K polsko-běloruské hranici by mohli mít přístup novináři a humanitární pracovníci

Novináři by mohli na základě navrhovaných změn polských zákonů o ochraně hranic získat přístup na polsko-běloruské pomezí. Informovala o tom v sobotu agentura PAP. Na běloruské straně hranice s Polskem táboří několik tisíc migrantů, kteří se snaží dostat do Unie. Média i humanitární pracovníci mají v současné době na základě výjimečného stavu do příhraniční oblasti zakázaný vstup. Ve zpravodajství se tak musejí spoléhat na informace od úřadů.

Varšava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba plotu na polsko-běloruské hranici

Stavba plotu na polsko-běloruské hranici | Foto: Kacper Pempel | Zdroj: Reuters

Ministr vnitra Mariusz Kamiński v sobotním rozhovoru se soukromou rozhlasovou stanicí RMF FM uvedl, že novináři z celostátních médií budou moci v pohraničí pobývat za podmínek stanovených pohraniční stráží.

„Návrh o pohraničním pásmu zahrnuje právo novinářů vykonávat své povolání a poskytovat informace,“ řekl Kamiński. „Budeme flexibilní a rozumní. Všechny redakce, které působí celostátně, budou moci tuto možnost využít,“ dodal. Podle Kamińského je krize na polsko-běloruské hranici „otázkou mnoha měsíců“.

Pohled na polsko-běloruskou hranici: Pár běžencům se daří doputovat do EU, tisíce zůstávají v lese bez pomoci

Číst článek

„Musíme vycházet z toho, že tuto krizi nevyřešíme ze dne na den. Na to, co se děje, musíme reagovat různými způsoby - výstavbou hraniční zdi, ale také zákonnými ustanoveními adekvátními situaci,“ řekl. Dodal, že Sejm, dolní komora polského parlamentu, by měl návrh novely projednat na své příští schůzi, která začíná v úterý.

Náměstek ministra vnitra Maciej Wonsik v pátek uvedl, že současné zákony o výjimečném stavu zůstanou v platnosti, ale změny by mohly zrušit některá omezení pro novináře a umožnit jim pracovat v příhraniční oblasti.

Polsko i Evropská unie obviňují běloruského autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka, že do Běloruska nechává dovážet lidi v zoufalé situaci ze zemí jako Irák nebo Sýrie a využívá je jako zbraň v hybridní válce proti sedmadvacítce v odplatě za to, že na jeho režim uvalila sankce kvůli represím proti prodemokratické opozici a porušování lidských práv.

Polsko, Litva a Lotyšsko posilují své hranice ve snaze zablokovat nově otevřenou migrační trasu. S blížící se zimou je situace stále nebezpečnější. V pátek polská policie u hranic s Běloruskem objevila tělo mrtvého Syřana.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme