Jak snadno a účinně odstranit z oken stopy po dešti?

Podzim je v našich zeměpisných šířkách dobou, kdy často prší. Zatímco přírodě pravidelný déšť většinou prospívá, naším oknům nikoli. Dešťová voda totiž okna nečistí, i když existují lidé, kteří se to mylně myslí.  Kombinace prachu a dešťové vody naopak často vytvoří na sklech nevzhledné skvrny. Naštěstí existuje několik jednoduchých triků, jak se těchto skvrn zbavit. Prvním krokem, před použitím jakékoli metody, je okna umýt nejprve za pomoci vody se saponátem, abychom odstranili největší nečistoty.

Okna a ocet

Je všeobecně známo, že bílý ocet má skvělé antibakteriální a protiplísňové vlastnosti, které z něj činí nepostradatelný a univerzální prostředek v každé domácnosti. Chcete-li jej použít na okna, stačí zředit ocet s vodou v poměru jedna ku jedné. Směs nalijte do lahve s rozprašovačem, pomocí které ji budete aplikovat na okna. Poté si vezměte utěrku z mikrovlákna a začněte s čištěním. Než ocet zaschne, použijte další suchý hadřík k přeleštění.

Okna a citron

Citron má mnoho podobných vlastností jako bílý ocet, takže je též velmi dobrým spojencem, pokud jde o čištění oken, skel i zrcadel. Do lahve s rozprašovačem nalijte trochu vody a přidejte šťávu z několika citronů. Nastříkejte ji na sklo a pomocí hadříku z mikrovlákna vyčistěte. Další možností je také použít citronovou šťávu společně s vodou a octem. Čisticí účinek bude větší a citron navíc pomůže skrýt charakteristický zápach octa.

Okna a jedlá soda

Dalším z oblíbených pomocníků v každé domácnosti je jedlá soda. Chcete-li odstranit skvrny od dešťové vody na oknech, můžete ji též využít. Stačí smíchat malé množství sody s vodou a vytvořit jakousi pastu. Následně tuto směs rozetřete na sklo pomocí utěrky z mikrovlákna. Jakmile je pastou pokryto celé okno, nechte chvilku působit a následně zbytky odstraňte vodou a čistým hadříkem.

Kukuřičný škrob

Kukuřičný škrob nevyužijete pouze v kuchyni k zahušťování omáček nebo polévek, překvapivě dobře funguje i při čištění oken. Doporučuje se smíchat tři polévkové lžíce škrobu s jedním a půl litrem vody. Následně pomocí houbičky umýt okna, nechat několik minut působit a nakonec čistým vlhkým hadříkem odstranit zbytky.

Zdroj: glassdoctor.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu