Vandalové zaútočili na naučnou stezku Podoby Rýbrcoula v Trutnově. Poškození jsou neopravitelná

16. listopad 2021 08:35

Obyvatelé Trutnova při procházce lesoparkem narazí na sochy bez ruky nebo ocasu, posprejované cedule a zbytky po infocedulích. Na naučnou stezku Podoby Rýbrcoula tam totiž zaútočili vandalové. Poničili několik soch, popisků a velkou informační tabuli. Poškození jsou podle spolku Rýbrcoul duch hor, který stezku vybudoval a spravuje, v podstatě neopravitelná.

Čtěte také

„Tady napravo stojí socha démona nebo-li Rýbrcoula. Tomu někdo ukopl ruku s holí. A vzadu mu někdo odcizil ocas,“ ukazuje předseda spolku Rýbrcoul duch hor Jan Duduš jednu z poničených dřevěných soch.

Kolem nás prochází lidé. Zastavují se a nechápou, kdo a proč tato díla poškodil.

„Už dole jsem si všimla, že jsou sochy poničené. Je to škoda. Vždyť to tady není ani nijak dlouho," říká Kateřina, která sem do lesoparku prý chodí často. „Chodí sem mládež, která asi požívá alkohol a potom to takhle vypadá.

Vandalové zaútočili na naučnou stezku Podoby Rýbrcoula v Trutnově

Od sochy Rýbrcoula popojdeme zhruba 50 metrů a vidíme další výsledek pravděpodobného řádění vandalů. „Tady jsme narazili na sochu myslivce. A jak je vidět, ten má také ulomenou hůl. A navíc mu tady chybí informační štítek, který si asi někdo odnesl jako suvenýr.

Zprávu o poničení socha těžce nese jeden z jejich autorů. „To je něco hrozného. Je to velká škoda, lituje Petr Spurný. „Bylo to myslím řezáno na akci Rýbrcoul. Byla to celodenní práce, člověk nepustil doslova pilu z ruky. Stálo to obrovské úsilí a nejde to takto dělat každý den.

Čtěte také

Opravit dřevěné sochy je podle něj téměř nemožné. „To dřevo už není tak houževnaté, aby se tam dalo něco přidělat tak, aby to drželo. Bude to vypadat hrůzostrašně, když se to opraví.

Není to poprvé, co vandalové v lesoparku řádili. Spoušť za sebou nechali i loni v červenci.

„Už nevíme, jak se k tomu postavit. Já osobně ze svých peněz věnuji 10 tisíc korun za informaci, která by vedla k dopadení pachatelů, dodává předseda spolku Rýbrcoul duch hor Jan Duduš.

Spustit audio

Související