Jarošova cesta: ‚Hamáčkův‘ náměstek jel do Ameriky kontrolovat rekonstrukci ambasády za stovky milionů

Začala stamilionová rekonstrukce budovy Stálé mise při OSN v New Yorku. Serveru iROZHLAS.cz to potvrdila mluvčí ministerstva zahraničních věcí. Probíhající opravy přijel v září řešit do Spojených států i Pavel Jaroš (ČSSD), náměstek šéfa diplomacie, který byl v minulosti obviněn v kauze předražených ambasád. Podle bývalého diplomata Petra Koláře by proto neměl Jaroš takovou agendu řešit. Stejně hovoří i exministr Tomáš Petříček (ČSSD).

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sjezd ČSSD, Pavel Jaroš

Sjezd ČSSD, Pavel Jaroš | Foto: Filip Jandourek

Nástup Pavla Jaroše, šedé eminence ČSSD, na post politického náměstka na ministerstvu zahraničních věcí vyvolal rozruch mezi diplomaty. Jaroš působí roky v pražské ČSSD, během kterých zaujímal vysoké posty ve státní správě či státních podnicích.

Jaroš už totiž na ministerstvu zahraničí pracoval. Za éry kontroverzního ministra Jana Kavana nahradil ve funkci tajemníka Karla Srbu, který musel skončit kvůli skandálu s nevýhodným pronájmem Českého domu v Moskvě.

Spolu se Srbou byl Jaroš obžalován kvůli předraženým rekonstrukcím českých ambasád, kvůli nedostatku důkazů ale byli oba zproštěni.

Zaorálkův projekt

Jarošova minulost nebránila zaskakujícímu šéfovi diplomacie a končícímu šéfovi ČSSD Janu Hamáčkovi (ministerstvo vedl po konci Tomáše Petříčka do nástupu Jakuba Kulhánka devět dní – pozn. red.), aby Jaroše v polovině dubna dosadil na vysoký úřednický post. 

Během svého působení se Jaroš na začátku září připojil k ministerské delegaci a odjel na jedenáct dní do Spojených států. A jedním z hlavních cílů cesty bylo dohlédnout na rekonstrukce ambasád za stovky milionů korun. 

Jarošova minulost

Server iROZHLAS v minulosti zmapoval, že se snažil úkolovat šéfa pražských hřbitovů Martina Červeného. Nosil seznamy hrobů pro kmotry, tlačil na podobu veřejných zakázek i odvolání nepohodlného náměstka.

Jaroš byl rovněž místostarostou Prahy 13, seděl v čele pražského Výstaviště, byl i členem dozorčí rady Českých drah. Před několika lety chtěl kandidovat na šéfa pražské ČSSD, působil ve státní agentuře CzechInvest nebo řídil městský podnik 4-Energetická. 

Více než půlmiliardový balík peněz na opravu ambasád odklepl už na jaře roku 2016 bývalý šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Úřad následně dlouhé roky pracoval na projektech rekonstrukce washingtonské ambasády a budovy Stálé mise při OSN v New Yorku. 

Jak ale zjistil server iROZHLAS.cz, změna nastala v polovině srpna. Diplomatický sbor v New Yorku se začal stěhovat, protože dlouho očekávaná rekonstrukce začala. 

„Šestnáctého srpna byla podepsána smlouva o dílo a byla zahájena realizace rekonstrukce objektu. V současné době je dokončeno vyklizení a odstranění azbestu,“ vzkázala za ministerstvo zahraničních věcí, které sídlí v Černínském paláci, mluvčí Eva Davidová. 

Jaroš v New Yorku

Rekonstrukce ambasády spolkne zhruba čtyři sta milionů korun. Nákladů ale bude víc.  Černínský palác totiž počítá s tím, že až do roku 2023 bude kvůli opravám desítkám diplomatů pronajímat kanceláře na prestižní adrese v centru New Yorku. 

Na započaté opravy se přijel začátkem září podívat i politický náměstek Jaroš a ministerský ředitel majetkového odboru Petr Kyslík. 

Kromě rekonstrukce Jaroš řešil osud i dalších státních budov. „Posuzoval stav nemovitostí – České národní budovy nebo objektu Sparta,“ přiblížila mluvčí Davidová. Na programu měl Jaroš také jednání se stavebním dozorem a další debatu ohledně investic v probíhající rekonstrukci budov Stálé mise. 

Jarošův program vyvolává kritiku z řad bývalých čelních diplomatů. Například bývalý velvyslanec v Rusku a ve Spojených státech Petr Kolář kritizuje, že Jaroš tuhle agendu vůbec řešil.

Pozadí pražského byznysu s hroby: šéfa hřbitovů úkolovala spojka z ČSSD

Číst článek

„Jaroš je spojený s kauzou předražených ambasád. Na ministerstvu s touto minulostí neměl být nikdy,“ řekl Kolář. Narážel tím na kauzu rekonstrukce českých ambasád, kdy byl Jaroš obžalován spolu s bývalým ministerským tajemníkem Karlem Srbou. Soud nakonec oba obžaloby zprostil pro nedostatek důkazů. 

Podle Koláře na rekonstrukci ambasád mohl dohlédnout pouze ekonomický náměstek Tomáš Kryl nebo ředitel odboru majetku Petr Kyslík.

S tím se shoduje také exministr zahraničí Tomáš Petříček, který tvrdí, že v době, kdy ministerstvu vládl on, neměli političtí náměstci tak vysoké pravomoci v oblasti peněz. 

„Obecně mi nepřijde standardní, že by politický náměstek řešil něco, co je v gesci služebního náměstka,“ říká k tomu bývalý ministr. „Za mě náměstci neměli žádné výkonné pravomoci v oblasti rozpočtů, ekonomiky a investic,“ doplňuje. 

Jenže Jaroš dostal do své gesce především oblast ekonomické diplomacie a interní diplomacie. A ministerstvo nyní argumentuje tím, že dohled nad rekonstrukcí byl v rámci Jarošovy agendy.

Proč takové pravomoce jako politický náměstek vůbec dostal, se snažil server iROZHLAS.cz zjistit od ministrů Jana Hamáčka a Jakuba Kulhánka (ČSSD). Oba ale na zaslané dotazy nereagovali. 

Pozadí pražského byznysu s hroby: šéfa hřbitovů úkolovala spojka z ČSSD

Číst článek

Jaroš v SMS uvedl, že agendu mu přidělil dočasný šéf diplomacie Jan Hamáček. Další otázky nekomentoval. Připomněl pouze, že byl obžaloby v kauze rekonstrukce ambasád zproštěn a následně obdržel od Národního bezpečnostního úřadu prověrku na nejvyšší stupeň přísně tajné.

Na kontrole ve Washingtonu

V rámci služební cesty do Spojených států se Jaroš spolu s Petrem Kyslíkem vydali na kontrolu další plánované rekonstrukce washingtonské ambasády. Na obhlídku se k nim přidal ještě další ministerský náměstek Tomáš Kryl. 

Kromě plánovaných oprav Jaroš řešil, jestli bude dostatek peněz na plánované akce v rámci českého předsednictví v Radě Evropské unie. 

„Velvyslanectví České republiky ve Washingtonu patří v rámci naší sítě zastupitelských úřadů k těm prioritním a v době našeho předsednictví na něj budou, stejně jako na další ambasády, kladeny zvýšené nároky,“ řekla k tomu Davidová. 

Jaký byl výstup celé cesty, Černínský palác nekomentoval. Stejně tak nebyl konkrétní v tom, na kolik služební cesta tří úředníků vyšla. 

Po cestě do Ameriky ale Jaroš vyrazil do Porta a Lisabonu. Jak totiž zjistil server Aktuálně a Respekt, čtyřdenní pobyt se uskutečnil po sněmovních volbách a Jaroš podle programu absolvoval málo pracovních schůzek, víkend ale strávil výlety a návštěvy muzea. 

Zdislava Pokorná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme