Hlavní obsah

Česko - Rusko 2:5Hokejový smutek. Češi na Karjale všechno prohráli, proti sborné zabrali pozdě

Martin KézrSport.cz
Aktualizováno

Nezískali ani bod a po třetím nezvládnutém utkání na Karjale zůstali čeští hokejisté na dně tabulky prvního dílu evropské tour. Národní tým na helsinském ledě proti Rusům zlepšil hru až za stavu 0:4, dvěma góly ale jen mírnil porážku a při riskantní power play inkasoval popáté. Nejen výsledkově, ale i výkony působil výběr Filipa Pešána na celém turnaji dost rozpačitě a na rovinu si musí připustit, že za všemi soupeři zaostal.

Foto: Profimedia.cz

Ruští hokejisté se radují z branky

Článek

Bilance nula bodů a skóre 5:13 znamená nejhorší účinkování na Karjale za posledních osm let. Češi pro závěrečné vystoupení znovu trochu pozměnili sestavu. Do branky se postavil Lukeš, jenž měl neplánovanou premiéru už o den dřív. Z osmičky obránců dostal volno Sklenička, kterého už v pondělí čeká zápas KHL s Jokeritem.

Točilo se všech třináct útočníků, ale trenéři roztrhli sparťanskou lajnu a prohodili Řepíka za Fleka a jako první naskakovala Špačkova lajna. Rusy vedl ze střídačky jako trenér někdejší legendární obránce Zubov, neboť kouč Brataš musel z vážných rodinných důvodů z Helsinek odcestovat domů.

Brzy se sborná mohla radovat z vedení. Hned při druhém střídání se nechal za držení hole soupeře zbytečně vyloučit Jašek, a tak už po 103 vteřinách hry musel české mužstvo čelit oslabení. A bohužel nepřestálo ho bez úhony, Jelesin ve čtvrté minutě prostřelil Lukeše.

Česká bezradnost

Ani třetí vystoupení na Karjale tak národní tým nezačal dobře. Rusy vedoucí gól povzbudil, hráli daleko víc s pukem, dobře kombinovali a usazovali se v útočném pásmu. Četnost střelby neměli tak výraznou, a když se do velké šance dostal centr Guslistov, vylámal si zuby na Lukešovi.

Reprezentanti měli problém stíhat mladé hráče sborné, kterých byl plný led. Když přišlo další vyloučení Kousala za podražení, byla to výzva pro soupeře. Uzamkl bránící českou čtveřici a na závěr přesilovkové kombinace 19letý kapitán Chusnutdinov, pravidelně nastupující v KHL za Petrohrad, vyslal parádní přihrávku k tyči přes dva hráče, kde čekal už připravený jeden z nejstarších hráčů soupeře, 21letý Voronkov. Pro 21letého útočníka Kazaně už nebylo problémem skórovat.

Foto: Profimedia.cz

Další velká šance ruského týmu v zápase proti Česku

Efektivita střelby českých hokejistů byla naopak bídná, Jaškově i Chlapíkově střele chyběla razance i moment překvapení. Reprezentanti propadali do bezradného projevu, neměli pohyb ani důraz, prostě nic, čím by mohli čelit herním dovednostem ruského výběru.

Dost zoufale vyzněla i jejich přesilovka, hned po jejím skončení navíc 16letý Mičkov zdánlivě neškodil nahodil kotouč zpoza branky na Lukešův beton, do nějž ale šťouchnul Voronkov a byl z toho třetí gól v české síti.

Tlak sborné sílil a v polovině utkání snadno zvýšila své vedení už na 4:0. Čibrikov po rozebrání obrany viděl u tyče úplně volného Těrstyšného, kterému stačilo nastavit jen čepel hole. A došlo na střídání brankářů, Lukeš přepustil své místo Kváčovi, který už ve zbytku utkání neinkasoval.

Na druhé straně gólman Šugajev z Čerepovce držel čisté konto až do poslední minuty druhé části, kdy dokázal český tým konečně využít přesilovku. Po Chlapíkově střele se puk odrazil od Smirnova přímo ke Stránskému, který byl připraven rychle ho zamést za brankovou čáru.

Foto: Profimedia.cz

Závar před českou brankou gólem neskončil

Až třetí třetina v podání reprezentantů snesla přísnější měřítka, především začali předvádět výrazný tlak do branky, což jim výrazným náskokem uspokojení Rusové usnadnili, neboť viditelně polevili.

Nejprve Kašeho velká šance skončila na tyčce, o dvě minuty později se sparťan už dočkal gólové radosti.Ve chvíli, kdy už Pešán točil jen tři útoky, tak zahodili další velké příležitosti Řepík i Jašek.

Už pět minut před koncem český kouč zkusil power play, jeho svěřenci se při ní snažili hodně střílet, ale bez efektu. Rusové dohrávali hodně pasivně, ale v 58. minutě dokázal Voronkov podržet kotouč a přihrávkou najít najíždějícího Galimova, jenž dovezl kotouč do prázdné branky.

Hokejový turnaj Karjala v Helsinkách, součást Euro Hockey Tour:
ČR - Rusko 2:5 (0:2, 1:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 40. M. Stránský (Chlapík, Řepík), 50. D. Kaše (Flek) - 4. Jelesin (Chusnutdinov, Nikišin), 18. Voronkov (Chusnutdinov, Čibrikov), 23. Voronkov (Mičkov), 32. Těrtyšnyj (Čibrikov, Zinčenko), 58. Galimov (Voronkov, Zinčenko). Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Öhlund - Lundgren (oba Švéd.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 4:2. Využití: 1:2. Diváci: 1076.
ČR: Š. Lukeš (32. Kváča) - Jiříček, Jeřábek, Zábranský, Ščotka, Mašín, Pyrochta, Pýcha - Blümel, M. Špaček, M. Stránský - Řepík, Jašek, Smejkal - Flek, Chlapík, D. Kaše - L. Horký, O. Najman, P. Kousal - Kodýtek. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.
Rusko: Šugajev - Jelesin, Nikišin, Smirnov, Muchamadullin, Grudinin, Čisťakov, Koromyslov - Mičkov, Galimov, Voronkov - Raševskij, Chusnutdinov, Vovčenko - Čibrikov, Zinčenko, Těrtyšnyj - Abramov, Guslistov, Ponomarjov - Svečkov. Trenéři: Sergej Zubov a Alexandr Titov.

Reklama

Související témata: