Sobotní tréninkové střípky z Tábora

V Táboře na trati SP dnes probíhaly v dopoledních hodinách tréninky, přinášíme pár poznatků a postřehů...

Autor: Tomáš Ježek
Foto: Jan Němec
Sobotní tréninkové střípky z Tábora

 

 

Vrchol domácí cyklokrosové sezony se uskuteční již zítra v jihočeském městě Tábor. Společně s 34 českými reprezentanty se na start postaví i nejlepší světoví cyklokrosaři, kteří dnes především odpoledne absolvovali tréninky a rozjetí na trati. Z nejlepších budou bohužel chybět Mathieu van der Poel (Alpecin Fenix), Wout van Aert (Jumbo Visma) a Thomas Pidcock (Ineos Grenadier), kteří plánují naskočit do cyklokrosové sezony až v prosinci. Co jsme během krátkých tréninků zachytili?

 
Kata Blanka Vas na tréninku s Larsem Boomem

Jedna z nejtalentovanějších závodnic světové cyklistiky Kata Blanka Vas (HUN, SD Worx), která kombinuje cyklokros úspěšně s horskými koly i silniční cyklistikou, se dnes na tréninku pohybovala společně s bývalým elitním světovým šampionem v cyklokrosu Larsem Boomem. Kata, závodnice kategorie U23, má tak k ruce dalšího bývalého profesionála, který společně s ní absolvuje veškeré pasáže a najede si s ní nejrychlejší stopy. Lars, jakožto bývalý excelentní cyklokrosař, ale i silničář, si s Katou táborskou trať najížděl opravdu poctivě. V každém důležitém úseku zastavili, v klidu si ho prohlédli. Poté s ní absolvoval i jedno rychlé kolo a je vidět, že po skončení kariéry na cyklistiku nezanevřel, svůj stroj ovládal v technických pasážích bez problému. Stejným způsobem je Katě na horských kolech k dispozici i Florian Vogel, bývalý elitní biker, dnes manažer týmu Specialized Factory Racing.

 
Šipky, hladké nebo hrubé???

Tradiční otázka, která vždy vyvstane před cyklokrosovým závodem, se vždy týká obutí. Jezdci volili na dnešní trénink takzvané šipky, tedy středně hladké galusky vhodné do sucha. Pár závodníků jsme ale zahlédli i s hladkými galuskami, které mohou v rozbahněnějších pasážích podkluzovat. Minimum jezdců jsme dnes spatřili trénovat na hrubém vzorku a zatím to dle předpovědi počasí vypadá, že tyto galusky budou moci jezdci nechat doma. S největší pravděpodobností se trať již nerozbahní a nerozjezdí, to znamená, že nejčastěji budou závodníci volit již zmíněné šipky.

 
Puck Pieterse a její vytříbená technika

Další talentovaná jezdkyně, další žena kategorie U23, Nizozemka Puck Pieterse (Alpecin Fenix), která stejně jako Kata Blanka Vas patří k největším talentům světové cyklistiky, vyniká především svou vytříbenou technikou. Její dravý styl a nebojácné sjezdařské schopnosti z ní dělají špičkovou techničku, která nemá problém s žádnou technickou pasáží. Největším překvapením byl ale její výkon na překážkách. Překážky, které neskáče velká část elitních mužů, ona skáče v takové rychlosti a s takovou lehkostí, že by jí to mohla závidět řada elitních jezdců. Puck je lídryní světového poháru v kategorii U23 a společně s elitními ženami jí v celkovém hodnocení patří průběžně 2. místo, proto i zítra od ní můžeme očekávat skvělý výkon.

 
Na trať dopoledne nebo odpoledne?

Oficiální trénink na trati dnes probíhal od 14:00 do 16:00. Kolem desáté hodiny ovšem na trať vyrazila většina české reprezentace, ale také lídr světového poháru elitní kategorie mužů Eli Iserbyt (BEL, Pauwels Sauzen Bingoal). Zatímco většina jeho týmových kolegů se na trati proháněla až odpoledne, on si v dopoledních hodinách absolvoval 6 okruhů a vyrazil směrem hotel. Jeho mechanik na naši otázku, z jakého důvodu netrénuje s týmem odpoledne, uvedl, že Eli se na trati raději pohybuje dopoledne, kdy je na trati méně lidí a může si v klidu objet i rychlá kola.

Dopoledne svůj trénink s Larsem Boomem absolvovala i Kata Blanka Vas. Odpoledne se pak na trati proháněl Toon Aerts (BEL, Balois Trek), Michael Vanthourenhout (BEL, Pauwels Sauzen Bingoal), český šampion Michael Boroš (ČEZ Cyklo Team Tábor), či světová šampionka v elitních ženách Lucinda Brand (NED, Pauwels Sauzen Bingoal).

 
Páprda is back

Tomáš Paprstka, který v Táboře v roce 2010 vybojoval titul mistra světa mezi juniory, když v cílové rovince přešpurtoval Juliena Alaphilippa, se po delší krosové odmlce ve Světovém poháru opět vrací na místo činu. Celou loňskou cyklokrosovou sezonu Tomáš v podstatě vynechal, jen na mistrovství republiky si přijel zazávodit, ale bylo to více méně z tréninkových důvodů. "Do krosů jsem se vrátil až letos v září, už jsem jich pár objel, ale žádný velký závody ve světě to nebyly. Takže do svěťáku nastupuju v podstatě po dvou letech. A jsem rád, že je to doma v Táboře, doufám, že to dopadne dobře," nechal se slyšet "Páprda".

"Já se sem vždycky rád vracím, i když ta trať doznala za tu dobu docela dost změn, tak pořád je to Tábor. Je to pro mě srdcovka. Rád tu závodím a těším se na fanoušky. Vždycky jich tu je dost, tak doufám, že i přes ta dnešní opatření, znovu přijdou a budou fandit," uvedl dál Tomáš, který bude startovat ze třetí řady. 


Tomáš Paprstka s Timofeiem Ivanovem

"Budu startovat docela zezadu a vzhledem k tomu, že je brzo po startu místo, kde se to zašpuntuje a natáhne se to, tak musím dát do startu naprostý maximum, abych se posunul dopředu. Jaký výsledek? Já vůbec nemám žádný srovnání se světem, jen vím, že tam chci nechat maximum. Netuším, jak bych se mohl pohybovat, netroufnu si říct, kde bych mohl skončit. Rád bych ale dojel do třicítky," uvedl Tomáš, jenž je zpátky nejen v Táboře, ale také v týmu Jana Slavíčka Expres CZ Tufo Kolín. 

"Vrátil jsem se k Honzovi na cyklokrosovou sezonu a na tu další zatím nevím, co dál. Jestli budu pokračovat nebo půjdu někam jinam, mám to otevřené."

Závody startují zítra ráno v 9:30, kompletní startovní listiny najdete ZDE

 

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Sobotní tréninkové střípky z Tábora
  2. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárSvětový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
    Světový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
  2. Světový pohárBikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
    Bikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
  3. Světový pohárCo ukázal první SP v Mairipora? Nástup nových tváří nebo jen boj o OH?
    Co ukázal první SP v Mairipora? Nástup nových tváří nebo jen boj o OH?
  4. Světový pohárÚvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
    Úvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
  5. Světový pohárGaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
    Gaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
  6. Světový pohárHadi, pavouci a hvězdy mountainbikingu na startu SP 2024
    Hadi, pavouci a hvězdy mountainbikingu na startu SP 2024

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744