Vedení Slatinic nabídlo hejtmanství jeden z domů v centru obce pro zřízení domova pro hendikepované z ústavu v Nových Zámcích. Šlo by o bydlení komunitního typu s permanentní péčí

15. listopad 2021

V nevyužívané části domu služeb ve Slatinicích na Olomoucku by mohli najít nové bydlení mentálně handicapovaní z domova v Nových Zámcích, místní části Mladče na Olomoucku. Ten hejtmanství transfomuje. Nabídku ohledně využití budovy ve Slatinicích dostalo od vedení obce. Jak uslyšíte v reportáži, v některých jiných vesnicích se s takovou vstřícnosti kraj nesetkal.  

„Stojíme ve dvoře domu služeb ve Slatinicích na návsi,“ říká v rozlehlé zahradě domu v centru obce její starosta nestraník za lidovce Ondřej Mikmek. „Máme vizi, že by tady mohla vzniknout nová služba pro občany s mentálním a fyzickým postižením, kdy by se využil zejména ten dvorní prostor pro klienty transformovaných Nových Zámků,“ pokračuje starosta.

Z Nových Zámků by se do Slatinic mohlo přestěhovat 12 až 18 klientů do bydlení komunitního typu s permanentní péčí. Dům by se zároveň dočkal opravy, do které má investovat kraj. Praktický lékař či klub seniorů by v místě měli zůstat. S novými sousedy například členové klubu problém nemají. „Devadesát procent nás starších s tím souhlasí,“ říká jeho předsedkyně Jana Štrajtová

Záměr již vedení Slatinic místním představilo prostřednictvím takzvaného informáčku a plánuje i besedu. Zároveň s ním musí souhlasit zastupitelstvo. Olomoucké hejtmanství nabídku Slatinic vítá. „Vítáme osvícenost této obce a pokud by souhlasili, jsme připraveni ten objekt adaptovat a rekonstruovat,“ pokračuje náměstek hejtmana Ivo Slavotínek z KDU-ČSL.

Kraj podobné zařízení plánuje i v jiných obcích na Olomoucku, například v Náměšti na Hané či Drahanovicích, v obou případech se setkal s nevolí části místních. „V Náměšti příprava záměru v tuto chvíli nepokračuje. V případě Drahanovic jsme vyhověli žádosti vedení obce, která navrhla jiné umístění pobytové jednotky, tak tu jsme zrealizovali a připravujeme ji v místní části Lhota pod Kosířem,“ uzavřel Slavotínek.

Celkem má hejtmanství v plánu zřídit pět domovů, do kterých by se postupně klienti z Nových Zámků přesunuli, několik dalších už funguje.

autor: bas
Spustit audio

Související