Nový vyhledávač a konkurent Google poháněný umělou inteligencí, získal investici 20 milionu dolarů

Přidat na Seznam.cz

Společnost You.com, která se označuje za první otevřený vyhledávač na světě, dnes oznámila spuštění veřejné beta verze a financování ve výši 20 milionů dolarů (přibližně 440 milionů korun) pod vedením generálního ředitele společnosti Salesforce Marca Benioffa. Společnost uvádí, že tyto prostředky budou použity na růst počtu uživatelů, produktů a technologií, píše portál venturebeat.com.

S tím, jak se ekonomika přesouvá na internet, je You.com přesvědčena, že se internet stále více centralizuje a ovládá ho několik mocných, špatně smýšlejících technologických korporací. Naproti tomu spoluzakladatel a generální ředitel You.com Richard Socher tvrdí, že společnost využívá technologie k tomu, aby lidem pomohla „žít lepší a produktivnější život“.

„Původní nápad (na You.com) jsem měl před osmi a půl lety,“ řekl Socher portál VentureBeat prostřednictvím e-mailu. „Dnes je informací příliš mnoho a nikdo nemá čas je číst, zpracovávat nebo vědět, čemu věřit. Jediný [gatekeeper] ovládá drtivou většinu vyhledávacího trhu a diktuje, co vidíte: příliš mnoho reklam a záplavu stránek optimalizovaných pro vyhledávače… Navíc 65 % vyhledávacích dotazů končí bez kliknutí na jinou stránku, což znamená, že návštěvnost zůstává v ekosystému Googlu.“

Jak funguje Google

„Google je obrovská databanka, která se skládá ze všeho, co jste kdy hledali (i když jste to smazali), s kým jste komunikovali, jaké aplikace a rozšíření jste používali. Vyhledávači pravděpodobně sdělujete vysoce osobní věci, které byste možná nesdělili ani svým nejbližším přátelům nebo rodině. A nejde jen o vaše vyhledávací dotazy – Google vás sleduje po celém internetu a sleduje vás i na partnerských stránkách pomocí sledovacích pixelů. Všechny tyto údaje se ukládají a později zpeněžují prostřednictvím cílení reklamy,“ pokračoval Socher. „Je nezbytné vytvořit spravedlivější systém, aby lidé měli možnost ovlivňovat svůj informační jídelníček a aby organizace všech velikostí měly šanci být na první stránce [vyhledávání], když je jejich obsah relevantní.“

Soutěž se zavedenými společnostmi
You.com s třiceti zaměstnanci patří k nové skupině začínajících firem, které chtějí ohrozit dominantní postavení Googlu v oblasti webového vyhledávání. Další je Neeva, kterou založili dva bývalí manažeři Googlu, a Mojeek, britská společnost vyvíjející technologie indexování webu. Společnost Neeva, která je založena na předplatném, si licencuje svůj webový index od služby Bing společnosti Microsoft, ale slibuje méně reklam a větší soukromí, protože kombinuje výsledky z e-mailů a dalších osobních informací uživatele. Společnost Mojeek buduje vlastní index, jehož cílem je dosáhnout 6 miliard stránek do konce roku 2021. (Google tvrdí, že doposud indexoval stovky miliard.)

Podíl společnosti Google na celosvětovém trhu vyhledávání se po většinu uplynulého desetiletí držel stabilně na více než 90 %. Bing zaostává s 2,9 % a Yahoo s 1,5 %, uvádí Statcounter.

Zatímco dlouholetí rivalové, jako je DuckDuckGo, pomalu, ale trvale získávají na popularitě, jiní, včetně berlínské společnosti Ecosia, se snaží prosadit na tomto velmi konkurenčním poli. Společnost Cuil, kterou rovněž založili bývalí inženýři Googlu, získala kapitál ve výši 33 milionů dolarů a indexovala více než 120 miliard webových stránek, než v roce 2010 po necelých dvou letech provozu ukončila činnost.

Zdroj: VentureBeat