Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vzkazy neočkovaným z Národky: Prosba Pekarové a Fiala o důchodcích. Drahoš jde na 3. dávku

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    18. 11. 2021
    05:00

    „Je potřeba, aby všichni uvěřili, že covid zabíjí. Očkování je jediné řešení,” apeluje na neočkované občany premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v době, kdy případů nákazy v Česku rekordně přibývá. Uvedl to v ČT. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) doufá, že k očkování bude lidi více motivovat návrh, aby od 22. listopadu byly například ve službách včetně restaurací a ubytování přijímány pouze doklady o očkování či prodělaném covidu, nikoli výsledky PCR testů.

    Budoucí premiér Petr Fiala (ODS) či šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na Národní třídě při dotazu Blesk Zpráv vedle toho apelovali na lidi, že Tečka je lepší než JIPka. Že je tedy lepší nechat se očkovat než končit s těžkým průběhem covidu v nemocnici.

    Pekarová míní, že to dlužíme i zdravotníkům, kteří opět začínají být notně vyčerpaní. Fiala upozorňoval na nutnost chránit nejen sebe, ale i své blízké, ale také adresně oslovovat a přesvědčovat především neočkované seniory. Před kamerou Blesku stanul také senátor Jiří Drahoš s manželkou. Někdejší prezidentský kandidát si jde právě ve čtvrtek pro třetí, posilující dávku.

  • 1.Fiala: Jediná cesta, jak zvládnout covid

    „Opakovaně vyzývám k tomu, aby se všichni nechali očkovat. Je to věc, která je jednoznačná. Ukazují to prakticky všechny nejenom vědecké studie, ale i zkušenosti z okolních zemí i z naší země. Prostě to očkování má vliv na průběh nemoci, je mnohem mírnější u těch, kteří se očkovat nechali, i je tam nižší pravděpodobnost toho přenosu. Je to prostě ochrana nás, ochrana našich bližších, ochrana společnosti,“ řekl Blesk Zprávám šéf ODS, lídr koalice Spolu a budoucí premiér Petr Fiala.

    „Jediné, co můžeme dělat, je opakovaně vyzývat lidi, aby se očkovat nechali. My jsme samozřejmě tady přišli s návrhem, jak přesvědčit tu nejrizikovější skupinu - a to jsou například senioři. Že se mají očkovat i ti, kteří k očkování nepřistoupili. Navrhli jsme to, ať je tam adresné oslovování prostřednictvím zdravotních lékařů, prostřednictvím zdravotních pojišťoven, protože u těchto lidí to často není jenom tím, že by byli zapřísáhlí odpůrci vakcinace, jak je to třeba u některých mladších generací, ale někdy je to tím, že se k tomu očkování snadno nedostanou, neví si s tím rady. Je potřeba se adresně těmto nejrizikovějším skupinám věnovat,“ míní Fiala.

    „Stejně tak je potřeba dosáhnout toho, aby byli očkováni všichni senioři v domovech pro seniory tam, kde opravdu to riziko je vysoké. Opravdu prosím a žádám všechny, aby přemýšleli nad těmi argumenty, nechali se naočkovat, je to jediná cesta, která nám pomůže ten covid nějakým způsobem zvládnout,“ dodal Fiala.

    Video  Fiala (ODS): Nechte se všichni očkovat. Nejrizikovějším neočkovaným se musíme věnovat adresně  - Blesk - Aleš Brunclík, Jaroslav Šimáček
    Video se připravuje ...

  • 2.Pekarová: Ohledy na unavené zdravotníky

    „Já propaguji očkování od samotné první chvíle a neznám jediného lékaře, který, když měl tu možnost, tak by nenechal sebe a své blízké očkovat. Mám velkou důvěru v očkování. Ukazuje se i z těch dat, že je to jediná cesta, jak se vrátit k tomu běžnému způsobu života, na který jsme byli zvyklí. Ukazuje to modelem i přístup jiných zemí, kde ta proočkovanost lidí je mnohem vyšší,“ uvedla při dotazu Blesku Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), nová předsedkyně TOP 09.

    „Chtěla bych všechny vyzvat tak, jako to při uvádění vakcíny v ČR před několika měsíci říkali někteří lékaři: Věřím lékařům nejen ve chvíli, kdy už ležím na JIPce a kdy už je nutná jejich péče. A velmi nákladná péče, mimochodem. Já jim věřím i v tom, že dali všechny síly dohromady celosvětově, aby vynalezli takovou vakcínu, která nás před tím nejhorším ochrání,“ pokračovala.

    „Mám v tuhle chvíli prosbu i na občany, aby vzali v potaz nejen sebe a své zdraví, ale i okolí, aby vzali v potaz unavené lékaře, zdravotní sestry a všechen další personál v nemocnicích, který už zase začíná jet z posledního. Dlužíme jim to, je to zodpovědné. Vzpomeňme na čas, kdy jsme tady před více než rokem a půl šili roušky na koleni, měli jsme vzájemnou solidaritu a šili roušky na koleni. Vzpomeňme na tento čas a zkusme se k tomu, prosím, vrátit,“ vzkázala z Národní třídy během oslav státního svátku.

    Video  Pekarová (TOP 09): Nechte se očkovat. I s ohledem na unavené doktory a sestřičky  - Blesk - Aleš Brunclík, Jaroslav Šimáček
    Video se připravuje ...

  • 3.Richterová: Hlídejte si 3. dávky

    „Klíčová věc nyní je: Ti, kteří už očkováni byli, ať si hlídají třetí dávky. Dále tam jsou technické problémy, že lidem přijde SMS s registrací ke 3. dávce, ale ještě nemohou si kliknout na ten formulář, protože ještě neuplynulo plných šest měsíců od té první vakcinace. Na tom chci ukázat, že je to opravdu velmi důležité, musí to být dotažené a na ty třetí dávky zejména lidé z rizikových skupin a lidé vyššího věku opravdu, prosím, ať chodí. Ta imunita vyvanuje. Alespoň podle všech studií, co jsme viděli,“ uvedla při dotazu Blesk Zpráv místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti).

    „Co se týče apelu na těch stále ještě několik set tisíc lidí z rizikových skupin včetně seniorů, kteří zatím očkováni nejsou, já bych jenom řekla, že to riziko, že člověk skončí na tom lůžku v nemocnici, že bude mít těžký průběh, je tak vysoké - v závislosti na věku a dalším zdravotním stavu - že si, prosím, každý osobně může zvážit přínosy a rizika, ale že mně to vychází jednoznačně, že pro naprostou většinu populace s výjimkou těch lidí, co mají kontraindikaci k očkování, je prostě očkování bezpečnější, protože je ochrání. Nejenom celou společnost, ale i je osobně,“ dodala Richterová.

    Video  Richterová (Piráti): Očkování chrání, hlídejte si třetí dávky  - Blesk - Aleš Brunclík, Jaroslav Šimáček
    Video se připravuje ...

  • 4.Drahoš: Fóbie části populace

    Právě na třetí dávku jde ve čtvrtek senátor za STAN a bývalý prezidentský kandidát Jiří Drahoš.

    „Já jdu na třetí dávku zrovna ve čtvrtek. Už mohu, čas uplynul. Ta nechuť k očkování je určitá fóbie některé části populace. Bohužel na to nabíhá hrozná spousta lidí. Ukazuje se, že ten optimistický předpoklad, že budu mít dvě dávky a mám na x let pokoj, se nesplnil, ale přece jenom všechna data ukazují, že ti neočkovaní jsou v průběhu nakažlivosti na tom daleko hůře,“ poznamenal při dotazu Blesk Zpráv.

    Na Národní třídu vyrazil Drahoš s manželkou Evou. Ta upozornila, že jsou očkovaní celá rodina - tedy i dcery Radka a Lenka. Očkovaní nejsou pouze malí vnuci. „Nemůžu pochopit lidi, kteří proti tomu očkování brojí a uvádějí úplně nesmyslné argumenty, a nechápu ještě ty, kteří na to skočí,“ poznamenala Eva Drahošová. 

    „Skutečně kroutím hlavou jako bývalý vědec nad argumentací, kterou mimochodem i bývalý prezident Klaus použil u Hlávkovy koleje ve svém projevu. Mluvil něco o další totalitě po té fašistické a komunistické a evidentně za to nesklidil příliš velký potlesk, za ten svůj projev,“ rýpl si Drahoš, který vedle toho mluvil mj. i o dalším postupu prezidenta Zemana směrem k vládě.

    Video  Drahošovi na Národní třídě: Podivovali se nad argumenty a fóbií odmítačů očkování  - Blesk - Aleš Brunclík, Jaroslav Šimáček
    Video se připravuje ...

jajas ( 19. listopadu 2021 21:48 )

Jsem zvědavý, co ten jejich "lidový vypravěč" Válek, vymyslí, až bude mít tu příležitost....Teda kromě toho, že předchozí vláda vše pokazila a že nejdůležitější je, přesvědčit občany, aby se očkovali! A hlavně aby šli na třetí dávku! To budou novinky!

jajas ( 19. listopadu 2021 21:43 )

Tak nějak tu svou kariéru musí hájit! Začíná...tedy vlastně, pokračuje tím, co vykřikovala před volbami!

jajas ( 19. listopadu 2021 21:42 )

Od volby prezidenta o něm nebylo vidu, slechu a najednou nám opět ožil! Cítí příležitost! Ale má smůlu, v tom věku je už za vodou, dalšího starce nechceme!

vinnetouvi ( 19. listopadu 2021 15:32 )

"prostřednictvím zdravotních lékařů" ... a oni jsou ještě nějací nezdravotní lékaři? Čtěte si po sobě, co píšete, intoši.

Ivan Polák ( 19. listopadu 2021 15:27 )

Kdyby to prohlásili před rokem, tak bych řekl frajeři. Teď mají na rukou krev blbců, kteří se neočkováním vymezovali vůči současné vládě v demisi. Ale hlasy neočkovaných se hodily, že? Dodnes nepochopím, proč v Portugalsku se politici napříč vládou i opozicí dohodli a shodli a u nás opozice pžedváděla nechutné tanečky. Teď předvádějí, že žádné geniální řešení nemají a tak to bude se vším.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa