Budou energie za půl roku levnější, nebo ne? Zdánlivě jednoduchý dotaz, na který ale neexistuje jednoduchá odpověď. Nejednotní jsou v ní například energetický miliardář a majitel Sev.en Energy Pavel Tykač a člen bankovní rady ČNB Aleš Michl, kteří se setkali v jednom z panelů úterní konference Forbes Lepší Česko.

„To určitě ne,“ uvedl Pavel Tykač na dotaz, zdali se v následujícím půlroce dočkáme levnějších energií. „Jelikož jsem se podíval na zprávy z médií o plynovodu Nordstream 2, tak to jen tak nebude,“ konstatoval osmý nejbohatší Čech.

Aleš Michl si ale myslí, že k poklesu v horizontu několika měsíců dojde. „Ekonomiky šly z extrému do extrému. Lockdowny, továrny stály, to pak přineslo totální poptávku po všem. Ekonomika teď prochází úzkým hrdlem vyšších cen, kterým se musí protlačit,“ vysvětloval Michl, podle nějž by makroekonomicky měly ceny energií po zimě spadnout.

S tím ovšem Pavel Tykač nesouhlasil a v odpovědi na tuto otázku se nakonec rozešli se sázkou o malé pivo. Vyhraje ten, jehož pravda se po zimě ukáže.

Pavel Tykač (u mikrofonu) na konferenci Lepší Česko, Aleš Michl vpravo od něj | Foto Libor Wišniewski

Podle Tykače budou příští roky zejména ve znamení vysokých cen černého metalurgického uhlí. „Příštích několik let bude ve znamení spíše vysokých cen uhlí než nižších. Bude za tím stát pokles investovaných peněz nebo pokles ochoty regulátorů povolovat nové doly,“ uvedl osmý nejbohatší Čech na konferenci.

Cena černého uhlí s dodávkami na příští rok na světovém trhu prudce vzrostla na začátku října až nad 184 dolarů za tunu, dnes se obchoduje o osmdesát dolarů níže. Pavel Tykač ovšem na konferenci neuvedl, na jakých cenových úrovních vidí cenu metalurgického uhlí pro příští roky.

Tykač je majitelem skupiny Sev.en Energy (bývalý Czech Coal), pod niž patří hnědouhelné domy, jako je Lom ČSA, nebo hnědouhelné elektrárny Chvaletice a Počerady. Skupina loni generovala tržby na úrovni osmnácti miliard korun, v současné době ale řeší evropskou dekarbonizaci, která má navždy transformovat výrobu energií z fosilních zdrojů na zdroje, jako je plyn nebo obnovitelné zdroje.

Dnes na trhu dochází k tomu, že se investoři a banky odvracejí od financování fosilních projektů směrem k těm zeleným. „Z pokrytectví velkých bank jsem otrávený,“ prohlásil Tykač směrem k bankovním domům, které už Sev.en Energy na uhelné projekty nepůjčí.

Podobně se v rozhovoru pro Forbes na začátku října vyjádřil i Tykačův byznysový parťák Jan Dienstl, který doslova uvedl, že si dnes „v bance připadá jako drogový dealer“.

„Jde o odraz postoje bank. Ale chápu, že to je méně obvyklé řešení,“ odpověděl Tykač dotaz na konferenci, zda v poslední době navyšuje svůj podíl v Monetě za účelem toho, aby se alespoň částečně dostal k bankovnímu financování, které by potřeboval například pro modernizaci elektráren s cílem snižovat emise.

Mezitím v úterý ráno německý regulační úřad oznámil, že pozastavuje proces schvalování plynovodu Nord Stream 2, který už je fyzicky připraven k přepravě až 55 miliard krychlových metrů zemního plynu do Evropy, čeká se ale na oficiální razítka.

Zpráva okamžitě poslala ceny plynu obchodovaného na nizozemské burze TTF s prosincovými dodávkami prudce nahoru. Zatímco před týdnem se obchodoval na úrovni sedmdesáti eur za megawatthodinu, aktuální hodnota v době vydání článku je osmaosmdesát eur. Stále je ale o třicet eur níže, než byla jeho maxima na začátku v říjnu.

I proto si miliardář Pavel Tykač myslí, že ceny za energie jen tak neklesnou – plyn je cenotvorným faktorem při výrobě elektřiny. Cena elektřiny s dodávkami pro příští rok od začátku měsíce vzrostla o zhruba pětinu na 127,7 eura za megawatthodinu.