Hlavní obsah

Nedvěd či Welsch přišli o miliony. Věřil jsem jménu Hejduk, říká poškozený

Foto: Profimedia.cz

Pavel Nedvěd důvěřoval firmě HP Next, že zhodnotí jeho majetek. O jistinu vloženou do firmy spojené s rodinou hokejisty Hejduka ale přišel.

Reklama

Zástup českých sportovních celebrit udělal špatnou zkušenost s firmou, již svým jménem zaštítil hokejista Milan Hejduk. Pavel Nedvěd a mnozí další vložili do firmy HP Next své miliony, aby se dál zhodnotily. Účty jsou ale prázdné.

Článek

Pavel Nedvěd, nyní viceprezident Juventusu Turín, v roce 2003 nejlepší fotbalista Evropy, byl hlavním klientem firmy HP Next, za kterou vystupovali jako jednatelé Zlatuše Hejduková, manželka hokejového hrdiny z Nagana, a ing. František Petera.

HP Next upadla do insolvence. Na jejích účtech není ani halíř. Pavel Nedvěd si nárokuje 49 milionů korun, jeho někdejší spoluhráč z reprezentace či Juventusu Zdeněk Grygera 35,2 milionu, bývalý hráč basketbalové NBA Jiří Welsch 20,8 milionu korun, jeho bratr Petr necelý milion. Na seznamu osob, jež se nejspíš marně domáhají zpět vložených peněz, figuruje i bývalý brankář hokejové reprezentace Jiří Trvaj nebo tenisový trenér a promotér Tomáš Petera.

Případ insolvence HP Next řeší soud, celou věc prověřuje i policie. Jako první o případu zklamané důvěry sportovních celebrit informoval Blesk.

Milan Hejduk, jehož dres visí v Denveru pod střechou spolu s dalšími dresy legend klubu Colorado Avalanche, s nímž získal i Stanleyův pohár, se k věci nyní odmítá vyjádřit.

„Pavel Nedvěd, ani Zdeněk Grygera se vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nechtějí ke kauze nijak vyjadřovat,“ říká advokát Bronislav Šerák, který oba bývalé slavné fotbalisty v této věci zastupuje.

Jeden z poškozených ale přeci jen promluvil.

„Ze svého vkladu už jsem pak neviděl ani korunu“

„Bylo to hodně o důvěře. Co se mě týče, jednal jsem vždy toliko s panem Františkem Peterou. Ale věřil jsem jménu Hejduk. Měl jsem za to, že v té firmě jsou vložené i jeho peníze. A také se ke mně doneslo, že do HP Next vložil své peníze i Pavel Nedvěd. Tak jsem si řekl, zkusím to taky,“ svěřil se reportérovi Seznam Zpráv jeden z klientů firmy, který o vloženou sumu v řádech milionů korun kompletně přišel. Svou zkušenost s firmou byl ochoten popsat, ale jen s podmínkou, že jeho jméno zůstane v anonymitě.

„Z těch milionů, co jsem do firmy vložil, jsem nikdy neviděl ani korunu,“ říká zklamaný investor.

Třeba Pavel Nedvěd dopadl o něco lépe. Zkraje svého působení firma zjevně fungovala a Pavlu Nedvědovi vyplatila na výnosech 12,2 milionu korun. Když chtěl ale Nedvěd zpátky jistinu ve výši 40 milionů korun, nastal problém. Zpět nedostal nic.

V insolvenčním řízení se přihlásilo celkem 21 věřitelů. Na jistinách, tedy základních částkách, jež do HP Next vložili, jim firma dluží celkem 135,7 milionu korun. A už nějaký čas nabíhají i úroky. Ty nyní činí 30,7 milionu korun.

„Pokud vím, někdo řešil problém tak, že požadoval vyhlášení exekuce na jednatele Františka Peteru. A někdo z nás, nevím kdo, pak podal trestní oznámení,“ říká zdroj redakce Seznam Zpráv. Policie potvrzuje, že věc je ve fázi prošetřování.

Zjišťuje se, jestli firma peníze svých klientů prostě jen špatně investovala, nebo zda došlo k jejich zcizení.

V pokladně firmy se nenachází nic

Všechno sice zastřešovalo jméno Hejdukových. Nicméně jako klíčová postava celého příběhu se jeví ing. František Petera, jeden z jednatelů firmy. Tady je důležité zdůraznit, že ho nepojí žádná příbuzenská vazba k Tomáši Peterovi, někdejšímu trenérovi Petra Kordy, kapitánovi Fed Cup týmu či někdejšímu majiteli Baníku Ostrava. Tomáše Peteru pojí s Františkem Peterou jediné. Že mu také uvěřil a dal mu do opatrování 4,7 milionu korun. Stejně jako ostatní už je nejspíš neuvidí.

Ve zveřejněné zprávě insolvenční správkyně se totiž píše: „Z došlých odpovědí oslovených orgánů veřejné správy a soukromých subjektů nebyl zjištěn žádný nemovitý ani movitý majetek. Zůstatky na běžných bankovních účtech dlužnice (HP Next) nebyly také zjištěny. V pokladně se nenacházejí žádné finanční prostředky.“

Také se tu dočteme, že ing. František Petera s insolvenční správkyní nekomunikuje a nepředal jí žádnou účetní, ani smluvní dokumentaci.

„Přitom se mi ten inženýr Petera jevil jako celkem solidní člověk. Bylo zjevné, že cenným papírům rozumí. Hovořil o evropských garantovaných fondech s výnosy kolem 10 procent. To jsou podle mě reálná zhodnocení, na která se ti, co tomu rozumí, dokážou dostat. Kdyby mi řekl, že mi moje peníze okotí o 25 procent, bylo by mi jasné, že je to podvodník, ale jak říkám, to, o čem mluvil, mi přišlo reálné,“ říká jeden z klientů, který se pro Seznam Zprávy o zkušenosti s HP Next anonymně rozhovořil.

„Z toho důvodu trochu nechápu, že prý na účtech firmy není ani halíř. Kdybych přišel o čtvrtinu peněz, řeknu si, co se dá dělat, s určitou mírou rizika člověk musí počítat. Ale že asi přijdu o všechny peníze, co jsem do HP Next vložil, to mě zprvu trochu zaskočilo,“ říká dotyčný.

„Nicméně už je to celé trochu starší příběh. Je to asi šest let, co se přede mnou ten pan jednatel začal trochu schovávat. Pořád odepisoval, že se sejdeme za čtrnáct dní a podobně. Zhruba před třemi roky jsem pochopil, že o tyhle peníze jsem přišel,“ dodává neúspěšný investor.

Velký šrám každopádně celý příběh vykreslil na reputaci Milana Hejduka, který svým jménem v roce 2005 firmu HP Next zaštítil.

Kdo je Milan Hejduk

Dnes 45letý rodák z Ústí nad Labem ukončil kariéru před osmi lety.

Jeho nejcennějšími trofejemi jsou zlatá olympijská medaile z Nagana (1998) a prsten pro vítěze Stanley Cupu v barvách Colorada Avalanche (2001).

Hejduk je jedním z mála Čechů oceněných v NHL i individuální trofejí, v roce 2003 získal Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce soutěže.

V zámoří si hokejem vydělal 826 milionů korun. Získal americké občanství, za USA hrají oba jeho synové.

Reklama

Doporučované