Meduňka

RECEPT NA VÍKEND: Kváskový chléb s kefírem

Tento recept je součástí článku Abeceda zdravých potravin od Ivety Kulhánkové – v listopadovém čísle se věnejeme obilovinám…

Budeme potřebovat na rozkvas 150 g žitné mouky, 150 g vody a 30 g kvásku.
Na chleba: rozkvas, 50 – 80 g kefíru (já používám ten, který získám z mléka použitím tibetské kefírové houbičky), 400 g pšeničné mouky, 50 g pohankové mouky, 300 g vody, 12 g soli, 10 g drceného kmínu, 10 g drceného koriandru.
Postup na víkendové pečení: v pátek večer si připravíme rozkvas smícháním již hotového kvásku s moukou a vodou. Necháme v zakryté míse 12 hodin pracovat.

V sobotu ráno odebereme opět 30 g kvásku na další pečení a ke zbytku přidáme prosátou mouku, kefír, vodu, sůl a koření. Potřeba vody se může lehce lišit podle druhu použité mouky. Já používám celozrnnou pšeničnou a vody používám méně. Konzistence těsta by měla být taková, že se vám nebude lepit na ruce. Pokud se těsto stále lepí, přidejte mouku. Takto vypracované těsto necháme v míse cca hodinu kynout. Po hodině těsto ještě jednou důkladně prohněteme a vytvarujeme bochník, který pak zakrytý kyne další dvě hodiny v ošatce. Po dvou hodinách rozpálíme troubu na 260 °C, dospod dáme pekáč s vodou a do středu trouby necháme nahřát plech, na kterém se bude chleba péct. Když je trouba předehřátá, chleba vyklepneme z ošatky na pečící papír, můžeme potřít vodou a dáme do rozpálené trouby, pečeme 15 – 20 min a poté snížíme teplotu na 195 °C, vyndáme pekáč s vodou a pečeme ještě 35 minut. Chleba necháme zcela vychladnout na mřížce, aby k němu mohl proudit vzduch ze všech stran.

Koupit Meduňku