Těžká ztráta v závěru. Dvacítka skórovala i ve třech, přesto s Rusy padla

Foto: Jan Beneš, Český hokej

13. listopadu 2021, 15:24

Martin Voltr

Čeští hokejisté do 20 let předvedli ve druhém utkání na turnaji v Ängelholmu mnohem lepší výkon, proti Rusku dotáhli ztrátu 1:3 a sahali po obratu. Pět minut před koncem však inkasovali rozhodující gól a zůstávají bez bodu.

Češi si po jasné porážce od Švédů dodali sebevědomí dobrým startem, na Rusy vyrukovali aktivně a už v páté minutě šli do vedení. 17letý obránce s „košíkem“ Tomáš Hamara vystihl soupeřovu rozehrávku a pak sám před gólmanem střílel přesně. Střídačka sborné reklamovala ofsajd chybně, neboť Vrhel se vrátil na modrou čáru přesně včas – 1:0.

Rusko ale odpovědělo v první přesilovce, střela Kirilla Tankova se ještě možná otřela o českou brusli a zapadla pod břevno – 1:1. Brankář Michal Postava po dalším faulu spoluhráčů skvostně vypíchl puk Pašinovi, kouzelníkovi z Hlinka Gretzky Cupu 2019.

Vyloučení však ve druhé části začala do průběhu utkání promlouvat ještě dalším způsobem: Semjon Děmidov se totiž prosadil ve vlastním oslabení. A když Češi nevyužili 62 sekund trvající výhodu pět na tři, kotouč odražený od zadního mantinelu dorazil do odkryté branky zmiňovaný Alexandr Pašin – 1:3.

Jenže potom se děly věci…

Tentokrát už zcela evidentní, metrový ofsajd českého týmu rozhodčí přehlédli, a díky tomu Lukáš Pajer v následné skrumáži snížil. A Rusové svou dlouhou dvojnásobnou přesilovku nejen že zahodili, brankář Guskov ještě špatně rozehrál a neuvěřitelným gólem ve třech ho potrestal Filip Jansa – 3:3!

Sbornou to pořádně vyhodilo z konceptu. Když Chlubna na úvodním buly třetí třetiny nesmyslně sekl Mirošničenka do slabin a rozhodčí ho vykázali do sprch, soupeř se trápil a pětiminutovou přesilovku si ještě zkrátil. Češi byli ve třetí třetině lepším týmem a chtěli rozhodnout.

Právě ve chvíli, kdy předváděli nejlepší pasáž na turnaji, si ale nechali za zády prchnout Pašina. Ruský šikula pět minut před koncem zavěsil puk o tyčku, skóroval už počtvrté na turnaji a na to národní tým odpověď nenašel. Power-play naopak ještě potrestal Danila Jurov – 3:5.

ČESKO – RUSKO 3:5 (1:1, 2:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 5. Hamara, 36. Pajer (Vrhel, Machů), 37. Jansa – 11. Tankov (M. Fedotov, Didkovskij), 24. Děmidov (Kisakov), 33. Pašin (Romanov, Ťutněv), 56. Pašin (Ivancov, Fedotov), 58. Jurov (Pašin).
Rozhodčí: Harnebring, Eriksson – Nordlander, Nyqist.
Vyloučení: 4:5, navíc Chlubna (Česko) 5 minut a do konce zápasu.
Využití: 0:1.
V oslabení: 1:1.
Střely na branku: 24:29 (8:10, 6:11, 10:8).
Diváci: 789.
Nejlepší hráči: Matěj Pinkas – Semjon Děmidov.
Česko: Postava – Hrádek, Hamara, Pinkas, Ticháček, Baláž, Machů, Šedivý – Stehlík, Kulich, Konečný – Malát, Urban, Chlubna – Kos, Vrhel, Pajer – Jiruš, Jansa, Rouha – Handl. Trenér: Mlejnek.
Rusko: Guskov – Romanov, Davydov, Makarov, M. Fedotov, Kuzmin, Berezovskij, Kostěnko – Pašin, Ťutněv, Mirošničenko – Didkovskij, Tankov, I. Fedotov – Kisakov, Zlodějev, Lazutin – Jurov, Ivancov, Děmidov. Trenér: Filatov.

Švédsko – Finsko 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 16. Hirvonen (Puutio, Räty), 50. Puutio (Hirvonen, Räty), 59. Hirvonen (Räty)

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Rusko 2 2 0 0 0 11:6 6
2. Švédsko 2 1 0 0 1 5:3 3
3. Finsko 2 1 0 0 1 6:6 3
4. Česko 2 0 0 0 2 3:10 0

Poslední den turnaje v Ängelholmu

Neděle 14. listopadu:
12:00 Finsko – Česko
16:00 Švédsko – Rusko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz