Bratr Joaquima Phoenixe zemřel v pouhých 23 letech. Co se nadějnému herci stalo?

od Markéta Krejčí
3 minuty čtení
Phoenix River
Zdroj: Profimedia

Herce a držitele filmového ocenění Oscar Joaquina Phoenixe zná téměř každý. O tom, že měl herecky stejně nadaného bratra, ví ale už málokdo. River Phoenix měl v Hollywoodu skvěle našlápnuto, ale zemřel, když mu bylo pouhých třiadvacet let. Co se mu vlastně před téměř 30 lety přihodilo?

River Jude Phoenix se narodil 23. srpna 1970 v Oregonu. Jeho rodiče byli součástí kontroverzního náboženského kultu Děti boží, pro který začali následně pracovat jako misionáři.

River nikdy nechodil do školy a vzdělávala ho jen jeho matka. Bylo to také proto, že rodina kvůli práci rodičů často cestovala. Nějakou dobu žili například ve Venezuele.

Talentovaná rodina

Všechny děti z rodiny byly umělecky nadané. Jednou si jich všimla talentová agentka, která je začala zastupovat. River se tak začal objevovat v reklamách. Později se přidávaly i televizní filmy a seriály.

Zlom nastal po jeho obsazení do filmu Stůj při mně (Stand by Me, 1986), který z něj udělal jednoho z nejžádanějších mladých herců tehdejšího Hollywoodu.

Problémy s drogami

V roce 1991 dokončil film s Keanu Reevesem Mé soukromé Idaho. V té době už se začali šířit informace, že je River závislý na alkoholu a že k tomu postupně přidává i marihuanu, kokain a heroin.

30. října 1993 měl River menší pauzu mezi natáčeními a rozhodl se ji vyplnit svou velkou vášní — hudbou. V hollywoodském klubu The Viper Room, který spoluvlastnil Johnny Depp, měl vystoupit se svou kapelou P. Kromě Deppa v ní ten večer hráli i Flea a John Frusciante z Red Hot Chili Peppers.

Do klubu dorazil i hercův bratr Joaquin, sestra Rain a jeho tehdejší přítelkyně Samantha Mathis. Ta později uvedla, že během jejího vztahu s hercem nikdy nezaznamenala, že by byl opilý či pod vlivem drog. Až na tuto osudnou noc.

Podle ní byl herec v příliš povznesené náladě, což u ní vzbudilo podezření. Ona sama však neviděla, že by si nějakou drogu vzal.

Umíral na chodníku před klubem

Už během vystoupení se River údajně necítil dobře a řekl svému kolegovi z kapely, že se nejspíše předávkoval. Ten mu nabídl, že ho tedy odveze domů. Herec to ale odmítl s tím, že je mu líp. Pak se ale zapletl do strkanice uvnitř klubu.

profimedia

Zdroj: Profimedia

Jeho přítelkyně zahlédla, jak ho vyhazovači z klubu vystrkali ven a vydala se za ním. Když ho našla, byl ve velmi špatném stavu — ležel na chodníku a měl křeče.

Dívka vběhla do klubu, kde se jí podařilo najít jeho sourozence a všichni vyběhli opět ven. Jeho mladší bratr zavolal na tísňovou linku. Záznam je dodnes volně k nalezení na internetu. Joaquin tam říká: „Má záchvaty! Pojďte sem, prosím, prosím, protože umírá, prosím.“

Smrt následkem předávkování

Když záchranáři dorazili na místo, Riverovi už vůbec netlouklo srdce. Lékaři mu podali léky a snažili se činnost srdce během jízdy do nemocnice obnovit. To se ale nepovedlo a mladík zemřel krátce před druhou hodinou ranní v nemocnici.

Pitva nakonec prokázala, že příčinnou smrti byla akutní intoxikace více drogami. Přičemž nejvyšší koncentrace tam měly morfin a kokain. Jeho smrt byla mediálně velmi sledována.

Nikdo nemohl uvěřit, že mladý talentovaný herec, který se velmi angažoval v ochraně zvířat i planety a už od sedmi let byl vegan, mohl zemřít takovouto smrtí.

Zdroj: CSFD.cz, History.com, The Guardian.com, Wikipedia
Autor: Markéta Mladá


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články