V řekách a oceánech proudí roušky. Množství je zarážející

Přidat na Seznam.cz

25 000 tun ochranných masek, kukel, rukavic a dalších plastových osobních ochranných prostředků se dostalo do oceánů, odhadli na základě simulačních studií vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu a čínské univerzity v Nan-ťingu. To je hodně, ale je to jen zlomek množství „pokovidního“ odpadu, který v příštích letech poteče řekami do moří a oceánů, píše portál medicinenet.com.

Studie zkoumala údaje od začátku pandemie v roce 2020 do srpna 2021. Číňané a Američané odhadují, že na celém světě bylo dosud vyprodukováno 8,4 milionu tun plastového odpadu z výrobků na ochranu proti epidemiím. Zatím se do moří a oceánů dostalo „pouze“ 25 000 tun, ale vědci předpokládají, že „značná část“ se tam dostane během tří až čtyř let. Většina celosvětového „pocovidového“ odpadu pochází z Asie. Většina z nich je nemocniční odpad. V celosvětovém měřítku 73 % tohoto odpadu odtéká do Perského zálivu, Arabského moře a Východočínského moře prostřednictvím řek Šatt al-Arab (5 200 tun odpadu), Indus (4 000 tun) a Jang-c‘-ťiang (3 700 tun) a 11 % odtéká do evropských řek (největší z nich je Dunaj – 1 200 tun). Mořské proudy „rozváží“ tyto odpadky do různých částí světa.

„Ve skutečnosti jsou plasty související s COVID pouze součástí většího problému, kterému čelíme v 21. století: plastového odpadu. Její řešení vyžaduje ekonomickou transformaci a změnu životního stylu,“ zdůrazňují vědci v tiskové zprávě. Před epidemií se do moří dostávalo až 12 milionů tun plastových odpadků ročně. Velká tichomořská odpadková skvrna, která je unášena již více než rok, má rozlohu asi 1,6 milionu kilometrů čtverečních. A roste.

Zdroj: medicinenet.com