Sociální sítě
Nahoru

Kolekce per Montblanc Great Characters Enzo Ferrari

Svou nejnovější kolekcí Great Characters vzdává Montblanc hold životu a odkazu Enza Ferrariho, italského automobilového závodníka, podnikatele a zakladatele závodní stáje Scuderia Ferrari a následně automobilky Ferrari.

Stejná vášeň pro mistrné řemeslné zpracování a inovace, která definuje značku Ferrari, byla uplatněna v ateliéru Montblanc při tvorbě tří různých edic psacích per, které vyprávějí příběh výjimečného závodního šampiona a inženýrského nekonvenčního génia, jenž dovedl svou společnost k nebývalé prestiži a vytvořil z ní živoucí legendu.

Od první sezóny v roce 1950 se vozy Ferrari účastnily všech Mistrovství světa Formule 1 a stanuly na stupních vítězů častěji než vozy ostatních značek. Pod vedením Enza Ferrariho vyhrál tým Scuderia Ferrari devět titulů Mistra světa Formule 1 a osm Pohárů konstruktérů, což z něj dělá doposud nejúspěšnější tým Formule 1.

Závod o rychlost a inovace: Příběh Enza Ferrariho

Enzo Ferrari se narodil 18. února 1898 v Modeně v Itálii a vášni pro automobilové závody propadnul už jako malý chlapec poté, co se svým otcem zúčastnil řady závodů. Dne 17. června 1923 vyhrál 25letý Ferrari, v té době již jezdec společnosti Costruzioni Meccaniche Nazionali, svůj první závod na okruhu Circuito del Savio v Ravenně.

V následujícím roce 1924 vyhrál Enzo Ferrari třikrát první místo a do konce své závodní kariéry se zúčastnil více než 40 závodů – často si připsal jedno z prvních míst. Enzo Ferrari však chtěl být víc než jen závodní jezdec. Jeho profesionální vzdělání konstruktéra ho dokonale připravilo na to, aby v roce 1929 založil vlastní závodní tým Scuderia Ferrari.

V roce 1947 byl v továrně v Maranellu vyroben první vůz značky Ferrari, model 125 S s dvanáctiválcovým motorem o objemu 1500 cm3, který v témže roce vyhrál Velkou cenu Říma. Koncem 50. let 20. století byla značka Ferrari známá po celém světě a její prodeje se v letech 1950–1960 více než ztrojnásobily, což vedlo Enza Ferrariho k provedení řady změn, které v 70. letech urychlily růst společnosti a výrobu nových modelů. Ferrari, který žil zdrženlivým životem a jen zřídka poskytoval rozhovory, zemřel 14. srpna 1988 v Maranellu ve věku 90 let a zanechal po sobě jedno z nejobdivovanějších automobilových dědictví.

Speciální edice Great Characters Enzo Ferrari

Každý designový prvek speciální edice Great Characters Enzo Ferrari Special Edition evokuje úspěchy a osobnost tohoto průkopníka rychlosti a automobilového inženýrství. Barva víčka a těla pera ze vzácné pryskyřice je inspirována červeným odstínem Ferrari „Rosso 70 Anni“. Dvě vygravírovaná data připomínají narození Enza Ferrariho a jeho první vítězství na závodní dráze v roce 1923. Emblém Montblanc, zdobící vrchol víčka ve žluté pryskyřici, barvě města Modena, je zasazen do kovové mřížky inspirované maskou starého vozu Ferrari.

Kroužek na víčku pod emblémem Montblanc zdobí rytina „OFFICINA MECCANICA ALFREDO FERRARI“, odkaz na dílnu Ferrariho otce Alfreda a na jeho rodiště. Kovový klip pera je pokovený rutheniem a zdobí ho laserové gravírování se slovy Enza Ferrariho: „Vášeň nejde popsat, lze ji pouze prožít“. Zadní strana víčka odhaluje ikonického vzpínajícího se koně z loga značky se slavným citátem hraběnky Paoliny Biancoli (Le porterà fortuna). Hraběnka navrhla, aby Enzo přijal symbol koně pro štěstí na počest jejího syna pilota, který měl zvíře namalované na křídlech různých letadel jako symbol odvahy během první světové války. V edici je k dispozici Rollerball, Ballpoint a také plnící pero s hrotem ze 14karátového zlata, pokoveným rhodiem, s vygravírovaným kolem z Ferrari 250 GTO, jedním z nejslavnějších vozů značky, a doplněným o slovo „Pilota“.

Limitovaná edice Great Characters Enzo Ferrari Limited Edition 1898

Pero z limitované edice Great Characters Enzo Ferrari Limited Edition 1898 tvoří víčko a tělo vyrobené z kovu, který evokuje povrch původního motoru Ferrari 125 S. Edice je omezena na 1898 kusů, tedy počet odkazující na rok narození Enza Ferrariho. Dvě data vyrytá v horní části těla pera připomínají datum výroby prvního vozu v továrně v Maranellu a také datum historicky prvního závodního vítězství vozu značky Ferrari. Jako pocta důležitosti továrny Maranella je na kroužku na víčku vyryta adresa továrny Ferrari, kde se vize Enza Ferrariho stala skutečností.

Emblém Montblanc v kovové mřížce na vrcholu plnicího pera i Rollerballu je vyroben z matného křemene, aby připomínal zamrzlá okna, na kterých Enzo Ferrari cvičil svůj podpis jako malý chlapec snící o tom, že se jednoho dne stane závodníkem. Hrot plnícího pera z 18karátového zlata pokovený rhodiem je zdobený rytinou kola vozu Ferrari 250 GTO, jednoho z nejslavnějších vozů automobilky, a slovem „Commendatore“, což byla přezdívka Enza Ferrariho.

Limitovaná edice Great Characters Enzo Ferrari Limited Edition 98

Edice s limitovaným počtem pouhých 98 kusů vyjadřuje poctu slavnému vzpínajícímu se koni Cavallino Rampante, který byl jako osobní symbol propůjčen zakladateli legendy Ferrari před 98 lety. Víčko a tělo pera z edice Great Characters Enzo Ferrari Limited Edition 98 jsou ručně lakované technikou airbrush v červeném odstínu „Rosso Corsa“, oficiální závodní barvě italských vozidel a jezdců. Víčko pak zdobí číslo 29 odkazující na rok založení stáje Scuderia Ferrari a rytina Cavallina se slovy „Sono uno che ha sognato di essere Enzo Ferrari“ („Jsem ten, kdo snil být Enzem Ferrari‘). Stejný symbol vzpínajícího koně ve žlutém zlatě zdobí speciální mechanismus umožňující nahlédnout dovnitř těla pera, a objeví se při jeho plnění inkoustem. Stejně jako benzín, který plní nádrž, aby oživil výkonný motor.

Data 14/07/1951 a 11/09/1988 vyrytá na konci pera odkazují na dvě nejdůležitější vítězství Ferrari ve Formuli 1. První z nich bylo vůbec prvním vítězstvím Scuderie v F1, zatímco druhé bylo dvojité vítězství ve Velké ceně Itálie měsíc po smrti Enza Ferrariho, které symbolizuje kontinuitu závodního dědictví značky. Otočný posuvník z matného bílého zlata na těle pera odhaluje data pěti historických vítězství Ferrari, konkrétně těch prvních v nejslavnějších mezinárodních soutěžích.

Tvar prvních závodních vozů Ferrari se odráží v dynamickém designu klipu, zdobeném mottem Enza Ferrariho „Vášeň nelze popsat, lze ji pouze prožít“. Základna klipu je lakovaná v odstínu Rosso Corsa a kolem je z každé strany umístěno šest linek, které představují motor Ferrari V12. Čtyři větrací otvory na každé straně víčka jsou inspirovány těmi na boční straně karoserie vozu Ferrari 500 F2 z roku 1952, jenž pro Scuderii vyhrál první šampionát F1. Tělo pera je doplněno o kovanou destičku z 18karátového zlata pokovenou rutheniem tak, aby připomínalo motor právě tohoto vítězného vozu.

Jako pocta jeho úspěchu je na hrotu z 18karátového zlata vygravírováno slovo „Drake“, což je další jméno, pod kterým byl Enzo Ferrari znám, a volant modelu Ferrari 250 GTO, jednoho z nejproslulejších závodních vozů na světě. Úchop pera zdobí zákruty testovací dráhy ve Fioranu a korunou této edice je emblém Montblanc vyrobený z horského křišťálu s podpisem Enza Ferrariho obklopený spletitým kovem připomínajícím masku veteránů Ferrari.

Závodní duch, vynalézavost inovací a neutuchající vášeň pro rychlost přivedly Enza Ferrariho k tomu, aby zformoval jednu z největších značek světa, spojenou s vítězstvím, prestiží a výkonem. Montblanc svou novou edicí oslavuje charakter a genialitu muže, který se nezastavil před ničím, aby mohl závodit s rychlostí, a přináší automobilovým nadšencům vzrušení ze závodění s každým svým vozem Ferrari.

Více z rubriky Sběratelské klenoty

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.