Mnozí z extraligy mu mohou závidět. Zázračný Rus vydělává v šestnácti balík

jzp jzp
17. 11. 2021 11:46
Po tom, co ruský dorostenec Matvej Mičkov předvedl proti mužům, ho mnozí fanoušci očima "tlačí" do NHL. Kdy tam ale odejde, je otázkou, a to kvůli hokejistovu poměrně lukrativnímu kontraktu s Petrohradem.
Matvej Mičkov si už v 16 letech zahrál za dospělou reprezentaci Ruska.
Matvej Mičkov si už v 16 letech zahrál za dospělou reprezentaci Ruska. | Foto: ČTK

O víkendu Mičkov překonal významný rekord. V 16 letech se stal nejmladším reprezentantem ruského áčka v historii. Mezi útočníky překonal Alexandra Ovečkina, který mu na dálku poslal gratulaci, a z nejvyššího trůnu sesadil Vladislava Treťjaka, jemuž při premiéře bylo 17 let a sedm měsíců.

Tím ale sláva neskončila. Na Karjala Cupu Mičkov ochromil Švédy, když jim vstřelil "lakrosový" gól, který před lety na mistrovství světa zpopularizoval Mikael Granlund.

Mičkovova branka proti Švédsku:

Drzého Fina od té doby mnozí napodobili. Včetně Mičkova, který tak drásal nervy soupeřům na mládežnické úrovni. Teď ale ponížil dospělou reprezentaci Švédska a 30letého brankáře Gustafa Lindvalla. V 16 letech. Celkově odjel z třízápasového Karjala Cupu se statistikou 1+1.

Starším sokům podle všeho stačil, což není příliš překvapivé. V minulém ročníku si možná ještě zvykal na občanku, ale už dokázal v ruské juniorce sbírat bod na zápas proti často plnoletým protivníkům. Na mistrovství světa osmnáctek pak pomohl sborné ke stříbru dvanácti góly v sedmi kláních.

"Má v sobě trochu Pavla Dacjuka a Nikity Kučerova," řekl tehdy časopisu The Hockey News nejmenovaný ruský skaut. "Dacjuka mi připomíná šikovnýma rukama, Kučerova ofenzivními instinkty. Těžko si lze představit, že by se v budoucnu neprosadil."

Miliony pro teenagera

Stejně to vidí bohatý Petrohrad, který si loni hvězdného dorostence uvázal nezvyklým pětiletým kontraktem.

Podle něj má Mičkov zůstat v Kontinentální lize ještě tři roky poté, co projde draftem zámořské NHL. To mu může uškodit v souboji s podobně nadaným Kanaďanem Connorem Bedardem. Právě jeden z nich se podle dosavadních prognóz stane celkovou jedničkou.

"Když jsem tu smlouvu podepsal, na draft jsem vůbec nemyslel. A nemyslím na něj ani teď," řekl Mičkov ruskému listu Sport-Express. Podotkl také, že není v kontaktu s nikým zpoza oceánu: "Nekomunikuji s žádnými agenty ze Severní Ameriky. Ani se skauty. Vůbec je neznám."

Pětiletá smlouva může křídelníkovi zkomplikovat cestu do zámoří, je ale finančně zajímavá.

Mičkov se ještě před vstupem mezi profesionály částečně zaopatřil na zbytek života, neboť si může vydělat až 85 milionů rublů, což podle současného kurzu dělá asi 26 milionů korun.

Kontrakt je nastavený tak, že si Mičkov každý rok polepší. Zatímco v aktuální sezoně má vypsaný základní plat pět milionů rublů, v té poslední už se může dostat na 30 milionů.

Musí ale nastupovat v KHL. V nižší VHL nebo juniorce má garantovanou "jen" polovinu z těchto sum.

Letos zatím odehrál za áčko Petrohradu deset duelů, v nichž bodoval třikrát (2+1). Dalších osm mačů stihl v juniorce, kde už místo jednoho sbírá víc než dva kanadské body na zápas.

"Připadá mi to snadnější než loni," prohlásil. "Ale je to tím, že mi trenéři víc věří a dávají mi víc času na ledě."

Právě kvůli hernímu vytížení ještě nepůsobí v áčku na plný úvazek. "Vysvětlili mi, že potřebuju víc hrát," potvrdil Mičkov. "V juniorce jsem na ledě dvacet pětadvacet minut, takže dám víc gólů a naberu sebevědomí. Je to nezbytné. Když pak jdu do zápasu KHL na nějakých osm minut, snažím se být prospěšný, jak to jen jde."

Jako čeští farmáři

Z toho lze také vyvodit, že v současném ročníku si Mičkov vydělá mezi dvěma a půl a pěti miliony rublů (asi 800 tisíc až 1,5 milionu korun). Zhruba tolik běžně dostávají čeští farmáři bojující o NHL. Konkrétně třeba útočník Jakub Lauko. Pokud ale poskočí do hlavního mužstva, příjem se mu rázem znásobí.

S aktuálním platem by Mičkov zapadl i do extraligy. Největší hvězdy tuzemské soutěže sice vydělávají pět šest milionů za sezonu, ale mnozí hráči se nedostanou ani na milion.

Nicméně v rámci KHL bude mít Mičkov solidní příjem až v pozdějších letech kontraktu. Vždyť nejznámější tváře ligy ročně pobírají zhruba sto milionů rublů (asi třicet milionů korun). Na polovinu této částky pak dosahují brankář Šimon Hrubec a forvard Tomáš Hyka, nejlépe placení Češi v soutěži. 

Pokud ale Mičkova neopustí hvězdná aura, bude jednou v NHL vydělávat víc než kdokoliv v Kontinentální lize. Otázkou je, jestli do zámoří odejde hned po draftu, nebo až po uplynutí smlouvy v Petrohradu. Manažery a právníky na obou stranách zřejmě čeká hodně práce.

 

Právě se děje

Další zprávy