Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jakou ze tří variant vybrat a co nouzový stav? U přitvrzení v Česku tápou i experti

Autor: ČTK, sova - 
16. listopadu 2021
20:20

Odborníci se neshodnou, jaká opatření proti šíření covidu-19 by měla vláda v demisi ve čtvrtek přijmout. Někteří, například vakcinolog Roman Chlíbek, jenž vede odbornou skupinu vznikající vlády, nebo imunolog Václav Hořejší podporují bavorský model, který ruší uznávání testů jako covidového certifikátu. Podle molekulárního biologa Libora Grubhoffera je namístě přísnější rakouský model, který počítá s lockdownem neočkovaných. Další v odpovědích pro ČTK doporučují zaměřit se na testování, řádnou kontrolu potvrzení o testu, prodělání nákazy nebo očkování (O-T-N), změny v karanténách nebo domácí léčbu pacientů.

Vláda v pondělí večer tři hodiny jednala o tom, jakým způsobem protiepidemická opatření zpřísnit. Do čtvrtka, kdy chce rozhodnout, má ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) rozpracovat tři varianty řešení. Nejméně přísná počítá s tím, že by se jako covidový certifikát neuznávaly antigenní testy, ale jen laboratorně vyhodnocované testy PCR.

Přísnější, takzvaný bavorský model ruší možnost prokázat se negativním testem jakéhokoliv typu. V Bavorsku tak lidé, kteří nejsou očkováni, podle platných pravidel nemohou například do restaurací, hotelů nebo na kulturní a sportovní akce. Nejpřísnější, takzvaný rakouský model by pak zaváděl omezení pohybu neočkovaných lidí, mohli by jen na nutné nákupy nebo do práce či do školy.

Lékaři: Jakákoli varianta bude mít naši podporu

S ohledem k vážnosti situace jsem pro rakouský model s minimální dobou trvání dva až tři týdny,“ uvedl na dotaz ČTK ředitel Biologického centra Akademie věd ČR Libor Grubhoffer. Také by doporučoval zavést karanténu i pro očkované členy domácností, ve kterých je někdo v izolaci s covidem-19. Podle současných pravidel mohou například rodiče nakažených dětí chodit dál do práce nebo sourozenci do školy, pokud nemají příznaky.

Vzhledem k rostoucí zátěži nemocnic jsou potřebná razantní opatření a kterákoliv z uvedených variant bude mít naši podporu,“ napsal ČTK předseda Společnosti infekčního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Pavel Dlouhý, který je zároveň členem poradní klinické skupiny ministerstva zdravotnictví.

Video  Nouzový stav zpátky ve hře? Babiš ho zmínil kvůli rakouskému modelu covidových opatření  - ČTK
Video se připravuje ...

Omezení pohybu podle pandemického zákona není možné

Podle názoru ústavních právníků by pro přenesení rakouských omezení do Česka bylo nutné vyhlásit nouzový stav, protože pandemický zákon tak přísná omezení neumožňuje. Proti rakouskému modelu se vyslovil ve svém stanovisku pro ministerstvo zdravotnictví i AntiCovid tým budoucí vládní koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a PirSTAN.

„K omezení volného pohybu neočkovaných by jistě bylo nutné vyhlásit nouzový stav. Bez nouzového stavu lze zavést jen taková omezení, která jsou vyjmenovaná v § 69 odst. 1 zákona o ochraně veřejného zdraví a v § 2 odst. 2 pandemického zákona,“ uvedl ústavní právník Jan Wintr.

Ani podle Lukáše Krause, vedoucího analytického týmu Rekonstrukce státu, který se na přípravě pandemického zákona podílel, není omezení pohybu podle této normy možné. „Takové plošné omezení volného pohybu osob podle pandemického zákona možné není. Pro zajištění dostatečného zákonného základu pro takové opatření by proto bylo nutné vyhlášení nouzového stavu,“ uvedl Kraus.

Také podle Kysely protipandemický zákon právní základ pro plošné omezení svobody pohybu neposkytuje. Nelze podle něj využít ani zákona o ochraně veřejného zdraví. „Z toho plyne, že by buď bylo třeba zákonný základ vytvořit, anebo sáhnout k prostředkům krizového zákona, který ovšem předpokládá vyhlášení krizového stavu. Typicky půjde o nouzový stav, úplně nevylučuji ani stav nebezpečí v nejvíce postižených krajích,“ prohlásil odborník na ústavní právo. Pokud by se pohyb omezoval plošně, byl by podle něj vzhledem k intenzitě zásahu do základních práv asi vhodnější nouzový stav.

Při přijetí příslušného krizového opatření by musela vláda přesvědčivě argumentovat, proč omezuje pouze tuto skupinu osob a proč mírnější zásahy nedostačují (nejde o diskriminaci ani svévoli). Záleželo by tudíž hodně na každém detailu a také na odůvodnění,“ dodal Kysela.

Sokol: Problémem by bylo uložení povinností provozovatelům

Podle advokáta Tomáše Sokola by zavedení omezení pro neočkované podle pandemického zákona bylo možné, pokud by spočívalo v omezení přístupu do veřejných prostor, jako jsou kina či restaurace.

Podle Sokola je také jednou z cest využití krizového zákona či nouzového stavu, nevylučuje ale možnost zavedení rakouského modelu prostřednictvím mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví, a to za předpokladu, že model spočívá ve výrazném znepřístupnění veřejných prostor, jako jsou divadla, kina nebo restaurace lidem bez očkování. Pandemický zákon totiž mimo jiné umožňuje „omezení činnosti provozovny nebo provozu obchodního centra nebo stanovení podmínek pro jejich provoz“ nebo například pro konání veřejných či soukromých akcí stanovit podmínky, které mají snížit riziko přenosu nemoci covid-19.

„Pokud by u nás bylo rozhodnuto přijmout omezení à la rakouský model a pokud by byla realizována cestou mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví (nikoliv po vyhlášení nouzového stavu), pak by to podle mne bylo možné,“ uvedl Sokol. Jiným problémem podle něj je uložení povinnosti provozovatelům či pořadatelům veřejných akcí zajistit, aby na nich bylo takové omezení dodržováno. To by podle Sokola ale bylo dle zákona v rámci „stanovení podmínek provozu“ nebo „podmínek konání akcí“ také možné.

Smejkalova skupina chce hlavně zvýšit dostupnost testů

Proti mimořádně přísným omezením je podle svého vyjádření z minulého týdne také Mezioborová skupina pro protiepidemické situace (MeSES) vedená epidemiologem Petrem Smejkalem. Doporučovala zejména obnovení plošného testování ve školách a firmách a zvýšit finanční dostupnost testů, které si neočkovaní dospělí musí od začátku listopadu platit.

Osobně bych preferoval zachování prioritně PCR testů, ale z kapacitních důvodů i odborně odebíraných antigenních testů vyhodnocovaných kvalifikovanou osobou,“ řekl na dotaz ČTK epidemiolog Rastislav Maďar, který je členem MeSES. Zároveň je podle něj třeba kontrolovat covidové certifikáty elektronicky podle QR kódu, nejen pohledem na papírové potvrzení nebo displej telefonu.

S přísnější kontrolou certifikátů souhlasí i infektolog Pavel Dlouhý. „Je také potřebné vysvětlit veřejnosti, že cílem není jen zvýšení tlaku na neočkované, ale zejména menší počet lidí a kontaktů ve veřejných prostorech, kde se významně zvýšilo riziko nákazy,“ doplnil. Podle imunologa Václava Hořejšího z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR je třeba co nejdříve nařídit očkování proti covidu-19 jako povinné. S tím ale ani současná, ani budoucí vláda nesouhlasí.

Podle odborníků je důležité, aby se nakažení dokázali léčit doma. Podle imunologa Vojtěcha Thona je zásadní se zaměřit na domácí léčbu nakažených koronavirem lékařem tak, aby nezahlcovali nemocnice a byli zavčas léčeni. Podle něj by jim měl lékař vyšetřit krevní srážlivost, krevní obraz a prozánětlivé znaky. Podávat by jim měl běžně dostupné léky a případně právě léky proti krevní srážlivosti.

Ostatní opatření jsou za současných okolností již pouze podpůrná. Za daného stavu již nezabrání šíření viru a navíc jsou velmi nákladná,“ doplnil.

S potřebností sledování krevní srážlivosti souhlasí i biolog Omar Šerý, na twitteru napsal, že je vhodné sledovat hladinu kyslíku v krvi pulzním oxymetrem, kontrolovat teplotu a hladinu glukózy. Lékaři by také měli při podezření na zánět plic provést jejich rentgen.

vaber ( 17. listopadu 2021 08:18 )

jsme proočkováni ,pro­moře­ni,od­borní­ci již mají dva roky zkušeností a výsledek je nulové zlepšení,
o viru a nemoci neví naprosto nic, vlastně neví ani na co test reaguje
odborníci ví houno ,jen blekotají poučky které zná každý,
naši slavní lékaři přes všechny miliardy co dostali jsou třetí nejhorší ve světě v počtu úmrtí na 100 000lidí ,včetně rozvojových zemí,
a jen si účtují naprosto zbytečné a neúčinné léky , které cpou do nemocných,
podcenění lékařské péče? jaká péče když neumí léčit a dělají s pacienty to, co jim vůbec nepomáhá ,jen umí prodlužovat trápení nemocných

pindokukin ( 17. listopadu 2021 07:25 )

PO SONI PEKOVÉ DALŠÍ ROZUMNÝ ČLOVĚK !!
JEN DOUFEJME, ŽE V TOMTO ZUBOŽENÉM PROTEKTORÁTĚ PŘEVLÁDNE KONEČNĚ ROZUM.

pindokukin ( 17. listopadu 2021 07:22 )

Imunolog Drbal: Netestováním očkovaných vláda vědomě šíří infekci covidu
Včera 17:45
Jan Martinek, Právo
Imunolog Karel Drbal z Přírodovědecké fakulty UK v rozhovoru pro Právo řekl, že očkování proti covidu nebrání přenosu nákazy. Spíš než o plošné naočkování populace by se vláda měla snažit zabránit tomu, aby lidé neumírali kvůli podcenění lékařské péče, řekl.

Ilustrační foto Foto: Stephane Mahe, Reuters
Kritizujete vládu, že hodlá diskriminovat neočkované. V čem se podle vás mýlí?
Mýlí se v zásadním předpokladu. Říká, že zde existuje skupina očkovaných a ti jsou bezinfekční pro ostatní a sami chránění, a pak zde jsou neočkovaní, a ti nemají nic z toho.
Očkování musí být vždy indikované a má to dělat praktický lékař, který svého pacienta zná nejlépe
Jenže vakcíny proti respiračním chorobám obecně nebrání přenosu nákazy a u covidu to vláda musí vědět už od jara. Vláda má toto dogma, které si dlouhodobě nastavila, toho se drží a není schopná se přizpůsobit.

pindokukin ( 17. listopadu 2021 07:21 )

Jako vrchol sprostosti a nadutosti US farmakomafii Pfizer " vynalezl novou" pilulku na covid. PAXLOVID.!!
Sprostě okopíroval Ivermectin a pod jiným názvem ho bude rvát blbcům do Evropy i do světa za mnohonásobně vyšší cenu.

Není na světě podrazáčtější stát než Spojené státy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa