Šlendrián - pod asfalt naházeli stavaři suť a nevyhovující zeminu
Křižovatka ulic Ruská a Mstišovská. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Dubí – Když pracovníci stavební firmy při opravě křižovatky ulic Ruská a Mstišovská v Dubí odstranili vrstvy podkladů vozovky, čekalo je nepříjemné překvapení. Zjistili, že pod asfaltem není téměř nic.

Zemní pláň vozovky tvořily jen sutiny a nevyhovující zemina. Následné kontrolní zkoušky zhutnění a únosnosti dopadly negativně. Pro město tato skutečnost znamenala navýšení původních nákladů o téměř padesát procent.

„Problémy s rekonstrukcí křižovatky začaly už velkými nároky síťařů. Potom se odkryla horní vrstva vozovky a člověk se nestačil divit, jak to mohl někdo tak zfušovat. Tam snad naházeli veškerou suť ze stavby. Pro nás to znamená razantní navýšení nákladů,“ informoval dubský starosta Petr Pípal zastupitele na jejich listopadovém zasedání. Další změnou oproti původnímu projektu byla nutnost prodloužit úpravu vozovky včetně chodníku o zhruba 20 metrů kvůli optimálnímu sklonu a zabránění tvorbě bezodtokových míst.

Náklady na dodatečné vícepráce se vyšplhaly na cca 475 tisíc korun bez DPH a budou hrazené z rozpočtu technického odboru dubské radnice. Původní náklady na rekonstrukci dosahovaly necelých 1,1 miliónu korun bez DPH. Podle zákona o zadávání veřejných zakázek tak měli Dubští kliku. V případě, že by náklady na dodatečné vícepráce překročily 50 procent původní hodnoty závazku, došlo by k porušení zákonem stanoveného limitu a městu by hrozila velká pokuta.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru