Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Další kolaps v úvodu a Češi propadli s mladou sbornou. Na Karjale končí bez bodu

Napravení reputace? Naopak. Prohloubení deprese. Čeští hokejisté nezvládli souboj o třetí místo na turnaji Karjala s mladou sbornou a podlehli jí 2:5. Svěřenci Filipa Pešána stejně jako při porážkách se Švédy a Finy nezvládli první třetinu. V brance začal Štěpán Lukeš, který se po čtvrté trefě ve druhé části vydal na střídačku a nahradil ho Petr Kváča. Za Rusko dvakrát skóroval kapitán Dmitrij Voronkov. Z české strany korigovali výsledek Matěj Stránský a David Kaše. Český tým skončil bez bodu poslední s nelichotivým skóre 5:13.

Dmitrij Voronkov skóruje proti české reprezentaci
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Markku Ulander

Mladý ruský výběr, v jehož dresu se prosadil dvakrát kapitán Dmitrij Voronkov, vyhrál v přímém souboji o třetí místo díky dvěma využitým přesilovkám první třetinu 2:0 a ve druhé navýšil vedení na 4:0. V tu chvíli vystřídal v české brance Štěpána Lukeše, jenž chytal v dresu národního týmu poprvé od začátku zápasu, Petr Kváča.

O první český úspěch se postaral v závěru druhé části v početní výhodě Matěj Stránský. V polovině třetí třetiny se prosadil další útočník David Kaše, ale Rusové potvrdili svou výhru v závěrečné hře soupeře bez gólmana.

"Jsou to zápasy trošku jako přes kopírák. Každou první třetinu jsme prohráli: 0:2, 0:3, dneska znovu 0:2. Udělali jsme nesmyslné fauly, dnes hlavně ten druhý byl naprosto zbytečný a z kategorie těch, které do národního týmu nepatří. Dostali jsme dva góly v soupeřových přesilovkách, což určilo velmi výrazně ráz toho zápasu," řekl kouč českých hokejistů Filip Pešán.

Už ve druhé minutě se proti pravidlům provinil Jašek a Rusové trestali. Z kruhu propálil Lukeše nekompromisní ranou bez přípravy Jelesin. Odpovědět mohli Stránský a Kaše, jenže pozorný Šugajev v ruské brance byl proti. V 16. minutě přišlo další vyloučení na české straně a Voronkov měl po nádherné přihrávce Chusnutdinova snadnou pozici. Střelecky vyrovnaná úvodní třetina tak skončila 2:0 pro sbornou.

"My jsme to o nich věděli, že jsou rychlí, a trenéři nás na to připravovali. Věděli jsme, že odehráli výborný zápas se Švédskem. Bohužel jsme si zase nechali v první třetině dát góly a na mezinárodní scéně se to těžko dotahuje," řekl kapitán českého týmu Michal Řepík.

Do druhého dějství nastupoval s výhodou jednoho muže v poli naopak český výběr, ale bez efektu. V polovině 23. minuty měl navíc i porci smůly, když se po zmatku před brankou objevil nahozený kotouč za brankovou čárou. Gól byl připsán Voronkovovi.

Rusové začali na ledě dominovat a soupeři půjčovali kotouč pouze sporadicky. Když po polovině utkání zakončil přečíslení tři na dva Těrtyšnyj a vyhnal Lukeše na střídačku, vypadalo to na debakl.

Snížit mohl Chlapík, jemuž připravil dobrou pozici k zakončení Kaše. Šugajev měl však znovu navrch. V další přesilovce sborné přestál Pešánův výběr háčkovanou Voronkova, který po skvělé akci zakončil těsně vedle. Vzápětí sám fauloval a Češi hráli alespoň zkrácenou přesilovku. Řepík v ní hledal dobře Chlapíka, jenž sice netrefil puk, ten se následně zamotal pod brusle Smirnovovi a Stránský pohotově dorážel – 1:4.

"V poslední třetině jsme měli spoustu šancí, ale trápila nás koncovka, nebyli jsme schopní dávat góly. Soupeři neměli tolik šancí, ale góly dali. Byly tam horší pasáže, byly tam dobré pasáže. Každý zápas jsme celkem dobře forčekovali, byli jsme schopní získávat puky. Udrželi jsme se ve třetině a nějaký tlak jsme tam měli. Občas jsme to hráli až moc po obvodu a málo jsme stříleli. Neměli jsme takový tlak do brány, odkud góly padají. Hraje se to v předbrankovém prostoru a to se nám nedařilo," uvedl Řepík.

Ve 47. minutě rozezvučel Kaše brankovou konstrukci. O chvíli později prokázal svou šikovnost, když si puk rychle přikopl na hůl a z úhlu snížil na rozdíl dvou branek. Zdramatizovat závěr mohli ještě Blümel, Jašek a Stránský, jenže Šugajev už český tým blíže nepustil. Galimov pak v 58. minutě dovezl kotouč do prázdné branky při české power-play.

"Ve třetí třetině jsme stáhli sestavu na tři pětky a pokusili se ještě o zázrak, což bohužel nevyšlo. Myslím, že nás Rusové předčili nejen v dovednosti, ale i v rychlosti a síle. Prohráli jsme drtivou většinu osobních soubojů, sem tam mi to přišlo, jako kdybychom byli junioři my a oni ti dospělí. Mají vyspělé a fyzicky velmi dobře připravené hráče, kteří jsou zvyklí hrát nejvyšší ruskou soutěž. A my jsme jim dnes nestačili," dodal Pešán.

Turnaj Karjala v Helsinkách, součást Euro Hockey Tour:

ČR - Rusko 2:5 (0:2, 1:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 40. M. Stránský (Chlapík, Řepík), 50. D. Kaše (Flek) - 4. Jelesin (Chusnutdinov, Nikišin), 18. Voronkov (Chusnutdinov, Čibrikov), 23. Voronkov (Mičkov), 32. Těrtyšnyj (Čibrikov, Zinčenko), 58. Galimov (Voronkov, Zinčenko). Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Öhlund - Lundgren (oba Švéd.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 4:2. Využití: 1:2. Diváci: 1076.

Sestavy:

ČR: Š. Lukeš (32. Kváča) - Jiříček, Jeřábek, Zábranský, Ščotka, Mašín, Pyrochta, Pýcha - Blümel, M. Špaček, M. Stránský - Řepík, Jašek, Smejkal - Flek, Chlapík, D. Kaše - L. Horký, O. Najman, P. Kousal - Kodýtek. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.

Rusko: Šugajev - Jelesin, Nikišin, Smirnov, Muchamadullin, Grudinin, Čisťakov, Koromyslov - Mičkov, Galimov, Voronkov - Raševskij, Chusnutdinov, Vovčenko - Čibrikov, Zinčenko, Těrtyšnyj - Abramov, Guslistov, Ponomarjov - Svečkov. Trenéři: Sergej Zubov a Alexandr Titov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články