Pacina po vysněném postupu: Odhodil jsem nejtěžší balvan. Na tým je hrdý

Foto: Karel Švec, Český hokej

14. listopadu 2021, 19:49

Jan Šimek

Tým pod jeho vedením šlapal a splnil obrovskou výzvu, která před ním ležela. České hokejistky suverénně profrčely olympijskou kvalifikací v Chomutově a díky třem zaslouženým výhrám se mohou těšit na únorovou olympiádu v Pekingu. Trenér ženské reprezentace Tomáš Pacina zářil po historickém postupu spokojeností: „Mám radost za všechny ženy v České republice!“

Jaké jsou ve vás bezprostřední pocity po historickém postupu na olympiádu?
Obrovská radost! Hlavně pro holky. Mám radost za všechny ženy v České republice, za všechny sportovkyně, maminky, babičky, dcery, sestry... Za všechny ženy, které nás podporují, ale i za všechny, které o nás ani neví. A za mě? Můj osobní pocit? Jako bych odhodil nejtěžší balvan, který jsem kdy nosil a nosil jsem ho teď rok a půl s sebou.

Za to, jak tým zvládl olympijskou kvalifikaci, na něj musíte být hrdý, že?
Je vidět, že jsme se od mistrovství světa obrovsky posunuli. Hlavně lidsky, mentálně. Vyzráli jsme. Pochopili jsme, co je důležité k vítězství. Holky to splnily na sto procent a jsem na ně nesmírně hrdý i pyšný. Jsem šťastný za jejich výkony. Pochopily, že zodpovědnost je na nich. My jim můžeme pomoci, můžeme je vést a ukázat jim mantinely, ale výkon a vítězství nakonec leží na nich. A ony to do poslední hráčky v kabině pochopily. 

Lze vašim hráčkám vůbec něco vyčíst?
Nikdy není všechno podle představ. Pokud chceme v hokeji sahat dál, musíme se zlepšit v řadě věcí, ale co se týče jmenovatelů chytrého výkonu, v našem přístupu jsme byli tak profesionální, že si žádný trenér nemůže přát víc.

Často mluvíte o herních principech týmu. Můžete fanouškům prozradit, jaké to jsou?
Naše filozofie je založená na tom, abychom se za každou cenu udrželi na kotouči. Střídat na kotouči, hrát všech pět hráček pohromadě na krátké přihrávky a nemít pozice. Je jedno, jestli je hráčka útočnice nebo obránkyně. Hrajeme totální hokej, což před padesáti nebo šedesáti lety učil Tarasov (Anatolij Tarasov – někdejší slavný ruský trenér, po kterém je dnes pojmenována jedna z divizí KHL – pozn. red.) a dnes se takhle hraje moderní hokej v NHL. Snažíme se tyto principy dodržovat, plus jsme k tomu vrátili českou chytrost a trpělivost. 

Z týmu byla cítit sebejistota a hlavně radost. Jak správně sladit týmovou chemii?
Jde o každodenní dlouhodobou a důslednou prací, kterou jsme začali před rokem a půl. To není věc, která se stane ze dne na den. Jsou za tím dlouhé rozhovory s holkama, koukání na videa. Důležité bylo hlavně to, že se holky poučily z chyb na mistrovství světa. Uvědomily si, že musí vyhrát tým, ne jedna hráčka. Není to postavené na individualitách, ale hrajeme za Českou republiku. Tým je vždycky víc než jediný hráč z týmu.

V únoru vás čeká olympijský turnaj v Pekingu, už vám to dochází?
Určitě, ale teď k tomu nemám žádný komentář. Žiju dnes. Ráno jsem na olympiádu vůbec nemyslel, to teprve teď začne.

Pokud budete chtít na olympiádě pomýšlet na postup do play off, musíte skončit ve své skupině nejhůře třetí. Už pomalu koukáte, koho byste tak mohli dostat pod sebe?
Je to podobné jako na mistrovství světa, kde jsme vyhráli skupinu a byli jsme v ní jasně nejlepší tým. Teď nás čeká Japonsko, Čína, Dánsko a možná i Švédsko. Všechno to jsou velice těžcí soupeři. Známe je moc dobře, ale samozřejmě se nikoho nebojíme a do všech zápasů půjdeme s tím, že chceme zvítězit.

Jak by mohla olympiáda pomoci ženskému hokeji v Česku?
To v tuto chvíli nevím. Na tom se budete podílet hlavně vy, televize a samozřejmě, zda o to lidi budou mít zájem. Doufám, že ženský hokej někam dokážeme posunout.

Mohla by se zvýšit i členská základna, že?
Myslím si, že jo. Popularita sportu jde vždy za úspěchem a tohle je historický úspěch. Doufáme, že jsme my všichni inspirovali malé holčičky, mladé trenérky a manažerky, že hokej může být velice atraktivní sport pro ženy. I tak malé země, jako je Česká republika, může mít úspěch a může být respektována.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz