Mezinárodní Jazzfest ocení Jindřicha Volfa, karlovarskou legendu

16. listopad 2021 08:55

Cenu barona Schoenecka za rozvoj a obohacení jazzového života obdrží v úterý na závěrečném koncertu mezinárodního festivalu Jazzfest Karlovy Vary - Sokolov hudebník a pedagog Jindřich Volf.

Oceněný zakládal a vedl ZŠ a ZUŠ Karlovy Vary, učil na trubku, vedl studentské orchestry, pěvecký kvartet, jeho Miniband odehrál v krajském městě 25 plesových sezon. „Začínal jsem jako houslista někdy ve čtvrté třídě. Protože jsem měl na ty skřipky široké prsty, začal jsem v osmé třídě na trumpetu,“ vzpomínal Jindřich Volf.

Nejen Karlovaráci ho znají jako bývalého ředitele ZŠ a ZUŠ Karlovy Vary a jako kapelníka Minibandu. Pro něj, i pro další orchestry upravil orchestrální aranže přibližně osmi stovek skladeb. „Museli jsme si přizpůsobit nástrojové obsazení. V Minibandu jsem měl většinou výborné hráče, hráli jsme veškerou taneční muziku, včetně tehdejšího bigbítu,“ připomněl laureát. Sám nejen kapelničil a hrál na trubku, ale také zpíval. Dodnes si chodí poslechnout na zkoušky pěvecký Vocal Band Quartet, který vedl.

Jindřich Volf převezme Cenu barona Schoenecka 16. listopadu v 19:30 na závěrečném koncertu Jazzfestu Karlovy Vary Sokolov. U této příležitosti zazní Suite No. II pro sopránsaxofon, piano a komorní symfonický orchestr klavíristy, skladatele a dirigenta Kryštofa Marka.

Následovat bude houslový koncert Klíč k zahradám, ve kterém se jako sólista představí koncertní mistr KSO Jakub Sedláček. V doprovodu Karlovarského symfonického orchestru zahraje také klavírista Milan Svoboda, a to deset skladeb Beatles ve své úpravě.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio