Úvod > Kalendář akcí > Výstavy > Betlémy 2023 – kostel Panny Marie Matky ustavičné pomoci a sv. Kajetána (U Kajetánů)
Výstavy

Betlémy 2023 – kostel Panny Marie Matky ustavičné pomoci a sv. Kajetána (U Kajetánů)

Tato akce již proběhla a není tedy aktuální. Prohlédněte si aktuální akce v okolí této již neaktuální akce, prozkoumejte aktuální akce v regionu Praha nebo navštivte Výstavy v celé ČR.
Dřevěný betlém jest mistrovskou řezbou umělecké dílny Ferdinanda Stuflessera z přelomu 19. a 20. století. Důstojně reprezentuje řezbářskou tradici jižních Tyrol, jmenovitě ze St. Ulrich.
Betlém pořídili redemptoristé v roce 1894. Jedná se o práci v "nazarénském" stylu, který Kongregace redemptoristů velmi podporovala. Figurky z betlému jsou asi 40 cm vysoké a polychromované matnou barvou. Díky jejich uměleckému původu v "nazarénském" stylu je v pohybech a rysech obličeje figurek znát náboženský význam Vánoc: v Ježíškovi je lidem dán mír a požehnání.

Marie a Josef, andělé, pastýři a králové stojí v úžasu a úctě. Dokonce i zvířata jsou pozorná. Zelená krajina, ve které se příběh Vánoc odehrává,je znamením obnovy všeho stvoření skrze příchod Boha do tohoto světa.
 

Možnost prohlídky betlému

24.12. 10:00 - 18:00
25.12. 11:00 - 18:00
26.12. 11:00 - 18:00
31.12. 10:00 - 22:00
    1.1. 11:00 - 17:00

 

Aktuality

Dangerous Love

Výstava Dangerous Love pojednává o lásce očima žen. MuMo představuje na toto téma 24 umělkyň různých národností. Láska opájí, inspiruje, povznáší, utěšuje, trápí i zraňuje. Na výstavě jsou k vidění obrazy, fotografie, videoinstalace, objekty, artefakty. Kurátorka výstavy: Dadja Altenburg Kohl.
Praha 1, Praha

Čarodějnice Petrana

Pohádka o trochu líné, ale hodné čarodějnici Petraně, která musí složit čarodějné zkoušky, jinak se stane smrtelnicí. 
Praha 1, Praha

Sen svatojánského vršku 2024

Hudebně divadelní happening na zahájení nové sezóny Divadla Apropo a třináctého roku existence Muzea alchymistů a hospůdky Kellyxír.
Praha 1, Praha

Grafika roku a Cena Vladimíra Boudníka

Grafika roku 2023 v Císařské konírně Pražského hradu představuje výběr nejlepší současné grafické tvorby širokého spektra umělců a studentů – grafiků.
Praha 1, Praha

Milí Češi, zdravíme z Chorvatska – výstava na Pražském hradě

Nová výstava v Jižních zahradách Pražského hradu vypráví příběh o pomoci, kterou naše země poskytla stovkám dětí z chorvatského Daruvaru, jimž nabídla zázemí, zatímco jejich domovy pustošila válka. Výstava proběhne 2.- 4. dubna 2024.
Praha 1, Praha

Shahab Tolouie – Moje cesta

Sólové vystoupení „Moje cesta“ íránského kytaristy a zpěváka Shahaba Tolouie se koná 9 března a 26. dubna v 19:30.
Praha 1, Praha

Pivo na Hrad – festival minipivovarů na Pražském hradě

Další ročník degustační akce roku – Festival minipivovarů na Pražském hradě. Festival se koná každoročně v Královské zahradě Pražského hradu, konkrétně na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem.
Praha 1, Praha

Z domoviny

Přinášíme cyklus tří koncertů, na nichž vystoupí skvělí studenti HAMU v nejrůznějších komorních uskupeních. Tři nedělní matiné oslaví Rok české hudby jedinečnou dramaturgií a představí Vám to nejlepší z komorní hry.
Praha, Praha

Aktivity v okolí

Kostel Panny Marie Matky ustavičné pomoci a sv. Kajetána v Praze

V místě dvou původních domů při bývalé Strahovské bráně v Nerudově ulici byl v letech 1691 až 1717 postaven kostel Panny Marie zvaný U Kajetánů.
Praha 1, Praha

Kolovratský alias Thunovský palác na Malé Straně

Vrcholně barokní palác má vícero názvů podle svých dřívějších majitelů. Říká se mu Kolovratský, Thunovský či Thun-Hohenštejnský. Nachází se v Nerudově ulici a dnes v něm sídlí italské velvyslanectví.
Praha 1, Praha

Museum Montanelli v Praze – sbírky současného umění

Muzeum Montanelli je jedním z mála privátních muzeí v České republice, ale spíše než muzeem by se mělo nazývat galerií. Převážnou většinou výstav totiž tvoří sbírky současného umění. Zažijte atmosféru, kde se snoubí moderní umělecké styly s historií.
Praha 1, Praha

Zdobení perníčků v historickém centru Prahy

Tvůrčí aktivita pro celou rodinu přinese společný čas plný zábavy. Vámi ozdobené perníčky si odnesete jako sladké vzpomínky na chvíle v Praze. Získáte originální osobní suvenýry pro svoje blízké a nebo voňavou svačinku.
Praha 1, Praha

Velká Fürstenberská zahrada v Praze

Velká Fürstenberská zahrada se rozkládá na ploše 1,5 ha a je možné si projít všech jejích deset teras a kochat se pohledem nejen na Malou Stranu, ale i celou Prahu.
Praha 1, Praha

Morzinský palác na Malé Straně v Praze

Morzinský palác, zvaný též u Mouřenínů, je jedna z nejvýznamnějších staveb pražského vrcholného baroka stojící v Nerudově ulici, na Malé Straně v Praze. V současné době v objektu sídlí velvyslanectví Rumunské republiky.
Praha 1, Praha

Valkounský palác na Malé Straně v Praze

Původně gotický dům, renesančně a roku 1704 barokně přestavěný Kryštofem Dientzenhoferem. V letech 1705–23 patřil J. B. Santinimu, který vytvořil vrcholně barokní domovní průčelí, z nějž se zachovaly jen zvlněné římsy. Dnes se zde nachází Hostel Santini Prague.
Praha 1, Praha

Muzeum alchymistů a mágů staré Prahy

Muzeum vás zavede do atmosféry renesanční půdní laboratoře Edwarda Kelleyho. Připraven je pro vás zážitek na jaký se nezapomíná a jaký si budete chtít časem zopakovat.
Praha 1, Praha

Ubytování a restaurace v okolí

Hotel Nerudova 211

Na Malé Straně, v samém srdci Prahy, se nachází v barokní budově Hotel Nerudova 211.
Praha 1, Praha

Gelatology

Originální zmrzlinárna a kavárna Gelatology.
Praha 1, Praha

Restaurace U Zlaté podkovy v Praze

Restaurace U Zlaté podkovy na bízí skvělé staročeské speciality i moderní kuchyni. Kapacita restaurace je 50 osob. Kapacita zahrádky je 30 osob.
Praha, Praha

Apartmány U Zlaté podkovy

Lákají vás pražské památky, historie a pověsti? Ubytujte se v historické residenci. Dle pověsti roku z 993 měl v tomto místě Boleslav II. boží vnuknutí a založil zde Břevnovský klášter. V našich útulných apartmánech si vychutnáte romantickou atmosféru Královské cesty.
Praha 1, Praha

Pražská čokoláda – čokoláda s motivy Prahy

Česká rodinná firma s 11-ti letou tradicí se specializuje na výrobu originálních, luxusních čokoládových delikates v obalech s motivy Prahy. Specialitou je Český nugát z mandlí a medu, který v roce 2015 získal ocenění Great Taste.
Praha 8, Praha

Středověká krčma U Krále Brabantského v Praze

Krčma na pražské Malé Straně je opředena tajemnými legendami a ve středověkém duchu se zde nese nejen interiér, ale také jídelní lístek. Personál zde chodí v dobových kostýmech a na hostinu plnou dobového jídla vám posvítí svíčky. Nechybí ani originální dobový program.
Praha 1, Praha

Alchymist Grand Hotel & Spa Praha

Několik kroků od Pražského hradu a Karlova mostu, mezi malebnými uličkami Malé Strany, se nachází luxusní Alchymist Grand Hotel & Spa. Pětihvězdičkový boutique hotel vládne pohádkovým kouzlem s vytříbeně zařízenými pokoji, jež odrážejí historický charakter města.
Praha 1, Praha

Restaurace Kuchyň na Pražském hradě

Restaurace Kuchyň sítě Ambiente v Salmovském paláci opět funguje. Přijďte na poctivé české jídlo šéfkuchaře Marka Janoucha a pečlivě ošetřené tankové pivo.
Praha 1, Praha