Reklama:

MČR v klasickém (RAW) silovém trojboji masters 2021 - reportáž

Ronnie.cz > Powerlifting > Soutěže

Mistrovství ČR
v klasickém silovém trojboji masters 2021
- výsledky

V sobotu 6. listopadu 2021 se v Lukově konal 7. ročník Mistrovství České republiky v klasickém (RAW) silovém trojboji masters. Organizačním týmem byl oddíl TJ Olympia Zlín, tradiční svazový pořadatel. Sbor rozhodčích byl na tuto soutěž zvolen následovně: postranními rozhodčími byli Jaroslav Doleček a Michal Krček, hlavním rozhodčím byl Michal Sicha. Dohled nad celou soutěží měl Stanislav Krček jako delegát.

Na soutěž dorazilo čtyřicet závodníků a závodnic věkem nad čtyřicet let. Nejprve soutěžily ženy masters I, v nejlehčí váhové kategorii do 52 kg získala zlato Daniela Batková z SK Fitness Gym Olomouc rekordním výkonem 263,5 kg. Zvýšila rekordy i ve všech disciplínách, ve dřepu na 97,5 kg, v bench-pressu na 60 kg a v mrtvém tahu na 106 kg. Iron Warriors reprezentovala Michaela Kučerová v kategorii do 57 kg, zisk prvního místa jí zajistil výkon 297,5 kg. Domácí závodnice z TJ Olympia Zlín Lenka Gerychová vyhrála kategorii do 63 kg a nazvedala 222,5 kg. Taktéž domácí Edita Kanátová v kategorii do 69 kg brala zlato výkonem 352,5 kg, potěšil ji i zisk národního rekordu v mrtvém tahu 160 kg. Žena v kategorii masters II přijela pouze jediná, a to Petra Mlejnková ve váhové kategorii do 57 kg. Předvedla perfektní výkon, který si zasloužil zlatou medaili. Zároveň pokořila rekordy ve dřepu, nyní 123,5 kg, a v bench-pressu úctyhodných 73 kg. Reprezentuje oddíl Powerlifting Gladiators. Hana Takáčová byla jedinou zástupkyní masters III. Ve váhové kategorii nad 84 kg naprosto lehce nazvedala 355 kg.

Mužů věkové kategorie masters I přijelo poměřit síly patnáct v sedmi váhových kategoriích. Nejlehčí kategorie byla do 66 kg, kde zvítězil Martin Čech z TJ Bystřice pod Hostýnem, nazvedal 457,5 kg. Jan Turinský bral zlato za 430 kg v kategorii do 74 kg. Nejsilnějším závodníkem kategorie do 83 kg byl Jan Mlejnek výkonem 502,5 kg z Doplnejch powerlifting. V kategorii do 93 kg byl nejlepší Jiří Hozák, startující za oddíl Powerlifting Hodonín, dokázal nazvedat 560 kg. Výbornou podívanou poskytl Karel Rada z Fitness Staňkov, kterému se na této soutěži skutečně velice dařilo. Získal zlato v kategorii do 105 kg. Ve dřepu pokořil 270 kg, v bench-pressu 167,5 kg a v mrtvém tahu zvládl 290 kg. Kategorii do 120 kg vyhrál Stanislav Macák z SK Fitness Gym Olomouc výkonem 687,5 kg. Léta jde ve stopách svého otce Petra Macáka, světového šampióna v bench-pressu. V nejtěžší váhové kategorii samozřejmě dominoval Jaroslav Šoukal. Nazvedal 810 kg a získal i zlato v absolutním pořadí.

Mužů masters II soutěžilo deset. Nejlehčí kategorie zde byla do 74 kg, vyhrál Jaromír Kalník z Fitness Ring výkonem 395 kg. Nejúspěšnějším mužem kategorie do 84 kg byl Vladimír Medek, dlouholetý závodník ze Spartak Rokytnice nad Jizerou, nazvedal 545 kg. Roman Tůma ze Sporting Apis Praha získal zlato v kategorii do 105 kg za 515 kg v součtu. Nejtěžší kategorii do 120 kg zcela s přehledem vyhrál Zoltán Kanát výkonem 715 kg, stejně tak s přehledem vyhrál i absolutní pořadí.

Masters III závodníků bylo celkem devět. Pavel Valenta ze Slovácké Slavie Uherské Hradiště získal zlato za 427,5 kg v kategorii do 74 kg. Nejsilnějším závodníkem kategorie do 83 kg byl Jaroslav Hodík z TJ Spartak Chodov, nazvedal 445 kg. Velice se dařilo Michalu Sekotovi z Fitness Staňkov v kategorii do 93 kg. Vytvořil nový rekord ve dřepu 192,5 kg, v mrtvém tahu 220 kg a v součtu 552,5 kg. Tyto výborné výkony mu vynesly zlato jak v kategorii, tak v absolutním pořadí. Závodník KST Příbram Jan Pěnkava vyhrál kategorii do 105 kg výkonem 465 kg, zároveň přepsal rekord v bench-pressu na hodnotu 137,5 kg. V nejtěžší kategorii do 120 kg zvítězil Petr Zamazal reprezentující SKST Litvínov výkonem 457,5 kg.

Soutěž pod taktovkou TJ Olympia Zlín je vždy zárukou kvality, což se potvrdilo i na této soutěži. Výborné zázemí haly v Lukově, kvalitní organizace domácím oddílem byla samozřejmostí.

Pro rozhovor jsem si vybrala Jiřího Psotu, bronzového v absolutním pořadí mužů masters II. Reprezentuje oddíl Sporting Apis Praha.


Jiří Psota

Jsi spokojený se svým výkonem na soutěži v Lukově?

Spokojený jsem. Cokoliv přes 600 kg je pro mne v šedesátém roce života uspokojivý výkon.

Jak dlouho jsi na tuto soutěž trénoval? Nebo jsi závodil spíše „tréninkově“? Všechny pokusy jsi měl platné a zvládnuté s přehledem.

Jak již jsem někde uvedl, jsem prakticky nepřetržitě v přípravě. Jednou za dva, tři týdny zvedám větší váhy (větší pochopitelně v mých relacích). Před závody pak minimalizuji objem a doplňky, a tak na závody přijdu jen více zrelaxovaný, než bývám na tréninku. A ono to i přes ranní pocit úplného vyhoření formy jde. Myslím, že dva, tři týdny před závody spíše nějaká kila „narelaxuji“, než natrénuji. 9/9 se mi málokdy podaří, ale tady jsem šel tak nějak na pohodu. Nechtěl jsem nic, co bych neměl dát. Navíc to ani nebylo třeba.

Kde a s kým nejčastěji trénuješ?

Většinou trénuji v Gymu u Romana Tůmy ve Zdiměřicích u Prahy. Povětšinou ovšem trénuji sám, jen občas s Romanem. Také mám své fitko na chalupě v Jižních Čechách a někdy zajdu do fitka na Slavii, kam to mám tři sta metrů od domu.

Každého závodníka občas zlobí nějaká zranění, trápí tě aktuálně něco, nebo se ti trénuje dobře?

Zranění se mi naštěstí vyhýbají. Trochu mě pozlobilo pravé tříslo, když jsem chtěl mírně rozšířit postoj u dřepu, jestli snad nepůjde líp hloubka. Nepůjde. Také vím, že v tomto věku nemohu nic hrotit. Příští rok jdu do masters III, tak abych tam ještě nějakou chvíli působil s výkony nad 600 kg.

Plánuješ letos ještě někde soutěžit? A jaké letošní tvoje závody bys zhodnotil jako úplně nejúspěšnější, nebo jaká soutěž pro tebe měla největší význam?

Mladí z Apisu si chtějí zazávodit na družstvech 20. 11. ve Voticích, ale jsou jen dva, tak ty chybějící dva s Romanem zastoupíme. No a nakonec 27. 11. je bench-press v Rakovníku. Z letošních soutěží bylo pro mne samozřejmě na prvním místě červencové mistrovství Evropy masters v Plzni. Tam jsem v kategorii do 105 kg obsadil druhé místo.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho dalších úspěchů.


Mistrovství České republiky v klasickém (RAW) silovém trojboji masters 2021
- fotogalerie




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 70 sekundami?



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie