utkání na turnaji pěti zemí ve švýcarském Monthey prohrála, když suverénním Američanům dala jedinou branku. A devět inkasovala.

„Je to o parník a úplně jiný level. Byla to totální hra bez kotouče, takže se systémové věci hroutí a dříve nebo později to tým dožene i fyzicky. Hráče jsme na to připravovali a zápas jsme v žádném případě nepodcenili. Každá ztráta kolem útočné modré čáry anebo v útočném pásmu znamená neskutečně rychlý přechod, což je do očí bijící,“ říká hlavní trenér Jakub Petr.

Češi nezachytili začátek a šli v rychlém sledu za sebou na trestnou lavici, druhou početní výhodu využil kapitán Rutger McGroarty. Z nájezdů Američanů, které kryl kvalitními zákroky Štěpán Vopravil, vyvstala šance pro Dominika Rymona, jenž však v úniku neuspěl. Do konce úvodní části zvýšil na rozdíl dvou branek po pohledné akci Cole Spicer.

„Obětavost a podobné věci byly fajn možná v první polovině utkání, ale tím, že jsme pořád hráli bez kotouče a byli jsme všude o krok pozadu, nás to dohnalo. Snažili jsme se dodržovat krátká střídání, ale prostě jsme nehráli na puku. Bylo to plnění nějakých povinností, nemůžu říct, že by se někdo nesnažil plnit pokyny,“ uvádí trenér.

Po příchodu z kabiny si čeští mladíci vybojovali téměř sto vteřin v pěti proti třem, jenomže gólman Tyler Muszelik byl nad jejich síly. Po návratu do plného počtu udeřil Gavin Brindley, na něhož opět v přesilovce navázal o několik minut později Logan Cooley. Na průběžných 5:0 pro Spojené státy americké stanovil čtyři vteřiny před koncem druhé periody Isaac Howard.

„Do třetí třetiny bylo cílem vstřelit branku a třetinu vyhrát, ale z únavy a z toho, jak jsme byli v osobních soubojích slabší, vyplynuly tři fauly. Udělali jsme hloupé chyby, ztratili kotouč u červené čáry a dostali dvě branky. Výsledek je takový, jaký je,“ připouští Petr.

Závěrečné dějství zahájil další faul Česka, který potrestal Hunter Brzustewicz. Za třicet vteřin vstřelil čestnou branku národního týmu Adam Dvořák, který z levého kruhu zakončil přesilovkovou kombinaci. I další mladík se lvem na prsou opustil trestnou lavici před uplynutím dvou minut, jelikož se podruhé v utkání prosadil Isaac Howard.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Z českého snažení do ofenzivy vyplynuly mezery v obraně, ty využili z rychlých protiútoků Cole Spicer a Rutger McGroarty, kteří stanovili na konečných 9:1. I přes výsledek byl nejlepším českým hráčem vyhlášen brankář Vopravil.

„Vyzdvihl bych výborný výkon gólmana. V jiných zápasech bych asi sáhl ke střídání, ale Štěpán byl jednoznačně náš nejlepší hráč. Padla spousta gólů z přesilovek a spousta gólů, na kterých vůbec nenese podíl, a spoustu jich ještě chytil,“ chválí maskovaného muže.

Spojené státy americké na úvod turnaje porazily Švédsko, následně vynulovaly Švýcary a přes Česko se přiblížily triumfu na turnaji. „Ten jejich hokej... Sehráli jsme s nimi vyrovnaný zápas na mistrovství a předtím ročník 2002 taky, zápasy šly do prodloužení. Tohle mužstvo mi ale připomíná staré časy – jednoznačná dominance. Jako by hrál starší ročník proti mladšímu,“ přirovnává hlavní trenér.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Český výběr čeká v sobotu od 14 hodin Finsko. „Turnaj jede dál, za úvodní utkání jsem kluky chválil, i když jsme nevyhráli. Sehráli jsme se Švédy parádní zápas, na kterém můžeme stavět. Máme ještě dva zápasy. V sobotu musíme nastoupit úplně s jiným stylem hry, ale v současnosti je Amerika mimo náš level,“ uzavírá Jakub Petr.

ČESKO – USA 1:9 (0:2, 0:3, 1:4)

Branky a nahrávky: 43. Dvořák (Sapoušek) – 5. McGroarty (Cooley, Hutson), 18. Spicer (Gauthier, Kaplan), 24. Brindey (Howard, Hutson), 36. Cooley (Hutson, McGroarty), 40. Howard (Brindely, Nazar), 42. Brzustewicz (Nazar, Howard), 45. Howard (Brzustewicz, Brindey), 51. Spicer, 54. McGroarty (Cooley, Hutson).
Rozhodčí:
 Ruprecht, Borga – Francey, Gurtner.
Vyloučení: 7:4.
Využití: 1:4.
Diváci: 372.
Nejlepší hráči: Štěpán Vopravil – Gavin Brindley.
Česko: Vopravil – F. Němec, Čech, Š. Němec, Hebek, Puchala, Krajčík, David – Rymon, Sapoušek, Bareš – Jecho, Petr, Šalé – Pavlata, Soukup, Dvořák – Kozlík, Becher, Strnad – Formánek. Trenér: Petr.
USA: Muszelik – Chesley, Hutson, Duke, Brzustewicz, Casey, Powell, Muir – Snuggerud, Cooley, McGroarty – Brindley, Nazar, Howard – Kaplan, Spicer, Gauthier – Hejduk, Berard, Leonard – Fleming. Trenér: Nightingale.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

USA – Švýcarsko 7:0 (2:0, 2:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 2. Nazar (Howard), 6. Casey (Brzustewicz, Spicer), 25. Casey (Kaplan), 37. McGroarty (Spicer, Casey), 42. Howard (Nazar), 50. Gauthier, 51. Brzustewicz (Berard).

Švédsko – Finsko 4:3 (1:1, 3:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 15. Salomonsson (Odelius, Wagner), 28. Carlsson (Almgren, Odelius), 30. Salomonsson (Bystedt, M. Hävelid), 36. Carlsson – 6. Hämeenaho (Kulonummi, Bau), 52. Kaskimäki (Laakso, Lassila), 58. Halttunen (Rönni, Kärki).

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. USA 3 3 0 0 0 21:3 9
2. Finsko 2 1 0 0 1 9:5 3
3. Švédsko 3 2 0 0 1 8:8 3
4. Česko 2 0 0 0 2 1:11 0
5. Švýcarsko 2 0 0 0 2 1:13 0

Další program turnaje v Monthey

Sobota 13. listopadu:
14:00 Finsko – Česko
20:00 Švýcarsko – Švédsko

Neděle 14. listopadu:
10:00 Finsko – USA
16:00 Česko – Švýcarsko

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz