Už nejde spoléhat jen na restaurace. Čeští vinaři hledají nové cesty k zákazníkovi

Kateřina Jungvirtová | rubrika: BrandInsight | 14. 11. 2021
V restauracích nyní není takový odbyt, do supermarketů se malá vinařství nedostanou. Téměř polovina vinařů musela kvůli dopadům pandemie hledat nové distribuční kanály. Sázejí především na internet.
Už nejde spoléhat jen na restaurace. Čeští vinaři hledají nové cesty k zákazníkovi

Zdroj: Vinařství Kraus

Rodinné vinařství Kraus se nachází u Mělníka a rozkládá se na ploše třiceti hektarů. Jeho vinice leží na mírných jihozápadních svazích a těží z příznivého mikroklimatu okolí řeky Labe. Není ale všechno sluncem zalité. Za poslední dva covidové roky Krausovi přišli o důležité odběratele a značnou část příjmů. Oproti mnoha jiným vinařstvím ale dopadli ještě dobře, mimo jiné i díky vlastnímu e-shopu či nové spolupráci s on-line supermarketem Rohlík.cz.

Pandemie z vinařské perspektivy

Vinařství se Krausovi věnují od začátku devadesátých let. Ročně vyprodukují 130 tisíc lahví, a kromě toho prodávají sudové víno ze dvora. Jejich hlavní chloubou jsou bílá vína, která tvoří většinu sortimentu. Roční obrat činil zhruba 15 milionů korun. Před covidem. Ten rodinné podnikání zasáhl, stejně jako většinu vinařů v zemi.

Vinař Vilém KrausZdroj: Vinařství Kraus

Vilém Kraus obhospodařuje s rodinou třicet hektarů vinic.

Podle průzkumu, který si nechal zpracovat Vinařský fond u společnosti Focus po první vlně covidu, zaznamenalo problémy spojené s pandemií více než 90 % českých vinařství. Přes 30 % vinařů částečně nebo úplně ukončilo provoz a 20 % z nich muselo snížit ceny. Nejvíc se krize dotkla vinařů dodávajících do hotelů a restaurací a těch, u kterých velkou část příjmů tvořila vinařská turistika.

Konkrétně Krausovi zaznamenali problémy téměř okamžitě s příchodem koronakrize. Uzavření restaurací a hotelů pro ně znamenalo odříznutí od největší části příjmů. „Vína prodáváme především přes obchodníky. Velkou část odbytu nám zajišťují restaurace a bary v Mělníku, Praze a okolí,“ popisuje Kraus. Stejně jako pro většinu českých vinařů tedy i pro Krausovy představovalo největší problém uzavření gastronomických zařízení.

Situace ale prý není o moc lepší ani teď, když jsou opět otevřená. „Dřív si lidé zaběhli do restaurace na oběd o polední pauze a dali si k jídlu skleničku vína. To se úplně vytratilo. Lidé se buď do restaurací bojí, nebo jim v tom brání, že nejsou očkovaní,” pokračuje vinař. Nemluvě o tom, že opatření v tuzemských hospodách a restauracích v posledních dnech opět přitvrzují.

Ale vyrábět můžete…

Získání státní podpory pro období koronakrize bylo podle Krause speciálně pro vinaře poměrně tvrdým oříškem. Z programů Antivirus ani COVID čerpat nemohli. Podmínkou pro jejich využití bylo totiž zastavení provozu. A vinaři stále sklízeli a vyráběli, ačkoliv nemohli prodávat.

Práci na vinicích Vinařství Kraus covid nezastavil
Foto: Vinařství Kraus

Práci na vinicích covid nezastavil. Proto měli vinaři problém dosáhnout na státní podporu

Finanční pomoc pro ně představoval až program Agricovid potravinářství, určený subjektům dodávajícím suroviny do gastronomie. O příspěvek si mohli zažádat zemědělci, jejichž příjmy klesly nejméně o 25 %. Příspěvky využilo přibližně 30 % českých vinařů včetně Krausových, kterým covid příjmy snížil zhruba o 27 %.

Východisko z krize ale není podle Krause v čekání na pomoc od státu. Je nutné hledat nové distribuční kanály.

Nově na Rohlíku

Během pandemie se prodej vín, především těch levnějších, přesunul hlavně do supermarketů. Dodávání vína do nich ale není pro středně velké vinařství, jako je to rodiny Krausových, realizovatelné.

„Před nějakou dobou jsme zkoušeli spolupráci s velkým řetězcem, ale nefungovalo to. Aby si vinař udržel silnější pozici v nabídce supermarketu, musel by prodávat milion lahví a víc. To pro nás není reálné,” vysvětluje Kraus.

Rohlík pomáhá farmářům

Online supermarket Rohlík.cz spustil letos v červnu podpůrný program zaměřený na drobné farmáře. Cílem je zlepšovat jejich postavení na trhu a podporovat jejich produkty. Farmáři a lokální producenti, kteří splňují podmínky kvality, výrobní či hygienické normy, si mohou v rámci programu vybrat podporu, jež potřebují. Od jednoduché smlouvy přes zrychlení plateb, marketingovou podporu až po další podpůrné služby. Takto Rohlík spolupracuje už s více než 200 farmáři a lokálními producenty.

Krausovi proto vsadili na přímý prodej koncovým zákazníkům. „Vinařství má vlastní e-shop, kterému se v době pandemie začalo poměrně dobře dařit. Lidé si zvykli na online nákupy a začínají přes internet nakupovat i víno,” konstatuje Kraus. Toho si ostatně všímají i další vinaři, kteří své aktivity rovněž začínají přesouvat do online světa.

Kromě vlastního e-shopu se Krausovi rozhodli navázat spolupráci s největším tuzemským online supermarketem Rohlík.cz. „Slibujeme si od toho zacílení na zákazníky, kteří nemají čas chodit po nákupech nebo hledat vína na internetu. Toto by pro ně mohl být pohodlný a rychlý způsob, jak si domů kromě potravin objednat i víno. Rohlík nám navíc pomáhá i s marketingovou propagací,” říká Kraus a doufá, že přesun k prodeji koncovému zákazníkovi bude efektivní cesta, jak zmírnit následky krize.

Krausovic vinice, v pozadí mělnický zámek
Foto: Vinařství Kraus

Krausovic vinice, v pozadí mělnický zámek

Kudy ke klientovi

Ve změně prodejních zvyklostí vidí cestu z krize i Martin Chlad, ředitel Svazu vinařů. „Okolnosti nás donutily víc než kdy jindy přemýšlet nad tím, jaká vína a produkty chceme dělat, pro koho a za jakou cenu. A že je třeba cestu vína domýšlet až do konce, tedy jak o něm světu řekneme a jaké kanály k prodeji jsou nejefektivnější,“ říká. Podle jeho názoru zareagovali vinaři v tomto ohledu na situaci velmi flexibilně.

„Vinařství není podnikáním, které jeden den otevřete a druhý den zabalíte. Jen na ideální kondici vinice čekáte desítky let,“ vysvětluje Chlad. To, jak čeští vinaři nakonec dopadnou, podle něj závisí především na dalším průběhu krize. „Pokud by došlo k dalšímu omezování trhu, navíc za nedostatečné podpory státu, bude ohrožen každý tuzemský vinař. Náchylnější jsou přitom ti malí, kteří mají svou činnost postavenou na nejužší rodině,“ dodává.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Kateřina Jungvirtová

Autor článku Kateřina Jungvirtová

Vystudovala obchodní podnikání a po škole pracovala jako copywriter. S redakcí NextPage Media spolupracuje od roku 2021. Když zrovna nepíše, sedí u piana, čte dobrou knížku, je na procházce se psem nebo na cestách. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services